Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Dan bez automobila
  “Inteligentna mobilnost - snažna ekonomija”
  25.09.2016.

  “Dan bez automobile”, 22.septembar ove godine lokalna samouprava Subotice obeležila je nešto skromnije. Nije bilo zatvaranja ulica, vožnja bicikla školaraca od Trga žrtva fašizma do Palića, kao ni merenje zagađenja vazduha i nivoa buke u gradu, ali su zato predškolci crtali na trgu kako oni vide Dan bez automobile.  Moto obogodišnje akcije je glasi: “Inteligentna mobilnostsnažna ekonomija”.

  4412_1.jpg

  “Do sada najskromnije obeležavamo ovaj dan, ali nije izostao najbitniji segmenat, a to je obrazovanje naših namlađih sugrađana na temu saobraćaja i ekologije.  Oko 50-toro dece je crtalo na gradskom Trgu svoje viđenje “Dana bez automobila”. Trgopromet je akciju pomogao sa sokićima za decu, a pored pribora za crtanje, grad je svakoj grupi poklonio loptu”, rekla je članica gradskog veća zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić.

  Prvo spontano organizovanje "Dana bez automobila" počelo je za vreme naftne krize 1970.  U pojedinim evropskim gradovima organizovan je "Dan bez automobila" početkom devedesetih godina prošlog veka. Evropski komesar za životnu sredinu, gospođa Margot Wallstrom, pokrenula je akciju Evropski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje "U grad bez mog auta".

  Evropski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra delovi grada zatvore za automobile.  Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, tj. pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim deonicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja