Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Snežana Davidović, diplomirani inženjer tehnologije , suvlasnik i direktor preduzeća „Zora” beleži prvu deceniju uspešnog poslovanja
  Obnovljena „Zora”, savremeno čudo od praone
  13.09.2016.

  Nekim preduzećima zapisana je dugovečna sudbina, a tako je i sa hemijskom čistionom i praonom „Zora”, koju privatizacija, posle deset godina, nije urušila, nego je osavremenila i postavila joj čvrste temelje na tržištu, u biznisu malih i srednjih preduzeća.  Snežana Davidović, diplomirani inženjer tehnologije, suvlasnik i direktor preduzeća „Zora” slavi prvu deceniju rada svoje firme, kojim je stekla epitet uspešne preduzetnice, uprkos različitim tržišnim (ne)prilikama!

  4361_1.jpg
  Snežana Davidović: od starog pogona savremena „Zora”

  Preduzeće „Zora”je osnovano 1969. godine, a privatizovano je 26.  septembra 2006. godine, kada je na aukcijskoj prodaji to akcionarsko društvo kupila Snežana Davidović, diplomirani inženjer tehnologije, sa ciljem da to malo društveno preduzeće koje je, bez investiranja, gotovo bilo pred krahom, organizuje savremeno preduzeće, na izuzetnoj lokaciji u centru Grada.

  Snežana Davidović je svoju ozbiljnu nameru da stvori stabilno preduzeće ostvarila u toke jedne decenije, a kaže da je u privatizaciju ušla u partnerskom odnosu, sa ciljem da se bavi strukom.

  —Međutim, posle godinu dana to partnerstvo je dogovorno okončano, a ja sam odmah želela da preuzmem mašine, radnike i da započnem osavremenjavanje same čistione. Preuzela sam pogon star gotovo pola veka, sa opremom koja je uglavnom bila starijeg tipa ili potpuno zastarela.  Hemijska mašina je bila toliko stara, da su ljudi bukvalno radili u gumenim čizmama, u teškim uslovima, gde se ta hemija perhloretileena, koja je osnova za hemijsko čišćenje, neprijatnog mirisa, bukvalno u limenim kantama dozirala i prebacivala u mašinu sredstvo. Odlučila sam, da uz podršku porodice, osavremenim taj proces, a to sam učinila na osnovu stručnih saznanja koja sam u međuvremenu stekla u Beogradu, objašnjava Davidovićeva početak svog biznis „poduhvata” u Subotici.

  Shvativši da je u osnovi svakog početnog biznisa i razvoj i ulaganje, dospela je do uvoznika koji snabdeva čitav Balkan hemijskim mašinama, uvozi i opremu, hemiju i dodatne stvari potrebne za hemijsko čišćenje.

  —Prošla sam kroz desetak savremenih hemijskih čistiona u Beogradu, gde sam shvatila da nije potreban ogroman prostor za samo hemijsko čišćenje, da je potrebno razdvojiti hemijsko čišćenje od pranja, a saznala sam i kakav kapacitet zapreminski i mašinski je potreban za rad takve hemijske čistione. Kupila sam kompletnu opremu od tog uvoznika, od hemijske mašine, vertikale za pranje i sušenje veša, mašine za peglanje, a preparirali smo u hodu i stare mašine u „Zori”, zadržavši staru praonu. Preselila sam je na drugu lokaciju, i sada evo, posle više od devet godina sam uspela sve te stare mašine da sredim, da zamenim one zarđale delove, a danas je to već odlična praona, verujem da je u Vojvodini među najkonkurentnijima i da ne mogu sve čistione da rade sa takvim kvalitetom, kao naša „Zora”, predočila je mali, ali za njeno preduzeće ogroman razvojni korak - Snežana Davidović.

  Vlasnica „Zore” ističe da svaki početnik, preduzetnik, mora da ima jasan cilj oko ulaganja i razvoja preduzeća, ukoliko mu namera nije da ga uruši, otpusti radnike, promeni mu namenu.

  —Objekat je ipak u centru Grada, u opštinskom je zakupu već pola veka, ali meni je važno bilo što sam imam odličnu lokaciju, koju sam i adaptirala, a ulaganja su dobrim delom i priznata. Bilo je takvo vreme, da može da se nadoknadi deo ulaganja i ostvari zakup na duži period, dvadeset godina, recimo. Investirano je u struju, pločice, sve je bilo devastirano, iskakali su i osigurači u momentima. Odvojen je i Vodovod, toaletni prostor, obezbeđen merni sat, dakle ozbiljna merna grupa uključena, jer radi se o industrijskim mašinama, a uključujući sve radove i deo opreme, oko 20 hiljada evra je uloženo odmah u objekat, kaže Snežana.

  Ona objašanjava da je preduzeće kupljeno ugovorom na šest godina, i kaže sada sa iskustvom preduzetnika, da svaka manja firma mora da ispoštuje sve zahteve, ukoliko želi da se uključi, prikopča na tržište.

  —Zatekli smo 15 radnika u „Zori”, ispoštovali smo sve zahteve Agencije, iako u početku nije bilo dovoljno posla.  Kao firma bili smo u procesu privatizacije, ali i na berzi, što je malu firmu veoma veliki trošak. Kada smo konačno sišli sa berze, slavili smo, jer bar 3000 evra košta svaki revizorski proces tokom godine. Kao akcionarsko društvo, mogli smo da otpustimo jednog radnika godišnje, a četiri godine kasnije odlučili smo da zaposleni rade više poslova, čišćenja, peglanja ili drugog posla. Disciplina i rad su morali biti načelo da se plata zaradi, ako želim da firma opstane.  Oni koji to nisu razumeli, nego su želeli da sede dok ne naiđe neki klijent koji donosi robu na čišćenje ili peglanje - doprineli su da se iskristališe ko želi da radi. Trenutno, u „Zori” radi pet radnika iz vremena pre privatizacije, dvoje novih radnika smo primili, a jedan od njih je savladao i kožnu robu, hemijsko čišćenje, pranje tepiha, te sam zadovoljna radom zaposlenih. Moram da naglasim, da smo u procesu privatizacije, u svemu što nas je snašlo, od starih dugovanja „Zore”, preko 300 hiljada samo na jednom računu oko čistoće, morali istovremeno da smanjimo troškove, a da unapredimo poslove, pa je trebalo odgovorno postaviti sistem i organizaciju rada, kaže subotička preduzetnica Davidović.

  Od malo veće praone i peglaone, „Zora” je prerasla u ozbiljno malo, moderno preduzeće, koje sada ima devet radnika. Ključni napor da se stvori preduzeće, od administrativnog ustrojstva, do kadrovskog, prostornog, marketingškog, organizacionog , bilo je potrebno i dosta rada i ulaganja.

  — „Zora” danas može da se poredi sa svakom savremenom čistionom u prestonici Srbije, a i zaposleni koji su radili zaista za simboličnu platu, sada su zadovoljni tim ustrojstvom, od godišnjih odmora, do zarada. Napredovali smo zajedno, obučavali radnike da rukuju svakom novom mašinom koja je kupljena, desilo se da je jednom prilikom tepihara ostala zaleđena. Urađeni su programi, jer naša hemijska mašina je sada pandan evropkoj tehnologiji u tom poslu, jedino je ispod standarda Švajcarske, jer nema tu vrstu filtera.  Ekološki je takođe prilagođena standardima, a čuvena nemačka firma Seitz, je proizvođač fine hemije, koja se koristi za određene fleke, prema lestvici i tabeli očitavnja, od vrste materijala do primene te hemije.  Najvažnije je poštovati klijenta, i to pravilo je prioritet u našem preduzeću, bez obzira na eventualne primedbe.  Važan je iskren odnos prema klijentu, predočiti mu mogućnosti usluge koju pružamo i obezbediti maksimalan kvalitet. To je ključ uspeha u svakom poslu, kaže Snežana Davidović.

  U Subotici ima više praona, koje rade kao nekonkurentne male firme, a radi samo još jedna hemijska čistiona.

  —Nisam merila nikada kakav status „Zora” ima u Subotici na lestvici preduzeća ove delatnosti. Naš cenovnik je racionalan, zavisno da li se radi savremeno čišćenje, koje je automatizovano, zna se koliko se dozira sredstava za srednje uprljan ili veoma uprljan veš. Evropa i svet idu ka savremenim procesima, da se smanji energija, sredstva za čišćenje pa i voda. Kod tih novih mašina ne mogu se prati kabaste stvari, zato sam i ostavila praonu da radi. U staroj „Zori” su tepisi sušeni na radijatorima, a sada sam obezbedila sušaru, u kojoj rade kaloriferi, koji su od večeri do jutra suvi za klijente, objašnjava Snežana, dodajući da o joj je uspšeno poslovanje preduzeća najvažnije, a da se kapacitetom bavi periodično, kada je spremna na novo ulaganje.

  Kao član Udruženja hemijskog čišćenja, Snežana je putovala po Evropi, da bi na savetovanjima i sama se edukovala o najnovijim tehnološkim procesima i dostignućima. Kaže da nosi dragocena iskustva iz Brna, gde se Insituti bave tehnikom pranja, kao čitavom naukom. Videla je i praone u Budimpešti, koje peru i po deset tona veša, bolničkog, recimo, a sve je automatizovano tako da u procesu rada učestvuju i mini roboti.

  —Tuneli za pranja, pedeset kilograma veša za nekoliko minuta, čistione koje se pridržavaju ekoloških procesa već uveliko postoje u svetu, od čega smo u Srbiji još daleko. Međutim, složili smo se da su svuda isti problemi, kod prijema robe i reklamacija. Klijentu je njegova roba najvažnija, pa je tu potrebna stručnost radnika koji rade u jednoj savremenoj hemijskoj čistioni. Cilj mi je da i tu praonu van Grada vratimo ponovo bliže, u centar, dakle da naredni razvojni period bude i gradnja novog objekta. Očekujem da ču taj posao, koji želim koristiti uz veću energetsku efikasnost, realizujem i uz pomož države. Nadam se da ću imati uspeha u tome, u bližoj budućnosti, da ću uz pomoć uslužne tehnologije i dobavljača uspeti da razvijem taj deo, a obaveza je da od njih kupujemo hemiju, objašnjava razvojne planove Snežana.

  Koliko je mladim preduzetnicima teško da dobiju kredite i taj novac ulože u razvoj, potvrdila nam je i Snežana Davidović, koja kaže da je bila srećna prošle godine, kada je raspisan tender, kao podsticaj ženama u privredi i ženskom biznisu.

  —Konkurisala sam za 800.000 dinara, a dobila sam 500 hiljada. međutim, i tim novcem sam bila prezadovoljna, jer su to bespovratna sredstva. Kupila sam sušaru za taj novac, mašinu za pranje tepiha i kao žena preduzetnica bila sam zahvalna. Sa druge strane imala sam obavezu investiranja.  Kupili smo kombi za nekoliko hiljada evra, kojim radimo dostavu.  Subotica je takav Grad, da možemo dostavu besplatno da radimo, što nas je preporodilo, a kredit uredno otplaćujemo. Nama malim privrednicima nisu dovoljno pristupačne informacije, ali smo nedavno dobili određena saznanja iz Razvojne Agencije Srbije, iz Sektora za upravljanje projektima, na koji način preduzetnik može da realizuje kredit, kupi potrebne mašine, recimo. Međutim, preduzetnici se mahom slažu, da krediti nisu dugoročni, te da uslovi nisu adekvatni za preduzetnike malih i srednjih preduzeća. Ali, svakako, mali biznis ne znači uspeh preko noći, pa očekujem da je moguće određenim garancijama obezbediti sredstva za projekte, koje kao preduzetnica imam ozbiljnu nameru da radim u budućnosti, poruka je preduzetnice Snežana Davidović.

  Subotica je sačuvala najstariju hemijsku čistionu i praonu, u centru Grada, zahvaljujući ozbiljnom i posvećenom radu preduzetnice Snežane Davidović, koja je zadržala čak i staro ime „Zora” svojoj novoj firmi, jer simbolizuje čistoću, a pri tome je već kao ostvarena supruga i majka hrabro odlučila da pokrene svoj mali biznis, kao sopstveni cilj i podstrek ženskom preduzetništvu!

  Ovu rubriku podržava grad Subotica

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja