Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Magazin Dani ponovo na tržištu, a u oktobru organizuje i Izložbu karikature
  Dani savremene srpske karikature u Subotici
  15.09.2016.

  „Dane savremene srpske karikature 2016", organizovaće ove godine redakcija magazina „Dani". Proglašenje dobitnika, uručenje nagrada i otvaranje izložbe održaće se 10. oktobra u Subotici.  Izložba će nakon Subotice biti otvorena i u drugim gradovima Vojvodine.

  Sredinom oktobra Subotica će ponovo biti Grad koji će promovisati najveći umetnici karikature, poznati u Srbiji, Evropi i svetu. Tada predstoji otvaranje Izložbe najboljih radova karikature, koji će odabrati žiri na osnovu Konkursa za najbolju karikaturu, na temu „Grad Subotica", saopšteno je 5. septembra na konferenciji za novinare, na temu Dani savremene srpske karikature 2016. i promocija novog broja magazina Dani, čiji je prvi broj besplatno podeljen Subotičanima.

  4372_1.jpg

  Predstavnicima medija obratili su se Milenko Kosanović, karikaturista koji je rekao da će 10. oktobra izložba karikatura biti otvorena u Subotici a zatim i u drugim gradovima, a svemu će prethoditi proglašenje pobednika i izbor najboljih karikatura i Vladan Stefanović, glavni i odgovorni urednik magazina Dani, koji je govorio o ponovnog pokretanju tog ćiriličnog lista i njegovim šansama na tržištu.

  - Konkurs karikature je otvoren do kraja septembra. Prošle godine se prijavilo za konkurs 43 autora, a žiri je imao pred sobom 124 rada, što je, ako znamo da se oko 50 ljudi u Srbiji bavi karikaturom, izuzetan uspeh – ističe poznati subotički karikaturista Milenko Kosanović, čije karikature su nagrađivane na gotovo svim kontinentima u svetu.

  Kosanović je objasnio da prema propozicijama svaki autor može poslati do pet originalnih radova, koji nisu nagrađivani na drugim izložbama i konkursima. Za najbolje radove i autore predviđene su tri nagrade od 50.000, 30.000 i 20.000 dinara i plakete i diplome.

  - Očekujemo dobre i zanimljive radove, jer Subotica je već potvrdila da ima kapacitet da postane poznati centar karikature u Srbiji, iako ni ove godine još nema dovoljno finansijskih uslova da se i otvori projektovani Centar, kao ustanova, rekao je Milenko Kosanović.

  Magazin „Dani" beleži četvrt veka postojanja, a list je ponovo pokrenut kao magazin, na izvrsnoj kunsdruk hartiji, sa izuzetno zanimljivim i aktuelnim temama na tržištu ponovo traži svoje mesto među Subotičanima koji inkliniraju ka ćiriličnom pismu. Posle brojnih problema oko izlaženja, list je dobio novo rukovodstvo i redakciju, a Vladan Stefanović, glavni i odgovorni urednik, podsetio je na konferenciji za novinare da je , nakon pet meseci pauze, iz štampe izašao novi broj magazina „Dani“, jedini mesečnik na ćirilici u Subotici.

  - Okosnicu 952. broja, pored tekstova nekoliko iskusnih novinara, čine tekstovi uglavnom mlađih autora, koji koncepciju ovog lista čine različitom, drugačijom u odnosu na dosadašnju. U prvom broju „Dana“ koji je delo novog tima, možete pročitati tekstove o Subotičanima koji su zadužili grad, a on ih zaboravio, o Štefaneku i Kaliniću, o turizmu u Subotici, o tome ima li nade za potamneli panonski biser- Palićko jezero i nekim aktuelnim događajima, najavio je direktor, glavni i odgovorni urednik, Vladan Stefanović.

  On je apostrofirao da, ćirilični mesečnik, u novom ruhu, ima potencijal da postane „subotički magazin kulture i življenja".

  -List će imati dve ravni, subotičku i vojvođansku i neće se baviti dnevnom informativom, već aktuelnim i problemskim temama. Uskoro će biti pokrenut i sajt, koji će imati dva dela - dnevne informacije i tekstove iz magazina, a njime želimo da obezbedimo i elektronsko informisanje na ćirilici – najavio je Vladan Stefanović i pojasnio da je novi broj Magazina štampan u hiljadu primeraka.

  Stefanović je rekao da će prvih nekoliko brojeva časopisa Dani biti podeljeni besplatno, po mesnim zajednicama, na manifestacijama, u ustanovama, kako bi animirali ćiriličnim sadržajem što više čitalaca i tako obezbedili tržište.

  -Pratićemo reakcije i u zavisnosti od njih, menjati način distribucije, prilagođavajući se tržištu, a očekujući i planirani tiraž, rekao je Stefanović.

  Žiri

  Žiri Drugog Salona Dani srpske karikature Subotica su Ignjat Gatalo, prošlogodišnji pobednik Konkursa karikature u Subotici, Milenko Kosanović, karikaturista, Milutin Mitrić, novinar, Vladan Stefanovič, glavni i odgovorni urednik i direktor magazina Dani , Mile Tasić, novinar i Lazarela Marjanov, novinarka.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja