Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Palićani slavili berbu u vinogradima i voćnjacima
  Helena Milanković kraljica „Berbanskih dana“
  28.09.2016.

  Na 27. „Berbanskim danima“ na Paliću, manifestaciji u čast vinogradara i voćara, za kraljicu berbe izabrana je Helena Milanković, dok je titulu pudara godine dobio Mikloš Kompot.

  Helena, članica baletskog studija „Mon Mirage“ iz Subotice, poželela je vinogradarima i voćarima rodnu godinu, da uberu najlepše, najukusnije plodove i naprave najkvalitetnija vina.

  4424_1.jpg

  Da će tako i biti potvrdio je mladi vinogradar, dobitnik značajnih priznanja na takmičenjima vinara.

  - Vremenski uslovi su bili prilično dobri i dosadašnji rezultati najavljuju dobar i kvalitetan rod. Početak godine obeležila je slaba zima i rano smo mogli da počnemo sa prolećnim radovima, ali vinogradari znaju koliko su zimski uslovi značajni za zasad zbog čega se nadamo da će ova zima biti agresivnija. Godina će biti dobra – kaže Mikloš Kompot, vinogradar sa Palića, i dodaje da se samo uz mukotrpan rad, od jutra do mraka, mogu očekivati dobri rezultati roda i kvalitetni proizvodi.

  „Berbanske dane“ na Paliću posetilo je oko 15.000 ljudi iz Srbije i zemalja u okruženju, a proizvođačima se obratio Nebojša Daraboš, član Gradskog veća za privredu, i podsetio da je region Subotičko – horgoške peščare oduvek bio posvećen gajenju voća, vinove loze i proizvodnji vina, poznatijih kao „vina sa peska“.

  - Obaveza grada je da ovu manifestaciju posvećenu završetku radova u vinogradima i voćnjacima održava još dugo i da je podigne na viši nivo novim sadržajima. „Berbanski dani“ na Paliću su sinergija poljoprivrede, privrede i turizma – kaže Daraboš.

  Preduzeće „Park Palić“ organizovalo je i izložbu voća i povrća, vina, starih zanata, muzički program a rotarijanci su pekli i prodavali roštilj sa ciljem da prikupe novac za učeničke stipendije. Poslednji dan susreta bio je posvećen kuvarima i poslastičarima koji su se takmičili za titulu najboljih, dok se za decu organizovane radionice, igre šaha, berbanske igre i tombola.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja