Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Dečijem dispanzeru ima manjih gužvi, zbog povećanog broja virusnih i respiratornih infekcija
  Bronhitisi prednjače
  06.10.2016.

  Ovih dana povećan je broj dece koja se lekarima Dečijeg dispanzera javljaju zbog virusnih oboljenja gornjih i donjih respiratornih puteva.  Pedijatri kažu da je to karakteristično za ovo doba godine, i savetuju da se antibiotici ne uključuju u terapiju bez preke potrebe.

  Povodom nekih navoda da deca zbog virusnih i drugih infekcija ovih dana češće izostaju sa nastave u školama, proverili smo kakvo je stanje u Dečijem dispanzeru u Subotici, i ima li povećanog broja tih bolesti.  Pedijatri su potvrdili da imaju veći obim posla, te da registruju povećan broj bakterijskih i virusnih infekcija.

   4457_1.jpg
   dr Ana Ibrajter

  — Tačno je da u poslednje vreme imamo veći broj dece sa dijagnozom bronhitisa, ređe bakterijskih infekcija, a najčešće su to streptokokne infekcije.  Registrujemo i česte upale srednjeg uha, ali to inače imamo i tokom cele godine među školarcima, koji nam se javljaju zbog takvih tegoba. Javljaju se podjednako učenici i osnovnih i srednjih škola, i ne možemo izdvojiti koji pol češće oboljeva — kaže dr Ana Ibrajter, pedijatar na školskom odelenju u Dečijem dispanzeru u Subotici. Doktorka Ibrajter je da je preko leta najviše bilo i povreda, ujeda insekata, i upala spoljašnjih ušnih kanala zbog kupanja u bazenima, kupalištima i slično.

  Virusne infekcije ipak češće od bakterijskih

  Virusne infekcije ipak prednjače u odnosu na bakterijske, tvrdi dr Ibrajter.

  — Simptomi su sekrecija iz nosa, kašalj, često i produktivan, a ovog meseca registrujemo i povećan broj bronhoopstrukcija (bronhitisi), kao i bolovi i grebanje u grlu. Tu je terapija simptomatska , osim kada postoji bronhoopstrukcija, gde već uključujemo inhalacije bronhodilatatora, eventualno parenteralnu terapiju kortikosteroidima kod dece, koja već imaju probleme u smislu astme, hiperreagibilnosti bronha i slično — objašnjava naša sagovornica.

  Virus obično traje tri dana, kažu lekari, ali je moguće da se takva virusna infekcija iskomplikuje sa nekom drugom bakterijskom superinfekcijom. S tim u vezi, kaže dr Ibrajter, moguće je da i bronhitis traje duže, iako je virusni, pa čak i infektivna mononukleoza koja se takođe često otkriva. Za nju je karakteristično produženo vreme trajanja bolesti, bolova u grlu, temperatura, uvećanje limfnih žlezda i određenih laboratorijskih parametara, a i ta infekcija može da prođe bez prepisivanja antibiotika, tvrde u Dispanzeru.

  Kod lekara - po potrebi

  Roditelji pa i deca, treba prvo da prepoznaju kada treba da se obrate lekaru. Uslovno rečeno, tri dana trajanja neke viroze može se tolerisati, povišena temperatura do 38, 5 još uvek se smatra „možda” prolaznom i treba je samo skidati.

  — Ako je temperatura povišena do 38,5 C i duže od tri dana, treba se obratiti lekaru. Tri dana je sasvim optimalno sačekati sa manjom temperaturom, osim ako nije viša od 39 stepeni C, ili nema dodatnih simptoma koji otežavaju kliničku sliku poput povraćanja, učestale stolice, dehidracije, snažnog kašlja sa učestalim zviždanjem u grudima, gušenjem ili nedostatkom vazduha. To su simptomi koji ukazuju da se treba javiti lekaru bez obzira na temperaturu — kaže dr Ibrajter.

  4457_2.jpg

  U Školskom dispanzeru u periodima kada se javljaju respiratorne infekcije, najviše u proleće i jesen, obično ima gužvi i čekanja, iako ta ustanova ima četiri inhalatora. Ipak svi pacijenti se uredno zbrinu, a roditelji i đaci se mole da imaju malo više strpljenja, jer je pritisak za tu vrstu terapije zbog bolesti povećan.

  — Optimalno bi bilo da imamo barem još dva inhalatora, ali se trudimo da pacijenti ne čekaju mnogo, da svi što brže i kvalitetnije dobiju terapiju. To je inače uobičajena situacija na predškolskom i školskom odelenju kod nas u vreme kada imamo veću pojavu respiratornih infekcija ili bronhoopstrukcija — zaključuje dr Ana Ibrajter.

  Đaci sve više gojazni

  U Dečijem dispanzeru kažu da je u poslednje vreme sistematskim ali i drugim pregledima, uočeno da je sve više dece predškolskog i školskog uzrasta koja su gojazna. Razlog je nepravilna ishrana, a u velikoj meri i užina koja je u ponudi deci u školama. Potrebno je, tvrde pedijatri, i roditelje i decu više edukovati oko pravilnog načina ishrane, odnosno izbaciti grickalice, sokove, slatkiše, brzu hranu. Umesto toga, savetuju pedijatri, deci treba spakovati za užinu voće ili neki drugi zdrav obrok pripremljen kod kuće, unositi što više povrća, pojačati fizičku aktivnost i što duže boraviti u prirodi i na suncu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja