Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Vandali oštetili spomenik „Sveto trojstvo“!
  30.09.2016.

  Restaurirani spomenik „Sveto trojstvo“, koji simbolizuje zajedništvo svih građana, vandali su oštetili i sa njega skinuli i ukrali nekoliko delova.

  Spomenik je u maju svečano otkriven na njegovoj prvobitnoj lokaciji kod Plave fontane, a još pre dve nedelje neko je nasilno izvukao rukohvat i ogradu iz kamenog dela.

  - Kada je ograda oštećena ništa nije bilo ukradeno, a sada smo primetili nova oštećenja, ali i da nedostaje pozlaćeni krst sa anđela koji simbolizuje veru, dok sa skulpture Svetog Mateja nedostaje pozlaćeno pero. Anđelu je polomljena ruka, a na drugoj skulpturi se vidi pokušaj krađe pozlaćenog sidra jer su prsti prerezani – kaže Maja Rakočević Cvijanov, vajar konzervator iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

  4430_1.jpg

  O svim oštećenjimja biće obavešten i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture pošto je ta ustanova bila nadzor u drugoj fazi radova kada je rađena rekonstrukcija i postavljanje skulptura.

  - Štetu ne mogu da procenim, to će verovatno učiniti Karolina Biači koja je radila posao konzervacije i koja će verovatno raditi i postupak vraćanja u prvobitno stanje. Potrebno je pojačati mere zaštite, dodatno osvetliti spomenik, a u proceduri je i postavljanje video nadzora, mada bi bilo dobro razmisliti i o uvođenju alarma – kaže Maja Rakočević Cvijanov.

  Restaurirano delo somborskog majstora Karla Salcera iz 1815. godine je sa mesta kod Katedrale, gde se nalazilo od 1964. godine, vraćeno na staru lokaciju na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara.  Troškove restauracije i premeštanja, 7,5 miliona dinara, obezbedio je NSM uz pomoć mađarske Vlade, dok je za postavljanje iz gradskog budžeta izdvojeno 2,8 miliona dinara.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja