Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Dan polja kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka na Rimskim šančevima
  Rekordna godina sa NS semenom
  14.09.2016.

  Novosadske sorte i hibridi seju se u 26 zemalja, od Argentine do Kine i Indije i odolevaju konkurenciji velikih svetskih kompanija - rekao je v.d. direktora novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jan Turan

  4366_1.jpg 

  Ogledna polja novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo okupila su više od pet hiljada poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i čelnih ljudi Pokrajine i lokalne samouprave, kao i gostiju iz više od deset zemalja sa nekoliko kontinenata. Na tradicionalnom Danu polja kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka na Rimskim šančevima čulo se da će ova godina biti rodna, sa dobrim pa čak i rekordnim prinosima svih prolećnih kultura. Za to su zaslužna i domaća semena, prvenstveno Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, čime je još jednom potvrđeno da je NS seme značajan izvozni adut Srbije.

  4366_2.jpgOd Argentine do Rusije. Koliko je Institut za ratarstvo i povrtarstvo značajan za privredu naše zemlje, najbolje govori činjenica da je skoro svaki deveti suncokret na svetu plod naučnog rada u toj instituciji, a pored suncokreta veliki broj ostalih kultura osvaja kako domaća, tako i svetska polja. To potvrđuju i proizvođači rekorderi, koji redovno seju domaće sorte i hibride.

  V.d. direktora Instituta prof. dr Jan Turan rekao je da je „Dan polja" najbolja prilika da se pošalje slika u svet o važnosti i značaju nauke u Srbiji.

  - Nije slučajno da imamo briljantne rezultate koji nas svrstavaju u rang sa najvećim svetskim kompanijama u ovoj oblasti.  Novosadske sorte i hibridi seju se u 26 zemalja, od Argentine do Kine i Indije i odolevaju konkurenciji velikih svetskih kompanija.  Za to je potrebna posvećenost, strpljenje i požrtvovanost, osobine koje krase naučne radnike Instituta. Ovo je rodna godinu, ali podjednako je važno da će i kvalitet merkantilne robe biti isto tako odličan. Izostala su gljivična oboljenja koja su nas ranije pogađala, podsetiću vas samo na tešku 2010. godinu. Institut za ratarstvo i povrtarstvo vodeća je semenska kuća na ovim prostorima i nastavićemo da se razvijamo kako bi zadržali konkurentsku poziciju - istakao je Turan.

  Da mladi ostanu na selu. Manifestaciju "Dan polja" svečano je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

  - Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima dugu tradiciju kvaliteta jer angažuje najbolje stručnjake. Nedavno nam je u gostima bila delegacija Kazahstana, pre svega tražili su saradnju sa Institutom. Poljoprivreda je najvažnija oblast za nas u Vojvodini i ona zahteva kontinuirano usaglašavanje primene mera Pokrajine i Republike koje poljoprivrednici traže. Naša orijentacija je da u naredne četiri godine sa još više sredstava i energije razvijamo poljoprivredu u Vojvodini, jer želimo da ona donese dodatnu vrednost, da brendiramo i zaštitimo geografsko poreklo koje imaju vojvođanski proizvodi, da podržimo organsku proizvodnju, i najvažnije da očuvamo selo. Prvi operativni prioritet pokrajinskih vlasti biće navodnjavanje.  U budžetu za 2017. godinu biće opredeljena i sredstva za izgradnju smeštajnih kapaciteta, a u narednom periodu radiće se i na standardizaciji propisa kako bi se poljoprivredni proizvodi mogli izvoziti i u zemlje EU - istakao je Mirović.

  Još veći uspesi. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da prisustvuje "Danu polja" jesenjih kultura gde se prikazuju sorte i hibridi koji već postižu dobre rezultate, ali i novi od kojih se očekuju još veći uspesi.

  - Čestitam svim dobitnicima priznanja, našim rekorderima u proizvodnji, sa verom da će biti i dalje isto tako uspešni pa čak i bolji. Izuzetno je važno da ulažemo u poljoprivredu, a Grad Novi Sad, pored toga što ima odličnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, preko Gradske uprave za privredu svake godine izdvaja značajna sredstva za tu oblast - podsetio je Vučević.

  I urod i kvalitet. U okviru Dana polja održan je niz stručnih predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti semenarstva, selekcije, zaštite bilja, kao i obilazak oglednih polja. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof.  dr Zoran Milošević je rekorderima u proizvodnji sorti i hibrida „NS semena" za 2015.  godinu uručio pehare i priznanja.

  Rekorder Miloš Teodorović očekuje da će ove godine biti još veći prinosi, nego prošle za koju je dobio pehar.

  - Lane sam imao sedam tona kukuruza po hektaru, jer je bila dosta lošija godina nego 2012. kad sam imao preko 12 tona, ali uz dosta slabiji kvalitet. Ove godine očekujem između deset i 12 tona po hektaru, u zavisnosti od hibrida i tipa zemljišta na kome je kukuruz sejan - objašnjava Teodorović.

  Patrioti zbog kvaliteta. Dejan Đurišić je ove godine sejao žito NS 40 S na oko sto jutara.

  - Prosečan prinos je bio oko osam i po tona. Sasvim sam zadovoljan tim rezultatom - istakao je Đurišić.

  Niko od nas nije preveliki patriota da seje domaće seme, već sejemo zato što su dobri prinosi, kaže poljoprivrednik iz Bačkog Brestovca Nebojša Radić.

  Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je istakao da treba pronaći zajedničke tačke delovanja kako bi na najbolji način povezali nauku, državu i privredu. Na Danu polja čulo se i da će Institut za ratarstvo i povrtarstvo i dalje insistirati na konkurentnosti kod nas i u svetu kako bi NS seme ostalo vredno i prepoznatljivo. Iz pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu napomenuli su da će do kraja godine biti objavljeni brojni konkursi za sufinasiranje poljoprivredne proizvodnje te pozivaju ratare da ih prate i prijave se na njih.

  Iz pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu napomenuli su da će do kraja godine biti objavljeni brojni konkursi za sufinasiranje poljoprivredne proizvodnje te pozivaju ratare da ih prate i prijave se na njih

  Autor: Siniša Kostić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja