Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Projekat unapređenja vodnih sistema grada
  Sanira se „najslabija karika” sistema vodosnabdevanja
  22.09.2016.

  Zahvaljujući uštedama koje su postignute u javnim nabavkama za izgradnju kolektora i vodovodne mreže, ova sredstva uložena su u rekonstrukcije na Vodozahvatu I, glavnom izvorištu vode za piće. Pored ostalog, zameniće se i azbestnocementni cevovod, star preko pola veka. U Novom selu počeće izgradnja kućnih priključaka na kanalizaciju, a na Vodozahvatu II bušenje novih bunara

  4398_1.jpg
  Cevni materijal je spreman da zamenom vodova
  poboljša vodosnabdevanje grada – inženjer Goran
  Mijatović na gradilištu

  Subotički komunalni “posao stoleća” dobrim delom već je okončan, izgradnjom Kolektora VII, Kolektora II i Centralnog magistralnog vodovoda, a na red stižu i drugi delovi Projekta unapređenja vodnih sistema grada.  Pre nekoliko dana počeli su radovi po ugovoru o realizaciji Pete faze investicije na Centralnom gradskom kompleksu Vodozahvata I između Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” kao investitora i Građevinskog preduzeća “Graditelj NS” iz Novog Sada, izvođača poslova odabranog na javnom tenderu po proceduri Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).  Ovom investicijom obezneđuje se neophodan nivo tehničkih uslova za funkcionisanje sistema vodosnabdevanja koji snabdeva grad i potrošače kvalitetnom vodom za piće, smanjuje nivo tehničkih gubitaka vode i havarijske rizike i omogućava protok podataka neophodnih za savremeno praćenje i upravljanje sistemom.

  Pre nešto više od mesec dana u Medija centru u Gradskoj kući potpisan je ugovor o bušenju i opremanju dva bunara na Vodozahvatu II, gde u skorije vreme treba da se formira takozvana „fabrika vode“, odnosno postigne njeno kondicioniranje na samom izvorištu tako što će se na optimalnu meru smanjiti koncentracije gvožđa, arsena i amonijaka. Na taj način, sa već postojećim uređajem za kondicioniranje na Vodozahvatu I, zaokružiće se kompletan sistem i svim potrošačima biće isporučivana prečišćena voda za piće, što do sada nije slučaj. Nosioci posla na bušenju bunara je konzorcijum koji čine „GEO Inženjering“ iz Beograda, „Vikucegled“ iz Mađarske i „Realimpeks“ sa Palića.

  Završetak izgradnje Kolektora II, koji je stigao do Bajskog puta, omogućio je građanima da u onim ulicama u kojima postoji sekundarna mreža, dođu do kanalizacionih priključaka i tako se nakon mnogo decenija reše septičkih jama. Preostalo je da se obavi tehnički prijem i dobije upotrebna dozvola, a to se odvija po fazama kako je kolektor građen, tako da će prva domaćinstva biti priključena na gradsku mrežu krajem oktobra ili početkom novembra.

  Zamena azbestnog cevovoda

  Ekipa „Graditelja NS“ pre nekoliko dana otvorila je gradilište na bunarskom polju kod „Zorke“, i to je jedan od značajnih zahvata koji treba da poboljša snabdevanje grada zdravom i prerađenom vodom za piće. Istovremeno, kako tvrdi inženjer Goran Mijatović, rukovodilac na realizaciji Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice, ovo je i do sada najnepouzdaniji deo sistema vodosnabdevanja, na kojem se prethodnih godina dogodilo nekoliko havarija.

  4398_2.jpg
  Ekipe „Graditelja NS“ na Vodozahvatu I imaju pune ruke posla zbog visokog nivoa podzemnih voda

  „Radovi, koji će prema ugovoru trajati godinu dana, obuhvataju sabirni bunarski cevovod, polaganje optičkih kablova kao i rekonstrukcija potisnog voda prema gradu. Ovi poslovi stajaće 778.000 evra i u stanju smo da ih obavimo jer smo toliko uštedeli na javnim nabavkama za kolektore u odnosu na projektovane vrednosti. Tehnički gledano, moram da kažem da je sabirni bunarski cevodod, na kojem se sada radi, na postojećem Vodozahvatu I najslabija karika sistema koji u zaokruženom tehnološkom procesu osim njega čine bunari, rezervoar, pumpna stanica visokog pritiska, s jedne strane zato što je nedovoljnog kapaciteta a s druge jer je u pitanju azbestno-cementni vod star pedeset godina, veoma loše klase, pa smo odlučili da ga zamenimo“, kaže Mijatović.

  Uporedo sa polaganjem cevovoda, u rovove će biti smešteni i optički kablovi što će, napominju u „Vodovodu“, omogućiti da se lakše prikupljaju i prate podaci i upravlja bunarskim poljem na Vodozahvatu I. Treći segment radova odnosi se na potisni vod prema gradu, na kojem je takođe bilo kvarova.

  „S obzirom da je to stara, čelična cev, uradili smo projekat rekonstrukcije u dužini od 66 metara, nekih devet metara profila 450 milimetara, a ostatak od duktila. Ovo je investicija u pouzdanost sistema vodosnabdevanja jer je reč o izlaznom cevovodu koji potiskuje prerađenu vodu pod pritiskom sa crpne stanice u glavni magistralni vod koji distribuira vodu prema gradskoj vodovodnoj mreži“, kaže Goran Mijatović.

  Priključci za Novo selo

  Posle završetka radova, Kolektor VII nakon tehničkog prijema već ima upotrebnu dozvolu, a sada se ovaj postupak po fazama rešava na trasi Kolektora II prema Bajskom, putu, koji najvećim delom prolazi kroz mesnu zajednicu Novo selo.

  4398_3.jpg
  Opasan otpad ukloniti sa izvorišta – naslage
  mulja u kojima su arsen, gvožđe i amonijak
  izdvojeni iz vode za piće

  „Upotrebne dozvole stigle su za Kolektor VII i Centralni magistralni vodovod i završena je prva faza za Kolektor II. Za naredne faze, zahtev za tehnički prijem je u proceduri, za pojedine od njih očekujemo da zapisnike sa tehničkog prijema dobijemo već do kraja ove nedelje, a za ostale je plan da se gradu podnesu zahtevi do kraja septembra.  Nakon toga moći će da počne izgradnja kućnih priključaka na sekundarnim vodovima, u oktobru ili početkom novembra. U pitanju su Bajski put i ulice u Novom selu koje tamo gravitiraju. Isto tako je veliki broj i iz ulice Vilmoša Harangozoa.  Do sada je nekoliko stotina građana podnelo zahtev da im se domaćinstva priključe na gradsku kanalizacionu mrežu, negde ih je oko tri stotine, ali taj broj sigurno neće biti konačan, pogotovo što im je Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ izišlo u susret i omogućilo plaćanje priključka na više rata“, objašnjava inženjer Goran Mijatović.

  Od ostalih radova iz Projekta za unapređenje vodnih sistema grada, očekuje se početak bušenja dva nova bunara na Vodozahvatu II, za potrebe snabdevanja grada i buduće fabrike vode, i rok za njihov završetak biće šest meseci. Što se tiče samog postrojenja za kondicioniranje vode, čiji će zadatak biti da snabdeva prerađenom vodom Palić, Radanovac i zapadne delove grada, oko početka njegovog podizanja još su u toku razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

  „Poslednja informacija je da do kraja septembra treba da se obave razgovori sa svim ponuđačima i dobiju određena pojašnjenja, a nakon toga izveštaj dopuni i pošalje u EBRD. Nadamo se da bi potpisivanje ugovora trebalo da se obavi do kraja godine, ali postoji i druga faza tendera, mada prvu još nismo završili, odnosno dobili „zeleno svetlo“ od Banke. Za drugu fazu javne nabavke nadamo se da će moći da krene u oktobru, kada će se dostavljati finansijske ponude“, kaže Goran Mijatović.

  Sudbina mulja

  Na gradilištu koje je otvoreno na Vodozahvatu I, među bunarima koji sa dubine od oko 180 metara crpe vodu i snabdevaju grad, radi se intenzivno na polaganju šahtova i cevovoda, a teren nekadašnjeg Velikog rita još uvek krije i malo jezerce kao njegov ostatak, dok je nivo podzemnih voda visok i sa njim se ekipe „Graditelja NS“ svakodnevno bore. Ovde postoje i otvoreni kanali, a na jednoj retenziji, obrasloj šašom i trskom, vide se naslage crvenkastog mulja, čija sudbina treba da se rešava u skorijoj budućnosti.

  „U pitanju je mulj koji nastaje nakon što iz vode za piće izdvojimo gvožđe, arsen i amonijak, i otuda njegova boja. Ovde se taloži opasan otpad, jer se u njemu nalazi arsen, i izračunali smo da ga godišnje imamo oko 20 tona. Analize su, međutim, pokazale da se on može odlagati na gradsku deponiju nakon tretmana, a pod njim se podrazumeva njegovo sušenje“, rekao nam je na licu mesta inženjer Goran Mijatović.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja