Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  23. Međunarodni festival Pozorišta za decu traje od 25 do 30. septembra
  Subotica u fokusu dečjih pozorišta Sveta
  28.09.2016.

  Dvadeset i treći Međunarodni festival pozorišta za decu otvara se u nedelju, 25. septembra, a publika i gosti i umetnici, imaće prilike da se susreću, na 234 predstave iz 53 zemlje, na više lokacija u Subotici, do petka, 30. septembra.

  Svečano otvaranje 23. Međunarodnog festivala Pozorišta za decu je u Narodnom pozorištu, na sceni “Jadran”, u nedelju, 25. septembar, u 20 sati, gde se održava i svečano zatvaranje, 30. septembra .

  4422_1.jpg
  Ilija Tatić i Slobodan Marković

  Tokom šest dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i predstavnike medija.

  Za učešće u takmičarskom programu 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 26. do 30. septembra 2016, prijavljene su 234 predstave iz 53 zemlje.

  4422_2.jpgPrijave za takmičarski program pristigle su iz Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Burkine Faso, Crne Gore, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Jordana, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nemačke, Nigerije, Perua, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Tajlanda, Tunisa, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

  U takmičarskom programu 23.  Festivala su predstave:Mala sirena, R: Dubravka Zrnčić Kulenović; Studio lutkarstva Sarajevo i SARTR teatar, Sarajevo, Bajka o ribaru i ribici, R:Jevgenij Ibragimov; Gradsko pozorište Podgorica, Podgorica, Deveta ovčica, R: Ljudmila Fedorova; Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek, Mali lutkar, R: Asep Budiman; Behind the Actors, Bandung, Indonezija, Neutabanim stazama, R: Mod Garo; Pozorište „Ombres Folles“, Montreal, Kvebek, Kanada, Amakajaku, avantura u Amazonu, R: Edgar Hernan Moreno; Pozorišna fondacija “Madretierra” (‘Domovina’), Palmira, Kolumbija, Guska, smrt i lala, R: Marćin Jarnuškjevič; Teatar “Baj”, Varšava, Poljska, Let kroz priče, R: Violeta Dinka; Pozorište “Jon Kreanga”, Bukurešt, Rumunija, Princeza Tirando, R: Trajan Savinesku; Pozorište “Arijel”, Tirgu Mureš, Rumunija, Srebrno kopito, R: Grigorij Lajko; Pozorište “Žirafa na sklapanje”, Sankt Peterburg, Rusija, Badnje veče, R: Sergej Brižanj; Teatar „Karabaska“, Perm, Rusija, Patka, smrt i lala, R: Fabricio Monteki; Pozorište lutaka Ljubljana, Zlatokosa, R: Bouchty a Loutky – Marek Bečka, Zuzana Bruknerova, Vit Brukner, Radek Beran; Mini teatar Ljubljana, Rečna sirena, R: Todor Valov; Pozorište lutaka “Pinokio”, Beograd, Ko je najmoćniji na svetu?, K: Vladimir Semjonovič Feđanin; Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija, Par cipela, R: Todor Valov; Dečje pozorište Subotica, Srbija.

  Selektor predstava je Slobodan Marković, koji napominje, da prema propozicijama, koje su kao takve ustanovljene zbog veoma ograničenog budžeta, sva pozorišta učestvuju na Festivalu o svom trošku – sama plaćaju put i nastupaju bez naknade.

  —Konačan broj predstava u takmičarskom programu (16 umesto nekadašnjih 20 do 25) uslovljen je i brojem pansiona, koje je organizator Festivala u mogućnosti da pokrije. Odabrane predstave će se igrati od ponedeljka, 26.  septembra do petka, 30. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu „Deže Kostolanji“. Sve predstave biće izvedene na izvornom jeziku, ističe Marković.

  Festival dodeljuje nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lu nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

  O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri u sastavu Dr Adrijana Teodoresku, teatrolog, pozorišni kritičar i menadžer u kulturi, direktorica Pozorišta za decu i mlade “Kolibri” u Krajovi, Prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim (Srbija), Darija Ivanova, kulturolog, master glume i režije u pozorištu lutaka, teatrolog, generalni sekretar Unime Ukrajine (Ukrajina).

  Prateći program je i 8. Međunarodni Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade „Henrik Jurkovski“ (u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine), a veoma je značajan segment Festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je sa prof. Jurkovskim započet 2009. godine.

  Naziv ovogodišnje konferencije je Mit u savremenom pozorištu za decu, a u cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe, predviđene su teme:Transformacije mitskih paradigmi u savremenoj dramaturgiji i pozorištu za decu, Postmoderna dekonstrukcija mita u savremenom pozorištu za decu, Mit u pozorištu za decu u odnosu na druge umetničke medije, Mit u edukaciji dece: pozorište za decu u funkciji psihološkog razvoja i druge.

  —Odabrano je 18 radova učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije, a svoje radove će u okviru Foruma lično predstaviti 12 učesnika.  Interesovanje je ove godine bilo jednako veliko kao prethodnih godina, uprkos činjenici da organizator učesnicima ne pokriva putne troškove. Zvanični jezici Foruma su srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod.  U slučaju potrebe obezbeđuje se i prevod sa ruskog i španskog, kao što se to činilo prethodnih godina. Svi radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku.Autor projekta je poljski akademik Henrik Jurkovski, dok njime od 2014, u saradnji sa mr Miroslavom Radonjićem iz Novog Sada, rukovodi prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora), koji je odabrao radove, saopštava Marković.

  Izložba Festivalski plakat 2016. (radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof.  Zdravka Mićanovića) – Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ - Omladinski klub „Skladište“, Subotica otvara se u utorak, 26. Septembra u 18.30 sati. Izložba kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve – Savremena galerija Subotica , otvaranje u nedelju, 25. septembra u 18 sati.

  Filmski program : Ciklus filmova Omaž Petru Laloviću, koji će biti prikazani u bioskopu EUROCINEMA na Otvorenom univerzitetu od ponedeljka, 26. septembra do petka, 30. septembra 2016.  Program „Trgovi i ulice“: Pretežno muzičko-plesni program koji predstavlja i promoviše dečje stvaralaštvo, veštine, talenat i kreativnost.  U programu će ove godine učestvovati brojni kulturni centri poput Arije i plesni studiji iz više gradova u Srbiji. MANASI PANDJA RAGUNANDAN: Koncert Baratanatijam i Odisi stila, Indija, a iz Letonije, SPRIDITIS, TEATAR ZILUKS (Dečak Žir) iz Rige.

  Biće održane i Lutkarska radionica za decu: Zevalice pevalice, namenjena je najmlađoj deci uzrasta od tri godine naviše.Voditelji radionica su Ljubica Suturović i Arsen Ćosić. Plesna radionica: Klasični indijski ples, su predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa.  Voditelj radionice: Manasi Pandja Ragunandan, Bangalor, Indija

  Predstave u pratećem programu: Pozorišne predstave van konkurencije, u izvođenju dečjih grupa, amatera, ali i profesionalnih pozorišta. Ove godine učestvuju: DOBRO DRVO, R: Branislav Trifković; Školski centar sa domom učenika "Dositej Obradović" Subotica, SPRIDITIS, R: Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, LETONIJA (specijalan gost Festivala, MALI PRINC, R: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Herceg Novi, CRNA GORA.

  Deo festivalskih predstava biće reprizno izveden u drugim mestima Srbije. U Beogradu (Grocka) će, u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka, biti izvedene predstave iz Kanade i Kolumbije.

  Omaž Jurkovskom

  Prof. dr Henrik Jurkovski, prvi dobitnik prestižne međunarodne nagrade za životno delo „Mali princ“, koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dugogodišnji saradnik Festivala, počasni predsednik Saveta Festivala, član festivalskih žirija i osnivač i utemeljivač Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade preminuo je 3. januara 2016.  Od 2016. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade nosi ime Henrika Jurkovskog.

  Promocije

  Biće održane i promocije knjiga, u saradnji sa Gradskom bibliotekom Subotica.

  Monografija Milena JNK, Jovan Despotović

  Zbornik Jurkovskom u čast

  NITI – časopis za lutkarsku umetnost

  Csillaghur (Zvezdane žice), Karolj Šaš (Sás Károly) i Ildiko Šaš (Sás Ildikó)*

  365 jezičkih crtica, Violeta Babić*

  Izdavaštvo

  U saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine organizovano je i izdavaštvo u okviru festivala. Ove godine biće objavljen i u okviru 23. Festivala promovisan zbornik radova sa skupa Jurkovskom u čast održanog maja 2015.  Urednik: dr Zoran Đerić.  Festival se od 2006. pojavljuje kao izdavač prvih prevoda knjiga od velikog značaja za lutkarstvo i pozorišnu umetnost za decu.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja