Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Prijatni dani omogućavaju slobodne jesenje radove
  Rodilo... i svima godilo
  02.10.2016.

  Kažu, da su lepi i sunčani jesenji dani dar božji, da se obave poljski radovi, posebno skidanje jesenjih kultura. Rodilo je, i sa polja se osetio kvalitet žita, suncokreta, soje, ječma i ostalih useva. I naravno da su svi zadovoljni, jer godi, kada se uložena sredstva i trud, opipljivo osete.

  4440_1.jpg

  Među stručnjacima sa višegodišnjim iskustvom, je, i dr Andrija Peić, koji je, predvideo rodnu sezonu, i naglasio:

  - Sve zavisi od ponude i potražnje, u cenovnom smislu, i to je praksa koja se ponavlja odavno.  Međutim, ako se prognoziraju prinosi kojima se slobodno možemo podičiti, proizvođače treba i nagraditi– reči su dr Andrije Peića.

  Ratari, zatim voćari i, svi oni koji su vezani za vinogradarsko – ratarsko delanje, sa pravom očekuju i dobre cene:

  - Sa našim kooperatima u Starom Žedniku, u bližoj i daljoj okolini, sa puno razumevanja i, sa obostranim interesima, pratimo zbivanja na berzama.  Svakodnevno variranje cena, svakako, utiče i na opšte rasloloženje u društvu. Jer smo sa pravom očekivali dobru žetvu i naravno, cene. I poljoprivrednici imaju ozbiljne troškove. Ne mogu svi imati silose i nadati se boljim cenovnim preduslovima da bi sami izmirivali obaveze prema državi, i izdržavali porodice – osvrt je Džamila Džavića, iz „Sto – Veta“, kooperativne zadruge iz Starog Žednika.

  Subotička sredina, sa svojom okolinom, i sve prisutnijom mladom generacijom poljoprivrednika, postepeno ulazi u ozbiljnu razvojnu fazu. Posle stalnih rotacija ministara u poljopriredi i, njihovh obećanja o novim, i naprednim uslovima odnosa prema poljoprivrednicima, ostajala su samo papirnata obećanja. A od samog obećanja slaba vajda. Približavanjem Evropskoj uniji, i fondovima za razvoj poljoprivrede, uvešće se i nova pravila ponašanja.

  Svi novi ministri za poljoprivredu, deluju po principu „puj pike ne važi dojučerašnje, uvode se nova pravila“. Novim programima samo odugovlače sustizanje evropskih merila. Odavno je došlo vreme da se i poljoprivrednici pitaju za razvoj poljoprivrede, da se uvažavaju mišljenja sa korisnima i praktičnim predlozima.  U ovoj delatnosti, sve je više mladnih agronoma i veterinara, koji ostaju na seoskim gazdinstvima.  Samim tim i njihovo znanje ima kvalitet u nadmetanjima sa poljoprivrednicima zapada i istoka i severa i juga.

  M. Brustulov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja