Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Na svečanoj sednici Skupštine Grada dodeljena gradska priznanja
  Bećković Počasni građanin, Pro urbe Đuriću, Dulićevoj i Biro
  12.09.2016.

  Na svečanoj sednici Skupštine Grada, dodeljena su gradska priznanja Pro urbe i Počasni građanin, a odluke o dodeli gradskih priznanja usvojene su na 3. sednici Skupštine Grada, 12. jula, ove godine.

  Počasni građanin Subotice je priznati književnik Matija Bećković, čiju smo izjavu preneli u prethodnom broju Subotičkih novina, ali nismo obrazlagali odluku o dodeli tog gradskog zvanja akademiku Bećkoviću.

  4357_1.jpg
  Livija Biro, dr Kata Dulić, Živorad Đurić i Matija Bećković

  U brošuri izdatoj povodom Dana Grada navodi se da je akademik Matija Bećković jedan od najznačajnijih srpskih pesnika savremenog doba, ne samo u Srbiji nego i inostranstvu.

  —Akademik Bećković rođen je u Senti, u Bačkoj, 29. novembra 1939. godine, osnovnu školu završio je u selu Velje Duboko, niže razrede gimnazije u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju u Valjevu. Otac Matijin, Vuk Bećković, bio je oficir vojske Kraljevine Jugoslavije, a supruga mu je bila Vera Pavladoljska, sa kojom ima dve kćeri, a kojoj je posvetio jednu od svojih poznatih pesama, koje je kasnije komponovao i izvodio Arsen Dedić.  Bećkovićevi prozni i poetski tekstovi priređivani su za pozorište i izvođeni na domaćim i stranim scenama. U Beogradskom Narodnom pozorištu izvedena je „Međa Vuka Manitoga”, monodrame "Reče mi jedan čoek”, „Ne znaš ti njih”. U Zagrebačkom teatru „ITD”, „Kazalištu mladih”, „Jazavcu”, „Srpskom narodnom pozorištu” izvođene su predstave po Bećkovićevim tekstovima, a da podsetimo i na podatak da je sedamdesete izvedena i komedija „Beograd nekad i sad” sa istoimenim komedijama Sterije i Nušića.  Pored ostalog, Bećković je adaptirao sa Mihizom i „Gorski vijenac”, a dela su mu prevođena prvenstveno na engleski i nemački jezik, u cilju širenja njegove pisane reči među druge narode, jer se radi o delima trajne umetničke i kulturne vrednosti.

  Bećković je dobio brojne nagrade, od Njegoševe, preko Vukove zadužbine, do Disove, a četiri puta je nagrađen samo za poemu „Ćeraćemo se još”. Za dopisnog člana SANU izabran je 1983.  godine, a za redovnog člana 1991.  godine. Proglašenjem Matije Bećkovića za počasnog građanina, Subotica je odala pijetet velikom stvaraocu. Time je, kako stoji u obrazloženju dodele zvanja Počasni građanin, i Grad zaslužan za prepoznavanje stvaralaštva visoke kulturne i umetničke vrednosti akademika Bećkovića, odavši mu priznanje kao jednom od najvećih književnika našeg doba.

  Matija Bećković je, prilikom dodele nagrade, poručio iz Gradske kuće u Subotici da je ovo priznanje velika čast za njega, da je u Vojvodini rođeno mnogo velikana koji su zadužili srpsku nauku i kulturu, te da se bez njihovih imena ne može zamisliti srpska kultura.

  Dobitnici priznanja Pro urbe su Živorad Đurić, pravnik unutrašnjih poslova, dr Kata Dulić, zaštitarka bilja i fitofarmaceutkinja i Livia Biro, diplomirana ekonomistkinja.

  Živorad Đurić je rođen u Požarevcu 1959. godine, gde je završio i osnovnu školu, a po završetku srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj kamenici i Više kriminalističke u Zemunu, stekao je zvanje pravnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Radio je u policijskoj brigadi na poslovima obezbeđenja predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, stranih državljana kao i javnih skupova i sportskih manifestacija. Od 1981. radi u MUP-u Srbije, a pored ostalog, bio je i košarkaš Prve savezne lige. Penzioner je od 1992. godine, a od tada se bavi humanitarnim radom, pomažući deci sa poteškoćama u razvoju, na teritoriji Subotice i šire, za šta je dobio i Oktobarsku nagradu i mnoštvo priznanja i odlikovanja.

  ‑—Ova nagrada je za mene podsticaj, koji bih nazvao „srcem za Palić”. Najveća fabrika u svim krajevima sveta je fabrika turizma. Takvu fabriku zaslužuje i Grad Subotica i moj Palić.  Sve je krenulo sa Suboticom i Palićem, gde sam i sreo decu ometenu u razvoju, iz škole „Žarko Zrenjanin”.  Tako sam došao do ovog mesta, gde mi je dodeljena plaketa.  Turizam na Paliću polako počinje ponovo da se razvija, a da li ćemo planove i maštu pretvoriti u stvarnost, pokazaće naredne godine, rekao je za Subotičke novine Đurić, čija klasa je nagrađena i od UNICEF-a, zlatnom plaketom za humani podvig, koji je lično organizovao sa svojim pitomcima.

  Kata Dulić je doktorka nauka, zaštitar bilja, fotofarmaceut, organizator poljoprivredne proizvodnje u voćarstvu, rođena 1936. godine u Subotici.  Doktorsku disertaciju je odbranila na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, koautor je šest knjiga u kojima je obrađivala pitanja zaštite bilja i ekonomiku zaštite.  Njena dela tokom decenija bila su svojevrsno uputstvo i za integralnu proizvodnju nekih vrsta voća i povrća, a za svoj rad dobila je više priznanja i nagrada.

  Livia Biro je rođena 1959. godine u Staroj Moravici, još 1978.  je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a samostalnim preduzetništvom se bavi od 1991. godine, kao i dobrotvornim aktivnostima. Podržavala je mnoge kulturne i društvene manifestacije, a osnovala je i Soroptimist međunarodni klub. Suboticu i Srbiju je predstavljala na Evropskim federacijskim guvernerskim sastancima, a za svoj humanitarni rad i ostala angažovanja Grad Subotica joj je uručio nagradu Pro urbe.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja