Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Spomenici
  19.09.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Da vas pitam nešto: da li znate ko je bio Tomas de Torkemada?  Dobro, mnogi će znati, ali nekako slutim da većina ipak ne zna, a va- žan je za ovu priču, i to iz više razloga. Posle ću detaljnije objasniti zašto.

  4387_1.jpgDakle, dotični de Torkemada bio je najžešći šef španske katolič- ke inkvizicije u XV veku. Taj nije štedeo nikoga ko se nije sklagao sa zvaničnim katoličkim mišljenjem. Takvima je radio svašta – kinjio ih, palio na lomači, proterivao... Naročiti pik imao je na Jevreje. Samo iz Španije isterao je nekih 300 hiljada Jevreja, tzv. Sefarda, pa su se tako mnogi od njih našli i na ovim našim prostorima – Davičo, Demajo, Konfi no... samo su neka od tih naši, a sefardskih prezimena. E, da, a najinteresantnije u celoj stvari je to, što je taj nemilosrdni inkviztor bio u stvari – Jevrejin. Pa se presaldumio.

  I, sad, kakve veze to ima s našom pričom. Ima! Jer se dotični upokojio baš na današnji dan 1498. godine, ali se, evo, još i danas pamti i pominje.

  Idemo dalje, tragom logike koja se sama od sebe nametnula nakon prethodnih redova, te ćemo reći par reči o Feliksu Đeržinskom.  On, doduše, nije ni rođen, niti je umro na današnji datum, ali sa prethodnim de Torkemadom ima neke zaobilazne veze utoliko što je 1917. godine osnovao prvu sovjektku komunističku političku policiju nazvanu Črezvičajnaja komisija, ili skraćeno ČEKA, koja je bila isto tako nemilosrdna protiv svih kojima se propisana pravila novog režima nisu dopadala. Još jedna veza ga spaja s Torkemadom, naime to što je i on bio preumljenik – poticao je iz poljske plemićke porodice i bio je katolik. Pre nego što je primio bezbožničku veru.

  I još nešto je zanimljivo. Ogorčene mase su porušile njegov spomenik u Moskvi, a sada se naveliko vode rasprave da se taj spomenik vrati na prethodno mesto, ispred zgrade bivšeg KGB-a. Mene to na neki uvrnuti način podseća i na naš aktuelni slučaj, mislim to sa spomenikom – dići mu ga, ili ne dići...

  A, sem toga, zanimljivo je primetiti kako ovi što se presaldumljuju i preumljuju znaju da budu veoma nezgodni...

  Ima još...

  Današnji dan obiluje još mnogim, za nas posebno interesantnim podsećanjima. Evo samo nekih:

  1861. Zastupništvo grada Zagreba dodelilo Vuku Stefanoviću Karadžiću Povelju počasnog građanina, kojom su mu data... "sva prava, sloboštine i koristi kao što svakom građaninu Zagreba po zakonu i starom narodnom običaju pripadaju".

  Na današnji dan1823. rođen je knez Mihailo Obrenović, koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu. Vladao od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku. Zbog bune Tome Vučića Perišića, 1842. pobegao u Austriju, gde je pomagao Vuka Karadžića, Đuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce.

  1908. Beč i Moskva se sporazumeli da se Austro-Ugarska ne protivi otvaranju Bosfora za ruske brodove, a Rusija austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine, čime je okončana Aneksiona kriza. Rusija i Srbija pod pritiskom Austro-Ugarske i Nemačke u martu 1909.  priznale aneksiju.

  E sad, i Obrenovići, i pomenuta ankesija BiH imaju veze s neobič- nom tajnom srpskom organizacijom nazvanom Crna ruka, koja je imala sledeći slogan; Ujedinjenje ili smrt!

  I šta su na kraju postigli? Ujedinjenje? Nisu baš. Smrt? E, toga je bilo, i ne baš u zanemarljivoj količini.

  I sad Ljubiša Ristić od toga pravi mjuzikl!

  A kakva će Draga Mašin biti Nataša Bekvalac – to ćemo tek videti...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja