Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  A gde su čvarci?
  17.12.2013.

  Svečano otvoren Drugi Međunarodni festival čvaraka i disnotora na Paliću

  Palić je u subotu 7. decembra, drugi put po redu bio domaćin Međunarodnog festivala čvaraka i disnotora, koji je okupio veliki broj izlagača i posetilaca kao i dvadesetak takmičara iz Bačke, Srema, Rađevine, Mađarske i Slavonije. Takmičenje je imalo humanitarni karakter, jer će dobijena mast biti poklonjena nekoj od socijalnih ustanova.

  439_1.jpg

  Na otvaranju ove dvodnevne manifestacije prisutnima su se obratili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, generalni konzul Konzulata Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš, član Gradskog veća Grada Subotice Šimon Ostrogonac, vlasnik SZTR „Noge” Peter Engi, predsednik Udruženja „Ludašpusta” Čila Abraham i Josip Šušnjar, direktor „Male gostine” Palić.

  Iako je pored velikog broja eminentnih gostiju kojim je ovaj Festival bio počašćen, kao i zavidnog broja izlagača i takmičara a da ne pričamo i posetilaca, bilo je svega dostupnog osim glavne stvari, a to su sami čvarci. Počevši od cene koja se kretala od 700 dinara po kilogramu što i nije baš primereno jednom Festivalu i prezentaciji proizvođača ovog specijaliteta, prisutni nisu bili u situaciji da (osim u retkim ili posebnim prilikama) probaju ponuđene proizvode, a još manje da vide na koji se način tradicionalno spravljaju. Izgleda da je Festival čvaraka postao svojevrstan vašar na kome je bilo pića, kolača, muzike i zabavljača ali je zaboravljen (ili možda samo zaturen) pravi cilj Festivala.

  Iako su prisutni gosti zaduženi za svečano otvaranje izrazili nadu u uspešnost Festivala jer ispunjava sve kriterijume (osim najbitnijih) za uspešno organizovanje jednog događaja ili manifestacije, a to su: dobra ideja, masovnost u smislu broja učesnika i posetilaca, dobra atmosfera i veliki broj takmičara, izgleda da kriterijumi za održavanje određenog Festivala variraju od potreba prisutnih gostiju. Tradicija, koja je pored spravljanja specijaliteta, bila jedan od glavnih kriterijuma za održavanje festivala nije bila baš ubedljivo primetna jer skoro ništa tradicionalno se nije moglo videti.

  I pored svega toga, iako je žiri sastavljen od članova Vitezova Mađarskog belog stola, velikih gurmana i pobednika na svetskom kuvarskom takmičenju koji svake godine daju savete o spravljanju specijaliteta od slanine, tradicionalnom postavljanju stolova i samom negovanju tradicije koja i predstavlja cilj ovog Festivala, glavni proizvodi su, osim nedostatka navedenih čvaraka bile sve druge moguće prerađevine od mesa. Na stranu to što su Vitezovi belog stola i njihov član Andraš Varbai  za naše Novine objasnio šta je i na koji način žiri ocenjivao, prisutni nisu bili u prilici da javno vide ocenjivanje pošto su se članovi žirija nalazili potpuno van domašaja javnosti. Varbai je na kraju izjavio da je ovaj festival nadmašio prošlogodišnji, jer svake godine Vitezovi belog stola daju savete kako da se najbolje spremaju ovi specijaliteti.

  Ipak, i pored svega, takmičenje je bilo održano i od 21 prijavljene ekipe, titulu pobednika ovogodišnjeg takmičenja u spremanju čvaraka i disnotora poneli su predstavnici preduzeća „Kontakt” iz Adorjana, čiji član Čaba Boršoš  kaže da svako ima svoju tajnu za spremanje, dok se pobednička ipak ne otkriva, ali da je bitan kvalitet i slanine i kazana, kao i još neke male tajne zanata.

  Do štandova proizvođača bilo moguće doći samo uz veliki trud jer je gužva bila poprilična. Posetioci su „opustošili“ stolove proizvođača, očigledno veoma zadovoljni ponudom koja im je bila dostupna, iako su propustili sam glavni proizvod kome je ovaj Festival i bio posvećen.

  Uzevši u obzir kako je ovogodišnji Festival čvaraka i disnotora prošao, za narednu godinu možemo se nadati da će se organizatori barem odlučiti između Festivala ili vašara. Ukoliko se odluče za Festival, neka ga posvete onome po čemu je i nazvan, a ukoliko se ipak odluče za vašar, nadamo se da ćemo videti bar medveda koji igra ili eventualno nekog „gutača vatre“ pa da se bar još malo zabavimo.

  V. Đurišić 

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja