Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Prosek
  10.10.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  U novinama, pre neki dan, ugledam jedan zapanjujući tekst.  Kaže – doktorica atomske fi zike ta-i-ta dobila mesečnu platu od svega nekih 33 hiljade dinara! Priložili i uredan platni spisak i sve ostalo, i tamo se sve to lepo vidi. Što je, kako dalje piše – skandalozno i ponižavajuće, pogotovo ako se zna da je kod nas sada prosek oko 46 hiljada dinara! I, šta ću, morao sam da se složim: stvarno se radi o skandalu! Jer – objaviti da je ovde prosečna plata 46 hiljada dinara nije ništa drugo nego najpresnija laž... Odnosno, možda to važi samo za naš prestoni Beli Grad, a i to samo unutar kruga „dvojke“. Ono drugo, za doktroricu, uopšte me ne iznenađuje, neka bude zahvalna što negde radi, mogla je i da sedi kod kuće nezaposlena... Gde je to od skandala? Ovde...

  4473_1.jpgE sad, uz ovu priču ide odmah i jedna druga. Objavili (opet u onim novinama) spisak prvih 100 najboljih (valjda i najprofi tabilnijih) fi rmi u Srbiji. Iz Severnobačkog okruga, ako sam dobro video, nema ni jedne takve fi rme. Iz Vojvodine ukupno 4-5, uglavnom iz Novog Sada, a iz Beograda – pa bar jedno 80 komada!

  Znači, lova je - zna se gde (tamo je i taj prosek 46 hiljada!), a ostali se snalaze kako znaju i umeju.

  Konkretno, mi u Subotici bar smo se potrudili da izmislimo gomilu svakojakih festivala, koncerata, dužijanci, izložbi, me- đunarodnih sportskih takmičenja i skupova o pravima manjina, multi-etno-kulti edukacionih tribina... da ti ne pričam. Pa bar imamo mnoštvo prilika da se koliko-toliko zabavimo.

  Što će reći: panem et circenses (ko nije učio latinski: hleba i igara). Do sada je to uvek dobro funcionisalo, što ne bi i dalje....

  Levo, najlevlje...

  E, kad smo kod šale i zbilje, prekjuče je bila godišnjica tzv.  5. oktobra. Samo sam hteo da podsetim, ništa više. Naravno, i da dodam još neku, prosto se namestilo. Dakle, pre neki dan bio kod nas u gostima poljski ministar spoljnih poslova i poručio nam da pazimo kako ćemo ubuduće glasati. Najbolje je, kaže Poljak, glasati za konzervativnije, više desne stranke, one mu dođu kao ozbiljnije, dok su leve više onako – eksperimetalne: nikad ne znaš šta sve iz njih može da ispadne.

  S tim u vezi oglasio se i naš ministar Ivica Dačić i za svoju stranku rekao da naša javnost misli da SPS baš i nije neka leva stranka. I pri tom se samozatajno smeškao.

  E, ja nisam taj što tako misli! Za mene je SPS bila, ostala i biće leva, možda i najlevlja stranka (ovde se izvinjavam drugu Miklošu Olajoš Nađu), čak i onda ako se otkotrlja na krajnju desnicu, pa postane izgledni favorit na nekim dolazećim izborima.

  Uzgred budi rečeno, lako je poljskom ministru da deli savete.  Primera radi, Poljska samo u Nemačku(SR) godišnje izveze svojih proizvoda u vrednosti od – sad dobro otvorite oči – 30 milijardi evra!

  U redu, oni su 5 puta veći od nas, pa im se može... ali ipak...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja