Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Subotici i još četiri vojvođanska grada, prikazuje se ciklus mađarskih filmova
  Deseti Dani filma vojvođanskih Mađara
  09.10.2016.

  U okviru ciklusa Dani filma vojvođanskih Mađara, od 14. do 27. oktobra, u pet gradova: Subotici, Kanjiži, Senti, Novom Sadu i Somboru, ljubitelji filma će biti u prilici da vide deset dokumentarnih filmova iz produkcije ovdašnjih autora mađarske nacionalnosti, kao i filmove autora iz Rumunije i Mađarske.

  Istaknuta manifestacija savremenog filmskog stvaralaštva Mađara u Vojvodini, tradicionalno se održava od 2006. godine, kada je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine uvrstio u značajne praznike zajednice.

  4469_1.jpg
  Zoltan Šifliš

  Cilj manifestacije je promocija, prikazivanje najnovije filmske produkcije filmskih autora koji stvaraju ili su poreklom iz Vojvodine, a organizator manifestacije je civilno društvo Otvorene perspektive iz Subotice i reditelj Zoltan Šifliš, selektor mađarskih filmova Festivala evropskog filma Palić.  

  - Ove godine proslava i program održavaju se i povodom 120. godišnjice od nastanka filma, filmske umetnosti i 60. godišnjice Mađarske revolucije 1956. godine. Projekcije u našem gradu održaće se u Art bioskopu Lifka, kao i u Savremenoj galeriji Subotica od 17. do 26.  oktobra, ističe pored ostalog Zoltan Šifliš.

  Na repertoaru su filmovi: Tragom nestalog vremena - u režiji Dežea Žigmonda i Janoša Erdeljija, iz Mađarske - Nakon revolucije 1956. godine, vojnik u bekstvu, šest godina se skrivao i živeo u pačijoj šupi sopstvene kuće; Žrtvovali su se za nas - u režiji Karolja Vičeka i Zoltana Šifliša, Vojvodina - Sećanja, ispovesti učesnika i svedoka revolucije 1956. godine, kao i percepcija zvanične politike tadašnje Jugoslavije. Pedeset 6, animirani film u režiji Bele Barbaija iz Mađarske; Boje u polutami u režiji Čile Feješ iz Vojvodine - Portret slikarke Laure Peić Sakmajster čije slike nisu samo cenjene i priznate u užoj sredini, već su i zapažane u više zemalja Evrope; Jene Janovič, Mađarski Pate - u režiji Balinta Zagona Rumunija - Priča o najistaknutijem pozorišnom reditelju svoga vremena i prvim decenijama XX veka. Na iznenađenje svoje sredine, odlučuje se za osnivanje bioskopa i snimanje filmova u Klužu. Visokim kvalitetom svojih nemih filmova značajno je doprineo razvoju filmske umetnosti i produkcije i postao je najbogatiji čovek, kome su mnogi zavideli u Klužu; U senci straha - u režiji Yoltona Boroša iz Rumunije, - Potresna sudbina profesora i studenata mađarske nacionalnosti Medicinskog fakulteta u Turgu Murešu koji su se za vreme revolucije 1956.  godine u Mađarskoj, skupili da slušaju vesti i čitaju pesme podrške revoluciji; Integracija, u režiji Zoltana Čubrila iz Vojvodine - Film prati sudbinu i svakodnevni život porodice Toldi u novoj sredini, koji su zbog ekonomske krize u Srbiji migrirali na Maltu; Žuta zemlja - u režiji Petera Goretića iz Vojvodine, i Opasne slike - u režiji Kalmana Kečkemčetija iz Mađarske - Razgovori sa umetnicima koji su stradali ili doživeli odmazdu zbog svog rada za vreme Mađarske revolucije 1956. godine, o onima koji su zatvoreni ili bili prisiljeni na izgnanstvo.  U filmu će posetioci upoznati i dela koja su nastala u danima revolucije. Ovaj film će biti prikazan 20. oktobra 2016. godine u Savremenoj galeriji Subotica.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja