Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Privredna komora Srbije organizovala posetu delegacije privrednika Penzenske oblasti - RPK Subotica
  Otvorena „kopča” privredne saradnje sa Ruskom Federacijom
  15.09.2016.

  U organizaciji Privredne komore Srbije, RPK Subotica posetila je juče, 8. septembra, delegacija privrednika Penzenske oblasti Ruske Federacije, a razgovori su vođeni sa predstavnicima komora na regionalnom nivou!

  Privredna komora Srbije, u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije i Trgovinskim predstavništvom RF u Srbiji, organizovala je posetu privredne delegacije Penzenske oblasti Subotici, gde su predstavnici delegacije boravili od 6. do 8. septembra.

  4370_1.jpg 

  U sastavu delegacije, koju predvodi prvi zamenik predsednika Penzenske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Paršin, su predstavnici proizvodnje u oblasti energetike, poljomehanizacije, biljne proizvodnje, kao i IT tehnologija, Aleksandar Sergejevič Sejnov, potpredsednik naučno proizvodnog udruženja „Gaks -Armservis”, Vladimir Anatoljevič Barcev, generalni direktor „Agromehanike”, Julija Jurjevna Jegorova, generalni direktor „KBR”-a i drugi.

  Razgovori su vođeni i sa predstavnicima Ministarstva za industriju nafte, gasa i atomske energetike koji se bave nabavkom industrijske opreme, i predstavnicima organizacija koje u svom radu eksploatišu sisteme cevovoda HE, TE, AC, naftovoda i gasovoda.

  Anatoljevič Barcev je razgovarao o proizvodnji i organizaciji široke game ruske poljoprivredne tehnike i mehanizacije za obradu zemljišta.

  Sa predstavnicima kompanija distributera sistema bezbednosti koji odgovaraju za nabavku zaštitne opreme za svoje klijente, predstavnicima armije pogranične službe i državnih strateških objekata odgovornih za nabavku odgovarajuće opreme za sopstvene potrebe, predstavnicima službi bezbednosti aerodroma i luka odgovornih za nabavku zaštitne opreme za sopstvene potrebe i predstavnicima službi bezbednosti kompanija u sektoru nafte i gasa i organizacija razgovarao je generalni direktor marktinga „Zaštitne tehnike” Aleksej Genadjevič Nikolajev.

  Predstavnica PKS Ninoslava Vujinović je istakla da je poseta ove delegacije Penzenske oblasti, pod pokroviteljstvom njihovih regionalnih komora, početak u nizu poseta delegacija Ruske Federacije, a narednih meseci će nas posetiti predstavnici više regionalnih oblasti.

  —Cilj je da se saradnja intenzivira na regionalnom nivou, da to ne bude samo relacija Moskva-Beograd, nego da se uključe i ostale regionalne komore u Srbiji, što je i preporuka međuvladine Komisije Trgovinske komore Rusije i PKS. Struktura kompanija koje su u poseti je različita, a cilj je da se nađu mogućnosti proširenja saradnje, za koju, kako je ocenjeno prekjuče u Beogradu, ima mogućnosti.

  Cilj je dakle, da se otvore vrata saradnje u robnoj strukturi, da to ne budu samo energenti, voće i povrće, a očekuje se da će to ovakvim privrednim posetama biti uspešno realizovano.  Tome će doprineti i Ekonomski forum u Beogradu, od 3. do 9. oktobra, uz niz kulturnih manifestacija i novo zasedanje vladinih Komisija, koje će biti održano u Rusiji u oktobru.

  Zamenik predsednika Vlade Penzenske oblasti Valerij Nikolajevič, ocenio je da su sve kampanje do sada uspešno rađene i da se nada uspehu i ove saradnje.

  -Nadam se da će buduće posete uroditi plodom. Na osnovu jučerašnjeg Foruma vidimo da ima šansi za intenziviranje saradnje. Veliki je odziv srpskih kompanija, svaka je imala partnere za razgovore. Smatramo da će Srbija i Rusija preuzeti inicijativu da u svojim regijama preuzmu uloge lidera, a ovo je, kako ocenjujemo, samo početak međusobne višestruko plodonosne saradnje, pre svega u oblastima poljoprivrede, industrije, mehanizacije.  Smatram da u oblasti razmene i zajedničke proizvodnje postoji realna mogućnost za razvoj poslova.  Farmaceutska industrija je zanimljiva, kompanija Parafarm plasira svoje proizvode u Evropi, a i dobar je prodavac i na tržištu Rusije. Takođe, tu je kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme i uslugama u oblasti zaštite i bezbednosti, proizvodi opremu za različite objekte i zgrade, sa kojom smo imali razgovore, pa smatramo da će i u toj sferi biti zajedničke saradnje koje će ostvariti srodne kompanije u obe države, rekao je Nikolajevič.

  Robna razmena ovog regiona iskazala je jak interes u prehrambenoj industriji.

  —Sa Ruskom Federacijom je promet iznosio 55 miliona dolara u 2015. godini, a ukupna robna razmena ovog regiona sa inostranstvom je bila milion i po dolara, od čega je 76 odsto otišlo za izvoz u EU, pa je očigledno da ima dosta prostora za saradnju.  Namera je da obiđemo i Slobodnu zonu, da vidimo sve uslove i mogućnosti buduće saradnje, istakli su iz RPK Subotice, sa porukom da će se ovakvi podsticaji nastaviti. Najavljen je i dolazak delegacije iz Čeljebinska, pa se očekuje da će se naći „kopča” saradnje, kojoj će doprineti i ukupna sinergija komorskog sistema, kako bi odgovorili zahtevima firmi iz Ruske Federacije, saopštili su iz RPK Subotica.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja