Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Svetski Dan prevencije samoubistava ukazuje na visok stepen samoubistava u Srbiji, a i u SBO
  Prevencija suicida - prioritet!
  14.09.2016.

  • Svetski Dan prevencije samoubistva 10.  septembar, obeležava se skretanjem pažnje na sve češću pojavu samoubistva u društvu, koju je moguće sprečiti! Srbija je, do pre nekoliko godina bila 15-a zemlja u svetu, po broju samoubistava, a prošle godine, čak na 11.  mestu, dok je u Evropi na prvom mestu po suicidu.

  4369_1.jpg
  prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić

  Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, još od 2003. godine, pokrenula je Inicijativu da se 10. septembra obeležava Svetski dan prevencije samoubistava. Cilj obeležavanja je podizanje svesti javnosti o suicidu, kao velikom zdravstvenom problemu koji je moguće sprečiti.

  Ovogodišnjom temom, „Poveži se. Komuniciraj. Brini.", šalje se poruka javnosti o tri ključna faktora u sprečavanju suicida. Istovremeno se žele ohrabriti i pozvati svi članovi zajednice, da uzmu aktivno učešće u pružanju podrške onima kojima je pomoć potrebna. Stručnjaci tvrde, da je suicid moguće sprečiti te da svako može pomoći, kako bi se spasili ljudski životi.  Procena je da godišnje preko 800.000 ljudi izvrši samoubistvo, odnosno da dogodi suicid svakih 40 sekundi. Najveći broj suicida se registruje u zemljama Istočne Evrope, gde su stope veće od 50 na 100.000 stanovnika, dok je najmanji broj suicida u zemljama Centralne i Južne Amerike, od 10 na 100.000 stanovnika.

  - Srbija spada u zemlje sa visokim stopama suicida, a najviše stope se registruju u Vojvodini i na samom severu zemlje u Severnobačkom okrugu, gde su stope veće od 30 na 100.000 stanovnika.  Važno je istaći da su one ipak niže, u odnosu na poslednju deceniju XX veka, kada su bile preko 40 na 100.000. Prošle godine je 57 osoba u Severnobačkom okrugu izvršilo suicid, 41 muškarac i 16 žena. Posebno brine činjenica da je 30 posto njih mlađe od 50 godina i da je skoro polovina mlađa od 60 godina (45,6 posto) - tvrdi prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

  Samoubistva i zbog mentalnih poremećaja

  Suicidalno ponašanje je vrlo složeno, a stručnjaci tvrde, da su faktori rizika brojni i različiti. Ipak, vodeći su uzroci pokušaja suicida mentalni i psihički poremećaji, a na prvom mestu depresija i zloupotreba alkohola.

  - Doživljeno nasilje ili zlostavljanje, žalost ili gubitak, katastrofa, migracije i izolacija, snažno su povezani sa samoubilačkim ponašanjem.  Impulsivnost (brze neplanirane reakcije, bez promišljanja o posledicama) u situacijama teških kriza (finansijski gubitak, prekid partnerske veze, teška bolest) su uzrok brojnih suicida. Podsticanje povezivanja sa osobama koje su izgubile nekoga zbog suicida ili sa onima koji su pokušali suicid, prvi je ključni faktor u prevenciji suicida. Važno je da budite uz ove osobe i pokažete razumevanje, ako je potrebno da ih vodite i date im potrebnu podršku.  Oni koji su bili „na ivici", mogu da nam pomognu da bolje razumemo složeno delovanje događaja i okolnosti koje su ih vodile do te tačke i šta im je to pomoglo da izaberu životno afirmišući kurs - kaže dr Kosić Bibić.

  Ključna uloga zajednice u prevenciji suicida

  Ona dodaje i da prva dva ključna faktora, važna za prevenciju suicida imaju smisla tek ako postoji i treći - briga. Zajednica ima ključnu ulogu u brizi za ugrožene osobe i one koji su u riziku od suicida. Važno je da zajednica ulaže u razvoj kapaciteta, kako bi podržala na efikasan način različite potrebe svih, a posebno osetljivih članova.

  - Vlada i zdravstveni sistem treba da prepoznaju suicid kao prioritetan zdravstveni problem i da ulažu u osposobljavanje zdravstvenih radnika, da rade na prevenciji suicida. I svako od nas treba da uloži napor, da brine o sebi i o osobama u svojoj okolini -tvrdi dr Kosić Bibić.

  Na odeljenju psihijatrije u subotičkoj Opštoj bolnici, prema poslednjim urađenim statistikama, pokazalo se da je od početka godine do juna, suicid u Subotici pokušalo 62 osobe, većinom žene mlađe dobi.

  Statistika ukazuje da je najviše pokušaja samoubistva bilo u aprilu i junu, a najčešći razlozi bili su gubitak voljene osobe, razvodi, ekonomski problemi, gubitak posla i razni drugi stresovi.

  —Žene su čak pet puta više pokušale da sebi oduzmu život u odnosu na muškarce, a najčešći načini bili su trovanje lekovima, venesekcija i pokušaji vešanja. Srbija je do pre par godina bila 15-ta zemlja u svetu, po broju samoubistava.  Prošle, godine, naša zemlja popela se na 11. mesto, a u Evropi na čak prvo, kaže se u istom izveštaju.

  • U Severnobačkom okrugu, od početka godine registrovano je oko 70-tak pokušaj suicida, a žene češće pokušavaju suicid od muškaraca!

  Otvoreni razgovor sprečava suicid?!

  Prema tvrdnjama psihijatara u subotičkoj bolnici, otvoreni razgovor uz podršku, može čak uticati na to da se spreči samoubistvo. Jednako su, tvrde lekari, važne i poruke tipa "ja sam pokušao da vam nešto kažem, ali vi niste razumeli" i slične, koje jasno upućuju da neko iz našeg bližnjeg okruženja razmišlja o pokušaju suicida i očekuje određenu vrsta pomoći ili razgovora.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja