Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U hotelu „Patria”, održana prva stručna konferencija o bezbednosti dece
  „Bezbednost i odgovornost 2016”
  09.10.2016.

  U Subotici je održana prva stručna Konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2016“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić”. Samo prošle godine među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima čak 60 odsto su činila deca.  Deca su najčešće predmet seksualne eksploatacije i prosjačenja, ali su zabeleženi i slučajevi trgovine decom radi usvojenja, prinude na brak i korišćenja u pornografske svrhe.

  4468_1.jpg

  Igor Jurić, osnivač Fonacije „Tijana Jurić”, koja je i organizator skupa, kaže da ovu prvu konferenciju posvećuje Subotičanki, Milici Barašin koja je na svirep način ubijena 7. oktobra 2010.  godine, a čiji ubica nikada nije pronađen. Nakon tragedije, koju je i sam doživeo, Jurić objašnjava da ne želi da se više u Srbiji dogodi sudbina Milice ili Tijane.

  „Povod sazivanja i organizovanja ove Konferencije je da vidimo šta treba da uradimo da bi se povećala bezbednost dece, ali i smanjilo nasilje koje je u porastu. Mi smo želeli da ljude iz regiona i inostranstva pozovemo i vidimo kakva su njihova iskustva.  Ovo je prva konferencija i za mene veoma značajna i želim da kažem da je posvećujem našoj sugrađanki Milici Barašin, čiji ubica još uvek nije pronađen i iskreno se nadam da institucije tu neće stati i da će se njen ubica naći tamo gde treba da bude”, rekao je Igor Jurić.

  U narednom periodu Fondacija će da gledati kako da pomogne ljudima koji se nađu u situaciji u kojoj se našla porodica Jurić.

  „Mi ćemo se od sveg srca boriti da sve aktivnosti posvetimo deci, da ova naša država bude bezbednije mesto za život. Ja sam mislio da meni ne može to da se dogodi, i uvek se setim pokojne Milice.  Ne želim da se ijedan dečji život zaboravi. Želim da svako dete dobije istu pažnju, da se mi kao društvo o njima više brinemo, bez obzira na sve probleme koji nas danas sustižu”, zaključio je Igor Jurić.

  Predavači su govorili o tome kako da se traga za nestalom decom u Srbiji i Evropi, šta učiniti kada dete nestane, kako pedofili vrebaju žrtve, ko su trgovci decom i kako ih prepoznati, kako se primenuje Tijanin zakon, šta je doneo Marijin zakon, zašto je srpski registar pedofila prazan, i o ostalim aktuelnim temama koje se tiču bezbednosti dece i nasilja nad maloletnicima.

  Bojana Latinović, direktorka Konferencije „Bezbednost i odgovornost 2016” objašnjava da je cilj da se otkriju savremeni mehanizmi koje bi Srbija u narednom periodu mogla da usvoji.  Državni sekretar u ministarstvu za rad, dr Nenad Ivanišević objašnjava da je Konferencija bitna, jer su današnja deca informatički pismenija od njihovih roditelja.

  „Moramo da shvatimo da ne postoji dete koje možda neće biti izloženo ili možda nije izloženo takozvanim predatorima koji na interentu love decu. Ovo je poruka i nama roditeljima, da moramo voditi računa o svakom segmentu života deteta. Sa druge strane, moramo naći balans da dete ne držimo pod staklenim zvonom i da ono ne bude nesocijalizovano u društvu.  To je izazov za roditeljstvo, društvo, naše ministartvo. MUP radi ono što je njihov posao, Ministarstvo za telekomunikacije sprovodi akciju siguran internet, a naše Ministarstvo za rad i socijalna pitanja osvetljava socijalne aspekte ovog fenomena”, dodao je državni sekretar dr Nenad Ivanišević.

  Pokrajinski sekretar za demografiju, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja, Predrag Vuletić istakao je da će biti potpisan sporazum o saradnji između resornog sekreterijata i Fondacije.

  „Želimo da pokažemo da je bezbednost dece jako bitna stvar kojom ćemo se posebno baviti u narednoj godini, jer ćemo jasno u program i plan rada pokrajinskog sekreterijata staviti ovu nameru za budući period”, zaključuje Vuletić.

  Konferencija je okupila predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Međunarodne organizacije Child Focus (Belgija), Smile of the child (Grčka), Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Hrvatska), Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, UNICEF- a (Srbija)…Cilj je da se svake godine na istom mestu okupe stručna lica, da predstave nove mehanizme u zaštiti dece od nasilnika, razmene iskustva sa službama i organizacijama iz Evrope i regiona, i pošalje javnosti jedinstvena poruka o trenutnom stanju bezbednosti dece u Srbiji.

  Ramljak: Prevencija je ključna

  Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske objašnjava da je po pitanju bezbednosti dece, kako ne bi završila u lancu trgovine ljudima ili bila na bilo koji način zlostavljana, ključno preventivno delovati. Ističe da mora postojati poverljiv odnos između roditelja i dece. Ilustrujući situaciju u Hrvatskoj, Ramljak je rekao da je 2012. godine u Hrvatskoj bilo zabeleženo 12 slučajeva, a 2015. godine 116 slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i zlostavljanja od strane pedofila na internetu.

  Iskustva Grčke

  Anika Drandakin, ispred organizacije „Osmeh deteta“ iz Grčke objašnjava da je veoma bitno da sve institucije zajedno sarađuju. Svi imaju zajednički cilj, a to je pronalaženje nestale dece.

  „Prošle godine smo primili oko devet hiljada poziva, od toga se 141 slučaj odnosio na nestalu decu. Imamo mnogo slučajeva bežanja od kuće. U prvih šest meseci primili smo skoro pet hiljada poziva, od kojih se 121 slučaj odnosio na nestalu decu.  Većina dece je pronađena.  Bitno je informisati nas na vreme, jer svako kašnjenje može da ima velike posledice.  Sada se suočavamo i sa drugim problemom, migrantskom krizom. Na putu od Turske do Grčke mnogo maloletne dece nestane”, objašnjava Aniko Drandakin iz Grčke.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja