Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Šta je to elektronsko nasilje?
  19.12.2013.

  Od svih vidova nasilja o kojima se u poslednje vreme sve češće govori u javnosti, najmanje se pominje takozvano "elektronsko nasilje". Ovaj pojam relativno je novijeg datuma s obzirom da je vezan za internet i navalu društvenih mreža, što ne umanjuje njegovu opasnost koja je najuže povezana sa mladima koji sve više vremena provode za računarom.

  445_1.jpg

  Kako bi se ovaj problem razmotrio na terenu u dodiru sa korisnicima interneta odnosno učenicima, u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" u Subotici, nedavno je održana javna tribina pod nazivom "Elektronsko nasilje". Bila je to prilika da učenici sedmih i osmih razreda te škole razmene iskustva i iznesu svoje probleme predstavnicima subotičkog MUP-a, Centra za socijalni rad, nastavnicima i direktoru škole kao i predstavnicima Mesne zajednice Prozivka, naselja kome škola i pripada.

  Većina učenika je na tribini priznala da gotovo svaki slobodan trenutak koristi da provede na popularnoj društvenoj mreži "Fejsbuk", bez imalo bojazni od negativnih posledica koje ovakvo ponašanje može, a u poslednje vreme sve češće donosi. Taj poražavajući podatak pokušali su da poprave relevantni stručnjaci, pre svega pripadnici subotičkog MUP-a i Centra za socijalni rad, pa je tako Vuk Radošević, iz odeljenja za maloletničku delikvenciju posebno skrenuo pažnju na sve češće dogovaranje tuča preko interneta koje se kasnije pretvore u realnost. Policija prema njegovim rečima reaguje samo na dojavu, a tuče su označene kao najdirektnija posledica virtuelnog nasilja i ponašanja.

  Aleksandra Petrović socijalni radnik Centra za socijalni rad iz Subotice, rekla je da se ona i njene kolege u praksi ne susreću sa prijavama o elektronskom nasilju, ali da itekako imaju predmete usko posledično povezane sa ovim oblikom nasilja. U poslednje vreme prema njenim rečima sve je više nasilja među i nad decom i omladinom, kako međusobnih, tako i porodičnog i drugih oblika nasilja.

  Zajednička poruka đacima škole bila je da moraju voditi mnogo više računa kako se ponašaju na "Fejsbuku" i ostalim društvenim mrežama, i da bi roditelji obavezno morali da povedu više računa o tome, odnosno da kontrolišu profile svoje dece na društvenim mrežama.

  Iako je bilo najavljeno, predstavnici subotičkog Tužilaštva nisu došli na tribinu, a skupu je prisustvovalo oko 100 đaka ove škole.

  A. Š.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja