Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Gradonačelnik posetio novorođene bebe na Dan grada i uručio majkama plakete i vredne vaučere
  Laban: Da se zaljulja što više kolevki
  12.09.2016.

  • Gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford obišli su bebe, koje su rođene na Dan grada u Opštoj bolnici Subotica i uručili njihovim majkama plakete za doprinos podizanju nataliteta i vaučere u vrednosti od po 10.000 dinara

  U Opštoj bolnici Subotica, na Dan grada, 1. septembra, na svet je došlo pet beba, tri dečaka i dve devojčice. Njihovim majkama ponaosob čestitali su gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada, i poželeli im daljnju sreću u podizanju svojih prinova.

  4359_1.jpg

  - Znamo da je mnogo veći iznos potreban da bi se krenulo u novi život, ali smatram da Subotica kao lokalna samouprava vodi računa o novorođenčadima i njihovim majkama. U tom smislu Grad ima niz mera koje preduzima, između ostalog za 2016.  godinu je iz budžeta izdvojeno oko 22 miliona dinara, baš za kao pomoć trudnicama. U budućem periodu ćemo takođe u projekciji budžeta u te namene pokušati da još povećamo obim tih sredstava, jer želimo da se u Subotici rađa što više beba, da podižemo natalitet, da se što više kolevki zaljulja, jer nas to čini sretnijim - rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

  U Srbiji je tokom prošle godine rođeno oko 65.000 beba, u Vojvodini oko 18.000, dok je u Subotici u proteklih pet godina na svet došlo 8.339 novorođenih beba.

  - Svake godine se rodi od 1.300 do 1.400 beba, otprilike pola ženskih i pola muških. Ova akcija gradonačelnika i Grada nas je oduševila, i smatramo je velikim pomakom u odnosima Grad - subotička bolnica - porodilje - poručio je dr Goran Mavrak, načelnik odeljenja za akušerstvo u subotičkoj Opštoj bolnici.

  Grad tokom godine dodeljuje iz budžeta u obliku finansijske pomoći sredstva porodicama sa decom. Tako su iz prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada u 2015. godini podneta tri zahteva i ujedno su sva tri pozitivno rešena, dok je u ovoj godini na ovo pravo do 17. avgusta, predato dva zahteva koja su takođe pozitivno rešena.

  Jednokratna novčana pomoć trudnicama na teritoriji Grada, iz sredstava budžeta u nominalnom iznosu od 15.000 dinara isplaćuju se za sve trudnice bez obzira da li su u radnom odnosu ili nisu. U prošloj godini podneto je 1.057 zahteva koji su pozitivno rešeni, a ove godine 681, koji su takođe imali pozitivan ishod, rečeno je u lokalnoj samoupravi.

  Roditeljski dodatak za prvo dete iz budžeta Grada u nominalnom iznosu od 10.000 dinara lane je rešen pozitivno u 598 slučaja, a ove godine do 17. avgusta 302 koja su predata.

  Pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg odnosno četvrtog reda rođenja, u 2015. godini ostvareno je po osnovu 640 predatih zahteva, dok je ove godine to pravo pozitivno rešeno u 489 slučaja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja