Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Džez festival u Kanjiži traje i u subotu, 24. septembra
  Briljantna završnica Džez festivala
  24.09.2016.

  Nakon prošle godine, koja se završila bez Džez festivala u Kanjiži, poklonici savremene improvizovane muzike, ovog septembra, na severu Vojvodine imali su izuzetan muzički doživljaj, u znaku koncertnih izvođenja, performansa i fotografske izložbe, dok će u subotu imati priliku da prisustvuju i regionalnoj muzičkoj konferenciji, na temu improvizovane i eksperimentalne muzike.

  4421_1.jpg

  Uvodni koncerti održani su u subotičkom pozorištu „Kosztolányi Dezső“ (Flow Vertical Jasne Jovićević iz Subotice, nastup Mazena Kerbaja iz Bejruta, Franz Hautzingera sa svojim Oriental Space kvartetom i dua koga čine Peter Brötzmann i Heather Leigh), a sada ulazimo u samu završnicu festivala koja će se odvijati u kanjiškom Domu umetnosti, Regionalnom kreativnom ateljeu i galeriji „Dobó Tihamér“.

  Jučerašnji i današnji programi petak 23.9), u znaku su koncertnih izvođenja, performansa i fotografske izložbe, dok je poslednji dan (sutra, 24. septembar, u 11 sati u Art kafeu), rezervisan za regionalnu muzičku konferenciju na temu improvizovane i eksperimentalne muzike.

  Na 21. Kanjiškom jazz festivalu nastupaju: Silard Mezei (Mezei Szilárd), prvo u duo formaciji sa Albertom Markošem (Márkos Albert) a zatim i u okviru svog Red Fruits Stripetet kvarteta, mađarski sastav ARGO u pratnji Rođenica iz Vojvodine, trio „Cimbiosis“ Mikloša Lukača (Lukács Mikós), Jasna Jovićević u okviru performansa „Imago Sonus“ sa vrsnim koreografima i plesačima Heni Varga i Denešom Debreijem (Varga Heni, Döbrei Dénes), a na festivalu svoje jazz fotografje izlažu Edvard Molnar i Robert Reves (Molnár Edvárd, Révész Róbert).

  —Kanjiški jazz festival i nakon 20 godina, bilo da ga shvatate u kontekstu naslednika programa koji je utemeljio njegov prvobitni umetnički direktor i vodio ga do punoletstva, ili s druge strane kao festival koji je sada spreman na izazove XXI veka, i dalje će istrajavati u svojoj osnovnoj nameri da spaja dve krajnosti: tradicionalnu i ritualnu muziku sa savremenom improvizacijom. Makar, koliko to okolnosti dozvoljavaju.  Ulaz na sve programe je besplatan, zahvaljujući donaciji opštine Kanjiža i kompanije NIS.  Dalja podrška za festival došla je od fondacije Betlen Gabor, muzičke kuće Fono iz Budima i Infostuda, ističe Dejan Vujinović, rukovodilac Festivala.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja