Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Rezerve krvi u Opštoj bolnici Subotica stabilne, tvrde na odeljenju transfuziologije
  Subotičani savesni davaoci krvi
  20.09.2016.

  Iako u letnjem periodu postoji potreba za povećanim rezervama krvi, u Opštoj bolnici Subotica rezerve krvi na odelenju transfuziologije su stabilne, tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi.

  Subotičani su svesni i savesni davaoci krvi, te su rezerve te dragocene tečnosti već godinama stabilne, tvrde transfuziolozi u subotičkoj bolnici. Letnji period donosi potrebu za povećanim rezervama, ali se broj davalaca ne smanjuje, niti je otkazana ni jedna transfuzija niti operacija zbog nedostatka krvi.

  Naprotiv, rezerve krvi su optimalne, i u svakom momentu mogu se dati pacijentima, tvrde u bolnici.

  4392_1.jpg- U letnjem periodu imamo povećane potrebe za davalaštvom, ali su nam rezerve i dalje stabilne.  Operacije i transfuzije nisu imale nikakve zastoje, a dnevno imamo od 300 do 350 jedinica krvi. Nismo imali potrebe da od drugih bolnica tražimo krv niti druge proizvode, sve smo uspeli da obezbedimo od prikupljanja od davaoca. U poslednjih nekoliko dana imali smo potrebe da pozivamo davaoce negativnih krvnih grupa, u slučajevima kada u isto vreme imamo veći broj pacijenata iste krvne grupe - objašnjava dr Andrea Pinter Kabai, lekar specijalista transfuziologije iz Opšte bolnica Subotica.

  Krv se šalje i u druge bolnice

  Opšta bolnica Subotica je među prvima koja se može pohvaliti u Vojvodini da duže vreme ima stabilne rezerve krvi. Veoma čest, šalje dragocenu tečnost pacijentima u drugim bolnicama i centrima u Vojvodini.

  - Poznato je da krv prikupljamo i na terenu, kod nas na odeljenju transfuziologije u bolnici, po preduzećima, kao i u raznim drugim humanitarnim akcijama.  Davaoci su uvek spremni da maksimalno izađu u susret svima onima kojima je krv potrebna, te se odazivaju u velikom broju. To nam omogućava da krv po potrebi, a obzirom na dovoljne sopstvene rezerve, šaljemo i drugim bolnicama - kaže dr Pinter Kabai.

  Rešen problem trombocita

  dr Andrea Pinter Kabai
  dr Andrea Pinter Kabai

  Prema rečima dr Pinter Kabai, trombociti su zbog kratkog veka trajanja, malo pravili problem, u situacijama kada je postojao veći broj pacijenata, te je beležen njihov blagi deficit. Međutim i ta situacija se popravila jer je od prošle godine u subotičkoj bolnici počelo davanje trombocita preko specijalizovanog aparata.

  - Na taj način, donekle smo ublažili "problem" sa trombocitima, te od jednog davaoca krvi, dobijemo potrebnu količinu trombocita za jednog pacijenta.  Najzustupljenija je i dalje A pozitivna krvna grupa kao i nulta, ali imamo i dovoljne rezerve i ostalih krvnih grupa.  Još uvek, krv uglavnom više daju muškarci u odnosu na žensku populaciju - tvrdi dr Pinter Kabai.

  Praksa je pokazala da su u poslednjih nekoliko godina akcije prikupljanja krvi na terenu davale više rezultata, tvrde transfuziolozi u subotičkoj bolnici, ali je od prošle godine, to izmenjeno, te sada ima oko 5.000 davanja na odeljenju, a upola toliko na terenu.

  - Broj davalaca krvi je konstatan, iako je dosta mladih ljudi otišlo u inostranstvo. Nemamo značajan pad davalaštva, nego smo smanjili davanja jer nemamo tolike potrebe. Kada neko želi da da krv, mora da ima od 18 do 65 godina, minimalnu kilažu 50 kilograma, treba da ponese ličnu kartu ili drugu važeću legitimaciju. Svaki put davalac popunjava Upitnik, u kojem daje iskrene odgovore zbog bezbednosti drugih pacijenata, pa i lične. Potom se krv kontroliše u nekoliko stavki, obavlja se lekarski pregled, testiranje na HIV, ili druge prenosive bolesti poput sifilisa, B i C tip žutice, - pojašnjava naša sagovornica.

  "Prozor" davanja različit

  Prema rečima transfuziologa, prilikom davanja krvi, mora biti "ispoštovan" prozor odnosno vremenski rok davanja krvi koji je različit kod muškaraca i žena. Zbog nadoknade gvođža koja je sporija, "pravilo" je da muškarci mogu krv dati svaka 3, a žene 4 meseca. Ove nedelje ekipe transfuziologije subotičke bolnice krv prikupljaju u Martonošu i Čantaviru, a do kraja septembra, davaoci će tu dragocenu tečnost moći da daju u mesnoj zajednici Železničko naselje, Tavankutu i u fabrici "Pionir".

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja