Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Privreda
    Početkom oktobra u Subotici , u RPK boravila delegacija PK Srbije
    Pripajanje RPK Subotice - PK Srbije
    08.10.2016.

    Na desetoj redovnoj sednici Skupštine Regionalne privredne komore Subotica doneto je nekoliko odluka, a među najvažnijima je da se RPK Subotica pripoji Privrednoj komori Srbije.

    Na sednici je bilo reči o aktuelnom stanju u privredi Regiona i zaključcima privrednika sa sednica održanih odbora udruženja, vezanih za poboljšanje privrednog ambijenta.

     4465_1.jpg
    Miroslav Miletić i Slobodan Vojinović

    Doneta je i odluka o pripajanju Regionalne privredne komore Subotica Privrednoj komori Srbije, kao i odluka o ovlašćenju predsednika RPK Subotica za sprovođenje aktivnosti oko implementacije RPK Subotica u sastav Privredne komore Srbije.

    -Ovo se može smatrati istorijskim događajima, a na ovoj Skupštini su i predstavnici Vlade Vojvodine i PK Srbije. Predlog o spajanju RPK Subotica sa PK Srbije predložili su privrednici, kao i organi subotičke RPK. U roku od mesec dana PK Srbije ćedoneti odluku o ovom predlogu, a mesec dana je potrebno i za integraciju prema zakonskim regulativama. Smatramo da je to prednost u jačanju komorskog sistema Srbije i asocijacija privrednika. Javna ovlašćenja bi bila preneta do nivoa regionalnih komora, uvažavajući sve što je Komora do sada radila, ne da manji potok uvire u veći, nego da privreda bude jeftinija i efikasnija, istakao je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotice.

    U ime PK Srbije i Marka Čadeža, predsednika, predstavnik Miletić je rekao da je dugi niz godina RPK Subotica komorska uzdanica, te da se početkom oktobra u Subotici tim povodom zaista donosi istorijska odluka o uspostavljanju komorskog sistema.

    - Jedinstvo komorskog sistrema se uspostavlja još od 2000. godine, a novi Zakon o privrednim komorama je podržan i u Subotici, koja ima jednu od najjačih privrednih komora. Taj Zakon o privrednim komorama podržan je na određeni način i od oko 5000 privrednih subjekata Subotice. Predviđeno je da više komora u Srbiji bude u tom sistemu, koji će funkcionisati efikasnije,ukazivati na primenu propisa, lobirati za potrebe privrede, pratiti zakonske novine na nivou EU, a za bilo koje vrste sertifikata, za predaje zahteva i konačnih dokumenata neće se morati dolaziti u Beograd. Ta digitalizacija će znatno pomoći, kao podrška privredi a oko organizovanja komora, neće doći do promena sa regiona na okruge, nego je činjenica da će to biti parlamenti privrede i PK po regionima. Imaćemo praktično sistem ombudsmana, koji će funkcionisati kao komore, kao centri kompetencija, za prekograničnu saradnju i unapređenje odnosa u sa prekograničnim centrima. To bi trebalo da doprinese i većem rezultatu RPK Subotice, rekao je Miletić u Subotici.

    N.H.K.

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja