Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Obrazovanje
  26.09.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Ovih dana mnogo se priča o obrazovanju. Biće, kažu, dualno, a od toga ćemo svi imati koristi. Nešto slično, ali malo drukčije, tu osetljivu i važnu životnu disciplinu svojevremeno je osmišljavao i Stipe Šuvar, i napravio usmereno obrazovanje, a šta je posle bilo - niko zapravo pojma nema. Je l’ to valjalo ili nije?...

  4415_1.jpgAli, ako se o novom načinu obrazovanja toliko priča (valjda i dela...), budući da ovde vlada demokratija, ja ću biti slobodan da predložim jedan novi predmet, koji bi se zvao – Nezaposlenost! Jer, kako svojevremeno, dok je još bio živ, reče Alberto Moravija – ...“u školi nas nikad nisu učili kako da budemo nezaposleni!“ Pa bi najbolje bilo da tome dođe kraj. Neka deca na vreme nauče sve mogu- će varijante nezaposlenosti, pa će im onda biti mnogo lakše. Shvati- će da to nije sramota, da nije ništa tragično, nego se svakome može desiti (i dešava se), i da sve to spada u ljudski život. Prst sudbine, ni- šta drugo...

  Jedino čega se pribojavam jeste to da mi stručnog nastavnog osoblja za to nemamo, ali nikako ne bih preporučio da se sad na brzinu angažuju nezaposleni diplomci, magistri i slični luzeri, jer oni ionako ništa ne mogu da ukapiraju, nego samo misle kako da zbrišu odavde. Ali s druge strane imamo ove nediplomce i nemagistre koji su se lako zaposlili i nemaju nameru da bilo kuda odu. Čupavo, kao što i sami vidite.

  Ipak, najbolje bi bilo najpre otvoriti škole za nastavnike nezaposlenosti, pa bi oni kasnije preneli svoja znanja na mlađe generacije, tako da će posle završene bilo koje škole, fakuteta, doktorata ili ne znam čega, svaki naš čovek uskoro imati kompletno obrazovanje kao nidgde u svetu: znaće, bolje od bilo koga kako da se najbrže, najlakše i najbolje nezaposli... a to danas nije za bacanje...

  Etno-turizam

  Šta se dešava na planu turizma – da se ovako stručno izrazimo?  Dešava se to da sve više u modu ulazi takozvani etno-turizam, neki kažu i seoski turizam. A šta mu to dođe? Ukratko, da sad ne idemo u detalje, to je turizam koji pomalo izgubljenog i frustriranog urbanog čoveka, makar samo i za kratko vreme, vraća u normalno stanje, tj.  u prirodu, u detinjstvo, u zavičaj... kako god hoćete, te on tako „puni baterije“ za ostatak godine koji ga očekuje u gradu, a u gradu je, to svi znaju – haos. U malom manji, u velikom – ogroman.

  Dobro. I onda imamo to da se sve više ljudi opredeljuje za taj etnoturizam.  Pa tako niču razni salaši, razne čarde i svakojaka druga svratišta i konačišta, s privatnim zoološkim vrtovima, botaničkim baštama, rustikalnim sobama i izvornom, prirodnom hranom. I eto nove šanse za male privrednike!

  Najpre treba obezbediti kuću negde van grada. E sad, kako od takve, da kažemo normalne kuće - napraviti etno-kuću? Kolika su tu ulaganja?

  Nisu nikakva. Čak naprotiv, to se postže obimnim uštedama.

  Jednostavno: prestanete da plaćate struju, pa onda vodu, ne pla- ćate više grejanje, zaboravite da platite telefonski račun... I, naravno, nadležne službe i komunalna preduzeća uredno vam sve to isključe i - eto vam etno-kuće. Original, sve prirodno, bez čuda tehnike.

  E. sad, šta je odlučilo da etno turizam-pominjem na kraju sezone, kad turista više i neće biti? Evo objašnjenja – migranti! Dobro, jasno je da to nije turizam. Ali jeste ETNO, da etnije ni ne može biti!...

  U stvari lažem ja, a i nije vreme za izmotavanje. Jer, evo, pre neki dan sam pročitao da će sve više migranata na putu u EU da se zaglavljuje u Srbiji, a najviše će ih se nakupiti – kažu jedne novine – baš ovde, na severu Bačke.

  E, sad, imamo li mi ovde dovoljno tih etno-kuća? Ili te novine opet plaše narod – ko će to znati...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja