Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U hotelu Galleria u Subotici održan stručni Simpozijum pulmologa Vojvodine
  Plućne bolesti u porastu u Vojvodini
  29.09.2016.

  U hotelu „Galleria" u Subotici, u petak, 16. septembra, održan je 45. redovni Susret pulmologa Vojvodine, koji je okupio veliki broj lekara iz te oblasti iz Srbije i inostranstva. Pulmolozi poručili da je prevencija i dalje najvažnija za građane u oblasti plućnih oboljevanja koje su u blagom porastu i u našoj zemlji.

  4426_1.jpg

  Susret pulmologa Vojvodine se tradicionalno održava na severu Vojvodine, prošle godine bio je organizovan na Paliću a ove u hotelu „Galleria" u Subotici. Sastanak pulmologa bio je regionalnog karaktera, jer su pored predstavnika Instituta za plućne bolesti Vojvodine, skupu prisustvovali i brojni lekari iz svih bivših republika i regiona, Slovenije, Italije i drugih, kao i predstavnici Opšte bolnice Subotica.

  Karcinom pluća sve češći

  Pulmolozi su razmenili iskustva iz oblasti plućnih bolesti, a jedna od centralnih tema Simpozijuma bili su i karcinomi pluća, gde je rečeno da je ta bolest znatno uznapredovala u čitavom svetu, pa i u Vojvodini.

  Prof. Ilija Andrijević
  Prof. Ilija Andrijević

  - Plućne bolesti su u porastu u Vojvodini, posebno karcinom pluća. Institut za plućne bolesti Vojvodine je tercijalna zdravstvena ustanova i referentni centar gde primenjujemo najsavremeniju dijagnostiku od CT-a do invazivne dijagnostike, sve vidove terapije od hirurgije do hemoterapije i radioterapije, kao i druge. U ovoj godini broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća je oko 1.500 pacijenata, stope preživljavanja su različite, a dužina izlečenja još nije zadovoljavajuća. Opšta preporuka je zdrav život i prevencija — rekao je Prof. Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

  Fluorobus i u Subotici

  U sklopu Nedelje borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti, a kao sastavni deo Simpozijuma pulmologa, Institut za plućne bolesti Vojvodine organizovao je besplatne preglede pluća na gradskom trgu u Subotici. Vozilo Instituta bilo je postavljeno u centru grada, a akciji se odazvao veliki broj sugrađana.

  Snimanje pluća, odnosno fluorografisanje, značajno je za rano otkrivanje tuberkoloze i karcinoma pluća. Pregledi su se mogli obaviti besplatno uz uslov punoletstva i prikaza nekog identifikacionog dokumenta.

  Govoreći o značaju prevencije i ranim fazama otkrivanja karcinoma pluća, prof. dr Kuruc Vesna, načelnik odeljenja na Institutu za plućne bolesti Vojvodine, rekla je da se fluorografisanje i sprovodi iz tog razloga već dugi niz godina.

  Prof. dr Kuruc Vesna
  Prof. dr Kuruc Vesna

  — Plućne bolesti su učestale u Vojvodini, imamo ogroman procenat oboljevanja među našim stanovništvom, a među njima su trenutno najprisutniji karcinom bronha kod muškaraca ali i kod žena u poslednje vreme zbog upotrebe duvana. Što se on ranije otkrije, mogućnost izlečenja je veća. Iz tog razloga radeći na nekim mogućim i potencijalnim akcijama ranih otkrivanja plućnih bolesti, Institut za plućne bolesti Vojvodine već dugi niz godina sprovodi fluorografsku akciju, koja se finansira od strane pokrajinske Vlade, a kojom smo ranije otkrivali i tuberkulozu. Ta bolest danas više nije tako česta, ali nije još ni iskorenjena, još uvek je otkrivamo.  Ovom metodom otkrivamo i karcinome pluća u ranijoj fazi kada je izlečenje još moguće.  Fluorografska akcija je ustvari karavan autobusa koji dolaze u sva mesta Vojvodine, gde građani mogu slikati pluća, a treba da znaju da je tim pregledom izlaganje zračenju veoma malo.  Naši stručnjaci potom pregledaju te snimke, a onda pozivamo sve one gde uočimo neke promene.  Fluorografisanje će biti nastavljeno i dalje u gradovima Vojvodine nakon Subotice — rekla je prof dr Kuruc.

  Neke od tema Sekcije pulmologa Vojvodine u hotelu „Galleria" bile su i „Idiopatska plućna fibroza je retka bolest pluća", „IPF bolest koja ima progresivni tok, nepredvidiva, sa smrtnim ishodom", „IPF je smrtonosnija od mnogih karcinoma", i druge.

  Obezbediti veću dostupnost lekova

  Pulmolozi su na stručnom skupu u Subotici, posebno ukazali na značaj ranog i adekvatnog lečenja plućnih bolesti koji doprinose dužem i kvalitetnijem životu pacijanata, kao i na podatak da je u Srbiji mali broj pacijenata koji ima dijagnostikovanu IPF. Istaknuto je i da je nephodno obezbediti veću dostupnost efikasnih lekova za teške bolesnike, a da je obzirom na težinu bolesti, bezbednost lekova (pojava neželjenih događaja) kod takvih bolesnika veoma važna.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja