Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  VELIKANI MALIH PIJACA
  04.10.2016.

  Stalno ponavljamo znoj, rad i suze, ali sve to ne vredi mnogo. Bar ne u sadašnjem trenutku prosvećenosti i posvećenosti razvoju naše poljoprivrede i ratarstva.

  Primer velikana iz Malih Pijaca i Malog Peska, ali i iz mnogih drugih mesta u našoj opštini govore da mnogi naši poljoprivrednici rade danonoćno, sade razna povrća, žitarice i industrijska bilja, a konoplju ponekada čak i u saksijama. Koriste svaki santimetar zemljišta i po terasama i opremljenim podrumima, muče se i prave laboratorije da svaku mrvicu zemlje iskoriste, svesno ulaze u proizvodni rizik, pate se kao i svaki Sizif i svake godine obnavljaju i ponavljaju jedno te isto. Kada se malo oporave, stanu na noge, kada nabave putno-vozni park, obnove kuće, vikendice i povećaju kvote stanova u zemlji i inostranstvu, dakle kada ostvare svoje snove, dođe policija i kaže da su džaba krečili i oduzme im sve što iznikne i što oberu.

  Eto kakav je ovaj naš seljačko-ratarsko- konopaljsko proizvodni život.

  Znam, slučajno, i nekoliko proizvodnih rekordera koji su dozlaboga zavedeni i to, verovali ili ne, greškama proizvođača semena. Kupovali ljudi semena kukuruza, pšenice, raži i drugih kultura, zasejali njive i tek kada su biljke iznikle videli su da im je seme uvaljeno. Prodali im šverceri nekakvu konoplju, nekakav indijski kanabis, šta li. Ostavili su, a šta su drugo mogli, da posejano i dozri i jedva našli proizvođače užadi i prerađivače već zaboravljene konoplje.

  I, tako počeli. Konoplja, kao i svaka indijska divljaka, a ima ih fala bogu bar 300 vrsta, dobro podnosi ovaj naš panonski pesak i raste ko vrbaci pored Tise.  Seljaci se obradovali kada su saznali da se može nekako preživljavati i od njenih vlakana, a i list joj se može pušiti ako podbaci rod duvana.

  A onda se, kao u nekoj izmišljenoj priči, pojavi policija i kaže da to nije konoplja nego nekakva marihuana. A seme konoplje je bilo, znam sigurno, a oni umesto da kulturno odu, da ostavi seljake da se isplaču nad sopstvenom zabludom što bi se još nekako i podnelo, ali oni bre sve oduzmu i seljake povedu u pritvor tvrdeći da se radi o nekakvom opijatu, o čemu seljaci pojma nisu imali.

  Takva je, eto, seljačka sudbina. Rmbačiš k’o sivonja i sve se nadaš da će na vreme pasti kiša, da će ti zasad uspeti, da ćeš moći bar malo da odahneš dušom u nekoj evro-metropoli i da, onako turistički, obiđeš južni deo američkog kontinetna i izvidiš kakve su mogućnosti oko proizvodnje koke (za koka-kolu, naravno) ili posetiš Belorusiju i posavetuješ se sa našim biznismenima oko recepta kako uspevaju zastarivanja krivičnih dela kada se sadi falš konoplja... U takvim razmišljanjima bane ti policija na kućni prag i ajd u aps.

  Sreća je što kod nas nema Velikih već samo Male Pijace, Mali Pesak. Sve je to malo i nemamo potrebe da se puno brinemo oko proizvođača bednog najrasprostranjenijeg opijata na svetu.

  Šta je samo tona i nešto marihuane.  Ako je to proizvodna zabluda krivično delo, očas će to država rešiti izuzev, naravno, ako osumnjičeni turistički ne odu negde u Belorusiju ili Rusiju.

  Jel’ da.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja