Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Održan eko-čas o Arhuskoj konvenciji
  Mitrović: Neophodno je edukovati decu
  03.10.2016.

  U Subotici je održan eko-čas za učenike srednje Ekonomske škole “Bosa Milićević”. Srednjoškolci su imali špriliku da se upoznaju sa Arhuskom konvencijom, njenim značajem i zbog čega je važno da se interesuju za životnu sredinu. U svom uvodnom izlaganju Snježana Mitrović ispred Terrasa i Regionalnog Arhus centra u Subotici istakla je značaj Arhuske konvencije.

  4445_1.jpg 

  ”Imali ste priliku da pogledate film o Arhus centru u Subotici.  Jedan od najznačajnijih problema je i sanacija jezera Palić. Morate da shvatite da ste veoma bitni u procesu donošenja odluka, a koje se odnose na životnu sredinu, jer vam država daje određena prava preko zakonske regulative.  Od vas zavisi hoćete li iskoristiti ta prava”, rekla je Snježana Mitrović ispred Terasa prilikom upoznavanja srednjoškolaca sa značajem Arhuske konvencije.

  Žika Reh, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i životnu sredinu je istakao da je važno mladima približiti gradsku administarciju, da ona nije nikakav bauk, te da se trenutno rade projekti koji će ih za nekoliko godina i te kako doticati u smislu kvalitenijeg života u gradu.

  Nataša Đereg, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, govorila je o aktivnostima za prava građana koja su ugrožena zbog zagađenja životne sredine. Istakla je da se na terenu suočavaju sa mnogim izazovima, posebno u vezi “trećim stubom Arhuske konvencije”, a to je pravo na pravnu zaštitu.

  Eko – čas je jedna od aktivnosti projekta „Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređenje životne sredine”, odnosno o primeni Arhuske konvencije u praksi, a sledi radionica za predstavnike mesnih zajednica i mladih advokata i studenata prava. U pripremi je peta po redu publikacija “Kvalitet stanja životne sredine Severnobačkog okruga za 2015. godinu”, kao i ekološki informator “Horizonti”.  Ono na čemu su angažovani tokom cele godine, jeste rešavanje ozbiljnih višegodišnjih ekoloških problema građana Subotice.  Projekat zajedno realizuju Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, a podržan je od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misije u Srbiji.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja