Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Poseta predstavnika Ministarstva za rad i Fondacije za pomoć iz Nemačke Domu za decu ometenu u razvoju Kolevka Subotica
  Dogovorena pomoć korisnicima
  28.09.2016.

  Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka Subotica" dobiće, zahvaljujući predstavnicima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i zapošljavanje i nemačke Fondacije „Csilla von Boeselager Stiftuning Osteuropahilfe e.V" pomoć za decu koja borave u toj ustanovi. Dogovorena je dugoročna saradnja i istaknuto je da je značajno što donatori koji žele da pomognu „Kolevci" prepoznaju njene potrebe.

  4425_1.jpg 

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, i predstavnici Fondacije ,,Csilla von Boeselager Stiftung Osteuropahilfe e. V" iz Nemačke, obišli su u subotu, 17. septembra, Dom za decu ometenu u razvoju ,,Kolevka Subotica".

  Dve strane razgovarale su o mogućnostima saradnje i podrške u oblasti socijalne zaštite, a potom je dogovorena i konkretnija pomoć „Kolevci" od strane donatora iz Nemačke.

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja i zapošljavanje dr Nenad Ivanišević predstavio je potrebe „Kolevke" i zahvalio budućim donatorima na njihovoj želji da pomognu.

  — Ova saradnja u oblasti socijalne zaštite je još jedan primer dobrih odnosa Srbije i Nemačke. Predstavnici Fondacije ,,Csilla von Boeselager Stiftung Osteuropahilfe e. V" izrazili su zadovoljstvo što će finansijski podržati ,,Kolevku" jer je to, kako su naveli, pre svega human čin - istakao je dr Ivanišević.

  Predstavnici Fondacije iz Nemačke naglasili su da se inače bave pružanjem pomoći u ovom delu Evrope, te pomažu kako u novcu tako i u drugim potrepštinama, poput ćebadi, čaršava, pelena i slično, tamo gde je pomoć neophodna.

  - Drago nam je da možemo pomoći subotičkoj „Kolevci" jer su njima prioriteti pored dece i migranti, i zato je se i javila zajednička ideja Ministarstva i „Kolevke" da donesemo nešto što će ovde trajno ostati. Deca su ovde prioriteti, tako da ćemo za početak obezbediti pomagala u vidu kreveta, posteljine i slično, a kasnije, kada se usvoji Godišnji plan, biće i veće pomoći - poručili su donatori iz nemačke Fondacije.

  Nenad Kozomora, direktor „Kolevke Subotica" zahvalio se tom prilikom predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja što, pored redovnih davanja, obezbeđuju i finansiranje ustanova socijalne zaštite i od strane Ministarstva kao i donatore.  Dodao je, da je važno za tu ustanovu, što postoji i takav dodatni deo finansiranja i iznalaženje donatora, jer se i na taj način pomaže radu „Kolevke", a ta ustanova opravdava sve što se od nje očekuje, rekao je Kozomora.

  Iz resornog državnog Ministarstva rečeno je tom prilikom i da je veoma važna komunikacija sa donatorima u sistemu socijalne zaštite obzirom da Balkanska ruta nije zatvorena.

  - Da je Balkanska ruta zatvorena, ne bismo imali 500 ljudi u Centru za prihvatilište, ne bismo razgovarali o tome šta je potrebno za migrante u Srbiji. Dakle, nama je važno kada vidimo da je još nekome sve ovo bitno i zato smo i intezivirali kontakte sa delegacijom Evropske Unije, Razvojnom bankom, jer je očigledno da je potrebna pomoć u migrantskoj krizi - poručio je dr Ivanišević.

  Na sastanku u „Kolevci" rečeno je i da migranata još uvek ima u značajnom broju i u Subotici, i da ovo i jeste vreme, kada se i kod nas ali i u svetu, utvrđuju budžeti i planovi aktivnosti i za sledeću godinu u sistemima socijalne zaštite.

  Dom za decu „Kolevka Subotica" je socijalno-zdravstvena ustanova u kojoj borave ne samo deca sa smetnjama u razvoju, nego i deca koja se nađu bez roditeljske pratnje.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja