Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  „Izađi mi na teglu“
  13.09.2016.

  Naš Gradski trg je baš pogodno mesto za manifestacije kao što su svinjokolji, prezentacije proizvođača čvaraka, pihtija, kobasica, kavurmi i šta ti ja znam kojih sve i kakvih đakonija od kojih su, inače, naši preci jedva preživljavali. Na ovako pogodnom mestu, istina, nije još organizovano kuvanje pekmeza, palenti i klin čorbi, ali je za verovati da će nam svanuti i ta zlatna vremena.

  Juče i prekjuče je, na primer, (uz nezaobilaznu podršku gradske turističke organizacije) prezentovana i pokazna vežba u pripremanju ajvara pod sloganom „Izađi mi na teglu“ i za očekivati je da će i ovaj vid gurmanskog turizma postati tradicionalan.  Interesovanje naših domaćica iz okoline užeg gradskog centra za ovaj događaj bilo je ogromno i ono će u narednom turističkom bilansu poseta Subotici biti predstavljeno kako je i „ajvarenje“ ispratilo nekoliko hiljada građana, a o dolasku onih sa periferije i prigradskih naselja, kao i stranaca, evidencija se tek sređuje. Jer, ajvar je to, bre. Domaći, svetski, tako reći ovozemaljski recept, ponikao u našem podneblju i ko da ne dođe na njegovo predstavljanje. Nije to nekakva opera ili koncert koji se ne može ni konzervirati a kamoli namazati na lebac, a o slušanju da se i ne govori. Nije to, uostalom, nekakva morska životinjica poput dagnji s kojima se moraju mučiti direktori i gosti našeg EPS-a. Neka se oni žrtvuju za svoj narod, a mi ćemo se lagodno razmazivati ajvarom, našim tradicionalnim specijalitetom, gostićemo se na gradskom svinjokolju, a eps-ovci, ako im se ovo ne sviđa, neka puknu od muke i zavisti što mi to možemo gde hoćemo pa čak i u centru grada. Baš nas boli uvo za cenu njihove struje. Ako im se to ne sviđa neka nam izađu na teglu...

  Čudna je to metafizika. Skoro kao retorika pojedinih naših političara koji prečesto nemaju mere ni u pobedi, ni u porazu.  Ali, ko će objasniti, dokazati, potvrditi i zakonski legalizovati šta je mera.  Zbilja, šta je mera u srpskom fudbalu, na primer.

  Pobedićemo Irce, dosta je Srbija podnosila neuspehe. Nema više poraza.  Obradovaćemo navijače. Idemo. Irci su za nas slabi. Bitisanje lupetanja po sportskim stranama naših novina, a posle utakmice - ćutnja: ustvari samo kratka stanka pred nove pisanije izjava raznoraznih fudbalskih lelemuda koji idu na kartu „ako prođe, prođe“, a ako ne prođe, to je bio samo trenutak slabosti i pristrasnosti sudije, a nikako ne naše nemoći.  Ti fudbalski stručnjaci (a i fudbaleri) koji tako izjavljuju i novinari koji takve izjave, bez ikakvih provera i stvarnih razloga (izuzev ako su oni novčano potkovani) plasiraju čitaocima, odavno su izgubili meru stvarnosti u kojekakvim muljanjima i izjavama pojedinaca željnih publiciteta, jadno se pokrivaju nekakvim patriotizmom. Kobojagi za Srbiju ste ako izjavljujete (i pišete) kako ćemo pobediti Irce, a ako postoji bilo kakva sumnja u to, onda ste (zna se) neprijatelj zemlje.

  Pobedili smo ih, uostalom, još pre utakmice i to pred „Skadarlijom“.

  Opet nekakva srpska metafizika u kojoj mera nema mere ni u remiju. Srećom, eto, nismo izgubili od Iraca, ali kad odemo na njihovo bunjište pokazećemo im nanu naninu.

  Nešto i kao imidž Subotice kada su u pitanju organizovanja turističko-gurmanskih manifestacija ispod Korintskih stubova.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja