Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ministarka Ana Brnabić u Gradskoj kući, sa funkcionerima i privrednicima, razgovarala o merama bržeg ekonomskog razvoja
  Klipovi administracije u točku investitora
  20.09.2016.

  • Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Subotici je u Gradskoj kući organizovala, 13. septembra, Okrugli sto, pod nazivom „Јavno - privatni dijalog, za bolji poslovni ambijent", a poruka sa subotičkog skupa je da „Opštine koje brinu o privredi i kadrovima, privlače dvostruko više investicija”!

  4391_1.jpg

  Efikasnija komunikacija i razvijanje partnerskog odnosa opština i privrede, ključne su za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja, što potvrđuju podaci da su lokalne samouprave koje sistemski brinu o potrebama privrede uspešnije u privlačenju investicija, zaključak je prvog regionalnog okruglog stola „Javno-privatni dijalog za bolji poslovni ambijent“, koji su organizovali Subotica i NALED za privredu i opštine Severnobačkog okruga.

  4391_2.jpg
  Ministarka Ana Brnabić i Ištvan Pastor

  Konferenciju je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban, porukom da će novo rukovodstvo Subotice prioritet dati i povezivanju javnog i privatnog sektora, intenziviranju saradnje, navodeći da bi ovaj Regionalni okrugli sto trebalo da da odgovore na osnovu otvorenog razgovora između lokalnih samouprava, privrednika i kompanija, da podstakne zajednička rešenja na unapređenju privrednog ambijenta u Subotici, SBO, Vojvodini i Srbiji.

  ‑—Učinićemo sve da dovedemo što više stranih investitora, otvarimo radna mesta i kreiramo povoljni poslovni i privredni ambijent, rekao je Laban ističući i prednosti koje Subotica ima na osnovu svog geografskog položaja i izgrađenog Industrijskog kompleksa u Bajmoku.  Mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla, imaju dobre izglede da u bliskoj budućnosti ovde nađu zaposlenje, tim pre što strani i domaći investitori Suboticu prepoznaju kao grad koji je povoljan za investiranje i koji raspolaže veoma značajnim infrastrukturnim potencijalom. Subotica odavno prepoznaje značaj saradnje sa privrednicima, a sertifikat NALED-a o povoljnom poslovnom okruženju, Grad je dobio još 2010. godine, kao i priznanja za saradnju sa drugim opštinama, istakao je Laban.

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je, da će za unapređenje komunikacije privrede i opština biti ključna puna primena Zakona o opštem upravnom postupku i uvođenje više elektronskih usluga, koje dovode do profesionalizacije uprave, veće transparentnosti i manje korupcije.

  —To je prioritet Ministarstva i odgovor na mnoge probleme. Očekujemo da će za nešto više od pola godine biti implementiran i Zakon o opštem upravnom postupku, koji je usporen nedostatkom realne baze podataka. U javnu raspravu uskoro ulazi Zakon o lokalnoj samoupravi, a donošenjem strategije decentralizacije, želimo da napravimo sistemsku reformu, koja će obezbediti održivost gradova i opština i osposobiti ih za pružanje kvalitetnih usluga građanima i privredi. Očekujemo da će i Zakon o naknadama doneti efikasnu održivost lokalnim samoupravama.  Potpisan je Sporazum o saradnji između Pokrajinske vlade i NALED- a, aktivnosti koje se tu sprovode nalaze visoko na listi prioriteta ministarstva. Država je tu da pomogne da se lokalne samouprave što brže i bolje razvijaju, a zajednički interes je brži ekonomski razvoj – rekla je Brnabić.

  Ministarka je istakla i važnost saradnje sa NALED-om, jer okuplja i privredna društva i civilni sektor.

  NALED je u Narodnoj Skupštini Srbije, pre dve godine inicirao formiranje ekonomskog kokusa, sa namerom da i Parlament uključi u reformski proces, a da i Pokrajinska Skupština pomogne misiji unapređenja poslovnog ambijenta u Vojvodini.

  Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da Vojvodina raspolaže značajnim resursima za jačanje lokalnog ekonomskog razvoja, a to su pre svega ljudi i znanje, što je podržala većina učesnika Okruglog stola i diskutanata.

  - Opštine koje imaju dobre Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, bez angažovanja spoljnih konsultanata, obezbedile su 193 miliona evra donatorskih sredstava, dok su one samouprave koje su angažovale konsultante privukle 149 miliona. Takođe, opštine koje imaju sertifikat NALED-a, o povoljnom poslovnom okruženju, u proseku godišnje realizuju sedam investicija, naspram 3,3 koliko stigne u lokalne samouprave bez sertifikata – istakao je Pastor.

  Naveo je primere, recimo, gde su napravljene kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a bez spoljne konsultantske pomoći aplicirale na projekte EU, na teritoriji Vojvodine.  Te lokalne samouprave su privukle 193 miliona evra na uspešnim projektima, sa samo 1, 58 posto više zaposlenih, dok su one koje su tražile konsultantsku pomoć privukle svega 149 miliona.

  —Tamo gde se, dakle, oslanjalo na ljude i njihovo usavršavanje, efikasnost je bila veća, a već to ukazuje da država može da se menja u pravcu većih pozitivnih rezultata.  Uloga je i Skupštine i svih nosilaca odluka da krenemo u ulaganje u ljude i podizanje sopstvenih kapaciteta, podvukao je Pastor.

  Pastor je rekao da mu je zadovoljstvo što je ponovo u istom programu sa ministarkom Brnabić i čestitao desetogodišnjicu rada NALED-a.

  ‑—NALED je potpisao sa Pokrajinskom Vladom Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji. Vojvodina danas ne izgleda kako bi mogla, jer raspolažemo dobrim resursima, zasnovanim na ljudima i znanju.  To nije potrošena floskula, jer nema druge alternative. Džabe nam svi resursi, nećemo napraviti iskorak, ako ta dva faktora ne uvažimo, rekao je pored ostalog Pastor, u čemu ga je podržao veliki broj govornika na konferenciji.

  Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade je rekao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i kreira rad na merama javno- privatnog dijaloga sa privrednicima.

  ‑—Novi Zakon o komorama koji je stupio na snagu je važan, jer daje korektivnu funkciju privredi, tako što komore utiču sada i na kreiranje zakona, a pomaže i povezivanju resursa, za koje država nema prostor da ih realizuje, rekao je Đoković.

  Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević ocenio je, da opštine moraju da brinu o ključnim potrebama privrede, a to je jednostavan pristup podacima i dokumentima, kao i predvidivost finansijskog opterećenja, jer je loše da u jednoj lokalnoj samoupravi troškovi poslovanja padnu za 30 posto, a istovremeno u drugoj porastu tri puta.

  - Ništa, što lokalne samouprave obezbeđuju privredi, ne sme da bude besplatno, ali cena mora da bude adekvatna pruženoj usluzi.  Ono što opštine zarade, trebalo bi da ulože u infrastrukturu, ali i da ne zaborave na naizgled manje bitne stvari, koje mogu da stvore trošak privredi, ako ne postoje, a to su prevoz za radnike ili smeštaj u vrtićima za njihovu decu – naglasio je Kovačević.

  Član UO NALED-a Vojislav Genić izjavio je, da su e-servisi, odnosno brže rešavanje procedura i efikasna komunikacija zahtevi privrede, ali da na žalost, mnoge opštine nemaju sredstava i kapacitete da ih razvijaju. Zato Genić pozdravlja napore države, da razvije e-usluge za one procedure, koje su svim opštinama zajedničke i u tome će pomoći NALED-ov Savez za e-upravu.

  Diskusijama je ukazano na potrebu rešavanja dugova u zdravstvu, jer to opštine i gradovi ne mogu da finansiraju; pokrenuto je pitanje da li će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave moći da poštedi građane stalne overe zdravstvenih knjižica, istaknuto da je potrebno obezbediti regionalno povezivanje i regionalnu strategiju, u duhu regionalnog Biznis plana, jer se često dupliraju resursi i aktivnosti, recimo u susednim opštinama, kako bi se na osnovu takvog Plana privatni sektor „upleo” dugoročno u zajedničke poslove sa javnim sektorom i bio stimulisan za to partnerstvo.

  Pastorova metafora o Džojsu i NALED- u

  -Različita su merila za uspeh jedne organizacije, ali je sigurno da 700 gostiju na proslavi 10 godina rada NALED-a govori da je uradio izvanredan posao. Kao neko ko se dugo bavi politikom i privredom, istakao bih značaj faktora vremena, kao resursa, koji je ograničenog trajanja sa aspekta društva i države, i čoveka kao pojedinca. Živimo u istom vremenu i nije svejedno kakav domet ćemo postići u njemu. Svi su nezadovoljni i misle da je drugde komotnije živeti, ali teško je naći prostor, gde se može tako lepo živeti kao u Vojvodini i Srbiji. To što ne živimo tako dobro, delimično je do države, a delom i do nas samih, rekao je Pastor privrednicima, citirajući Džemsa Džojsa: „ako ne možeš promeniti državu, menjaj priču”. Nema savršene države, ali nova priča je može učiniti boljom. Zajednički napor i interes javnog i privatnog sektora su neodvojiv proces, gde politika ima veliku odgovornost, stoga ovu konferenciju smatram značajnom, rekao je Pastor.

  Iz Mađarske - 160 miliona evra za malu privredu

  Balint Juhas, iz fondacije Prosperitati, koju podržava Vlada Mađarske, rekao je da je ulaganje Vlade Mađarske, u iznosu od oko 160 miliona evra, delom kao bespovratna, a delom kao kreditna sredstva, omogućila do sada da se potpiše oko 1300 ugovora sa korisnicima po konkursu, a planira se još toliko. —Potrošeno je 10 miliona evra, a u planu je da se još 15 miliona evra uloži u mala preduzeća i preduzetnike , do kraja godine, prema programu čiju je strategiju pokrenuo Pastor, a primenjivaće se i u 2018.  godini, rekao je Juhas.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja