Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Bolesti srca i dalje vodeće među stanovništvom, rečeno povodom obeležavanja Svetskog dana srca
  Osnažite svoj život!
  05.10.2016.

  • Poruka lekara „Osnažite svoj život” upućuje apel građanima da se osposobljavaju i povećaju kontrolu nad svojim zdravljem.  Samo tako, tvrde lekari, mogu da ga unapređuju, rečeno je povodom obeležavanja 29. septembra, Svetskog Dana srca.

  4452_1.jpg

  Kako su kardiovaskularne bolesti u porastu i u Severnobačkom okrugu, lekari sve više upućuju na potrebu prevencije od istih, kao i negovanje zdravih stilova života.  Svetski dan srca, 29. septembar jedan je od najznačajnijih datuma Nacionalnog i Međunarodnog Kalendara zdravlja.  Slogan ovogodišnjeg obeležavanja „Osnažite svoj život“ upućuje na promociju zdravlja, a lekari tvrde da je potrebno steći veštinu zdravog načina života i formirati svakodnevne navike koje su u korist zdravlja, i to već od najranijeg uzrasta.  Značaj i uloga porodice su, tvrde lekari, posebna tema.

  — Navike koje narušavaju zdravlje, a deo su životnog stila osobe, istovremeno su i najznačajni faktori rizika za nastanak masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, od kojih su prema proširenosti u stanovništvu, najznačajnije bolesti srca i krvnih sudova. Prema podacima SZO u starosnoj grupi 15-69 godina više od 17 miliona smrtnih ishoda tokom godine dana posledica je bolesti srca i krvnih sudova.  U Srbiji je svake godine više od polovine smrtnih ishoda posledica bolesti srca i krvnih sudova. Takva je epidemiološka situacija i pored toga što je ovo preventabilna grupa bolesti, za koju su dobro poznati faktori rizika.  Većina ovih rizika se može isključiti jednostavnim merama i bez dodatnog ulaganja materijalnih sredstava. Zapravo se radi o ulaganju u zdravlje, i cilj promocije zdravlja je postaviti zdravlje a ne bolest u centar interesovanja svake osobe. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je zdrav način života i prevencija faktora rizika. Treba naglasiti da postoji razlika između prevencije bolesti i ranog otkrivanja postojećeg rizika kod određene osobe, ali i da se sve to lako sprovodi, a veoma je značajno za kvalitet života u svakom životnom dobu — naglasila je dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

  Unutrašnji faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su starenje, pol i genetika.  Oni su uslovno nepromenljivi, jer uvek postoji mogućnost smanjivanja verovatnoće razvoja bolesti, odlaganja njenog nastanka, ili sprečavanja i odlaganja nastanka komplikacija odnosno posledica. Ljudi stare, i to je neizbežno, međutim povišen krvni pritisak, srčani ili moždani udar nisu neizbežni u starijim godinama, već se mogu izbeći, dodaje dr Dragaš. Spoljašnji faktori rizika su najznačajniji, na njih možemo uticati, a neke od njih u potpunosti isključiti iz svog života, i to onda kada je faktor rizika - navika. Nepravilna ishrana, gojaznost, duvan i duvanski dim, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerni nekontrolisani stres, nedovoljno noćnog sna, kao i nedostatak socijalne mreže i loše emotivno stanje presudno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Ovde treba zastati, i još dodati da se oboljevanje od ovih bolesti pomera ka mlađim starosnim kategorijama stanovništva, a tako je i kod nas, tvrdi dr Dragaš.

  U SBO kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok mortaliteta

  Na press konferenciji koja je održana povodom obeležavanja Dana srca, rečeno je da su kardovaskularne bolesti vodeći uzrok mortaliteta u Severnobačkom okrugu sa udelom od oko 52 odsto.

  — Od bolesti srca i krvnih sudova tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu umrla je 1431 osoba, od kojih 612 muškog, a 819 ženskog pola. Učestalost umiranja od kariovaskularnih bolesti raste sa starenjem, a do 70 godine smrtni ishod od ovih bolesti je češći kod pripadnika jačeg pola. I tokom prošle godine, čak 75 odsto umrlih od ovih bolesti je imalo jednu od pet najčešćih dijagnoza. Od oboljenja srčanog mišića je umrlo 279 osoba, na drugom mestu je zarkrečenje krvnih sudova od čega su umrle 243 osobe, povišen krvni pritisak je bio kod 264 osobe, od infarkta mozga 191 osoba, a hronična ishemijska bolest srca je na petom mestu kod 127 umrlih — navela je dr Dragaš.

  Najučestalije dijagnoze (bolesti) u grupi bolesti srca i krvnih sudova bile su kardiomiopatija ili oboljenje srčanog mišića, ateroskleroza ili zakrečenje krvnih sudova, hipertenzija ili povišen krvni pritisak, infarkt mozga, hronična ishemijska bolest srca.  Ovih pet bolesti čini 75% smrtnih ishoda, ili ukupne smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova stanovništva Severnobačkog okruga, 2015. godine, rečeno je na skupu.

  Pola sata šetnje smanjuje mogućnost srčanog udara

  Govoreći o prevenciji kardiovaskularnih bolesti prim. dr Radmila Pavić naglasila je da postoje četiri ključne oblasti u kojima se osobe mogu angažovati kako bi zaštitili srce i produžili život.

  — Pušenje izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti, pušači imaju dva do tri puta veći rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, a rizik je veći ukoliko je osoba počela da puši pre 16 godine života. Pušenje uz upotrebu oralnih kontraceptivnih sredstava povećava rizik od infarkta za 20 puta. Nepravilna ishrana, nedovoljan unos voća i povraća odgovoran je za nastanak 20 odsto svih bolesti srca i krvnih sudova. Sledeći faktor rizika je nedovoljna fizička aktivnost, koja značajno doprinosi starenju krvnih sudova, odgovorna je za pojavu svakog četvrtog srčanog udara. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje mogućnost od srčanog ili moždanog udara za od 10 do 20 odsto. Akutni i hronični stres je faktor na koji je takođe moguće uticati - rekla je prim.  dr Radmila Pavić, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica.

  Građani kontrolisali zdravlje

  Povodom obeležavanja Svetskog dana srca u prostorijama Crvenog krsta je u organizaciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, „Apoteke Subotica” i Crvenog krsta, organizovana besplatna akcija kontrole zdravlja.  Građanima su merene vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i indeks telesne mase, a farmaceuti „Apoteke Subotica” delili su promotivna pakovanja čajeva za snižavanje krvnog pritiska.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja