Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Stimulans za siledžije
  20.09.2016.

  Već danima pokušavam da rastumačin odluku o pomeranju datuma odigravanja utakmice između Partizana i Zvezde.  Jer, kao razlog „prevremene igre“ nisu navedeni nikakvi viši ciljevi, elementarne nepogode ili neke druge za zemlju i njene građane bitne stvari. Iz nevešto sročenog tumačenja može se zaključiti da će se ovaj meč odigrati dan ranije (u subotu, a ne u nedelju) zbog, verovali ili ne, Parade ponosa. Ona je zakazana istog dana kada je bilo predviđeno da se odigra ova utakmica. Rečeno određenije gejevi i fudbal ne mogu u isto vreme - zbog bezbednosti građana.

  Sasvim je nerazumno objašnjenje kako bi to Parada ponosa ometala fudbalski meč i obratno, a posebno čime bi to one ugrožavale bezbednost građana.

  Paradiranje grupe građana, levog, desnog, zdravog ili bolesnog mišljenja ili opredelenja na jednoj i puko fudbalsko nadmetanje na drugoj strani ni na koji način, bar tako mislim, teško da mogu ugroziti bezbednost u zemlji u kojoj je ona zaista na visokom nivou.

  Možda je ta bezbednost na zavidnom nivou baš zato što su se i do sada preduzimale slične mere, međutim, teško je verovati da u srpskoj prestonici ima toliko huligana koji mogu zbog te dve stvari (u jednom danu) na bilo koji način ozbiljno ugroziti građane. Ako je to ipak moguće onda nešto ozbiljno ne valja - ili propisi koji sankcionišu nasilje i huliganstvo ili oni koji rade u ime zakona. Jer, za one koji ugrožavaju sigurnost i živote građana bilo gde, bilo kada i bilo na kom mestu, a ima ih - nije da ih nema, kazne ne mogu biti (ako hoćemo da budemo bezbedna zemlja) one koje su propisane i koje se izriču, ne mogu ih izricati oni koji godinama pa čak i decenijana nisu u stanju (ili neće) da ih izrekama primenjuju.

  Trebalo bi da se Država, a zna se ko u ime građana predlaže i donosi zakone, malo više pozabavi pojedincima, grupama ili kriminalnim klanovima koji su spremni da izazivaju nasilje i ugrožavaju bezbednost ljudi čak i u vreme najobičnije Parade ponosa ili fudbalske utakmice...

  U nekim zemljama, naprednijim i po mnogo čemu razvijenijim od Srbije, na ovakve paradne šetnje pametnjakovića ili budaletina niko i ne obraća pažnju. U nekima su pak ovakve šetnje rizične i to mahom tamo gde se za nasilje izriču kazne koje su maltene ismejavanje zakona.  Ali, tamo gde je nasilje čoveka nad čovekom drastično sankcionisano nema bojazni da bi nekakve gej parade i istovremeno fudbalski mečevi mogli ugroziti bezbednost građana.

  Šta bi falilo da su, na primer, u Srbiji za ugrožavanje ljudske bezbednosti zakonski predviđene bezuslovne kazne od bar pet pa naviše godina, a da pritom ničija prava ne budu ugrožena. Niko nam sa belosvetskih prestola čuvara ljudskih prava ništa ne bi mogao zameriti, jer kažnjenima ne bi bila oduzeta prava da ponove delo nasilja odmah po izdržanih desetak, petnaest godina prisilnog rada ili robijanja.

  Da li mi to danas u Srbiji siledžije i huligane postojećim propisima amnestiramo ili nam neko iz sveta nameće kako da se suprostavljamo nasilnicima pa zato radimo tako kako radimo.

  Ako država želi da se bruka i da u ime bezbednosti građana, zbog nekakve parade gejeva i fudbala pomera održavanje manifestacija u strahu da neko ne nastrada, to je ozbiljna stvar i poslednji trenutak da se svi skupa zapitamo da li pojedine odredbe KZ naprosto stimulišu siledžijstvo.

  Ili stvari treba jednostavno nazvati pravim imenom, a ne skrivati se iza parada i fudbala.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja