Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Sa poslednje sednice Skupštine
  Rebalans budžeta usvojen, ali rashodi koče razvoj!
  11.10.2016.

  •Rebalans budžeta je usvojen, ali troškovi su preveliki i ugrožavaju razvoj Grada!  • Rebalans ipak, nužan, jer su se u budžetu našle i nove stavke, kao recimo konačna odluka o maksimalnom broju zaposlenih za 2015. godinu PU „Naša radost“, koja postaje bure bez dna po izdacima iz budžeta, zatim režijski, i troškovi funkcionisanja drugih korisnika budžeta, kao i planovi i rezultati poslovanja javnih preduzeća, od kojih samo dva donose veće prihode u budžet.  Dakle, rebalans je bio potreban za efikasnije funkcionisanje Grada.

  4476_1.jpgRebalansom je budžet veći za 632 miliona i iznosi 6,3 milijarde dinara, a u budžetu je i 562 miliona dinara kredita od EBRD-a, kao i 50 miliona dinara sa republičkog nivoa za izgradnju carinskog terminala, što su pohvalili i odbornici opozicije. Definisano je da je rebalans bio potreban i upozoreno da se troškovi moraju smanjiti u mnogim oblastima, jer će u suprotnom ugroziti razvojne planove. Prvi put Grad je pozajmio milion dinara iz trezora Grada početkom ove godine, kako bi se obezbedila likvidnost budžeta.

  - Sredstva koja smo pozajmili moramo da vratimo do kraja godine, a mi smo sebi stavili rok kraj novembra, kako slučajno ne bismo prešli zakonski rok za vraćanje pozajmice. Jako se trudimo da na vreme izmirimo svoje obaveze, jer ukoliko račune ne platimo u roku od 45 i 60 dana, Ministarstvo finansija obustavlja transfer namenskih sredstava i dela poreza na zarade, što čini 40 odsto gradskog budžeta, istakla je na Skupštini Dubravka Rodić, sekretar Sekretarijata za finansije.

  Smanjiti trošenja budžeta

  Pokret za građansku Suboticu podržao je rebalans budžeta, smatrajući ga korektnim, ali su njihovi odbornici naglasili da mora da se smanji rashodovana strana budžeta.

  -Za ova četiri meseca to još nismo videli, a Grad se neće pokrenuti bez razvojnog potencijala, rekao je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, apostrofirajući da je PU „Naša radost“, postala bure bez dna, kada su u pitanju uzimanja iz budžeta, te da je neophodno rešiti taj problem, kao i da je velika stvar što će se dogodine uraditi carinski terminal.

  Oko rebalansa su bili ujedinjeni predstavnici pozicije i opozicije, dok je Saša Vučinić pojasnio da je očigledno da u svakoj delatnosti nedostaje gotovo po šest miliona dinara, da bi funkcionisale pojedine oblasti u Gradu.

  Radio Subotica

  Prema odredbama Zakona o javnom informisanju, pokrenut je postupak privatizacije JP Radio Subotica, a pošto kapital izdavača medija nije prodat do 31. oktobra 2015. godine, shodno odredbama Zakona, postupak privatizacije prodajom kapitala se obustavlja, a postupak privatizacije nastavlja prenosom kapitala zaposlenima - bez naknade.

  - U takvoj situaciji, Ministarstvo privrede Srbije je 6. maja 2016. godine donelo rešenje o prenosu besplatnih udela za zaposlene.  Obzirom da Grad više nije osnivač JP Radio Subotice, prestala je da važi odluka o promeni odluke o osnivanju JP Radio Subotica, obrazložila je Jasmina Stevanović.

  Komisija za statutarna pitanja je jednoglasno donela zaključak, kojim predlaže Skupštini Grada da donese odluku da prestane da važi odluka o promeni odluke o osnivanju JP Radio Subotica.  Tokom rasprave, odbornica Josipa Ivanković iz Pokreta za građansku Suboticu je rekla da oni ne mogu da glasaju za predloženu odluku.

  - Svi znamo da je Radio Subotica brend Grada, koji je na pet jezika emitovao svoj program. To je radio sa tradicijom od više od pola veka. Znamo da je ova odluka posledica donošenja Republičkog zakona, ali i smatramo, i apelovali smo da se izlobira i izvrši pritisak na vlast, da se nađe način da se sačuva jedan od simbola Subotice. Moja generacija je rasla uz taj radio. To bi trebalo da sačuvamo, te u ime javnosti Grada Subotice, ne možemo glasati za tu odluku. Nadamo se da će još tokom narednih godinu dana, koliko će trajati dozvola za frekvenciju emitovanja programa radija nešto da se učini da taj medij ne bude ugašen, rekla je Ivankovićeva.

  Mirko Bajić je rekao da se čitava Skupština više puta založila da postoje lokalni javni servisi, što nije isto što i javno preduzeće.

  - Na žalost, Zakon o javnom informisanju to nije omogućio, bez obzira na sva zalaganja, ne samo radom Skupštine, nego i Akcionim planom, kojim je navedeno da je u višenacionalnoj sredini besmislena odluka o gašenju tog elektronskog medija.  Nečija ideja da će biti dobro da se privatizuju takvi mediji u lokalu je dakle uspela, ali na žalost neminovno je da sada Skupština drugačije odluči. Jer, privatizacija je sada svedena na prenos prava zaposlenima. Tamo je malo zaposlenih koji stiču ta prava, a vreme će pokazati da li oni imaju nameru ili mogućnost da to preuzmu.  Zakon je, kako je rečeno, obavezao vlasnika, ma ko on bio, da mora da nastavi da emituje program na mađarskom, srpskom, hrvatskom, bunjevačkom jeziku, a predstavnici nacionalnih manjina će tražiti da ostvare to pravo ukoliko RS bude privatizovana, rekao je Bajić.

  Laslo Kerekeš je rekao da će SVM glasati za predloženu odluku o Radio Subotici, jer se mora doneti rešenje, koje je na žalost više deklarativnog karaktera.

  -Akcije su prenete na zaposlene, a posle rešenja Ministarstva moramo prihvatiti da su nadležnosti Grada prestale, kao i rešenja oko članova Nadzornog odbora i direktora. Skupština Grada Subotice kao vršilac osnivačkih prava je korektno izvršavala odluke prema Radiju, prva faza privatizacije morala je biti pokrenuta modelom prodaje kapitala, po tržišnoj vrednosti od 40.000 evra, a sada se mora doneti ovakvo rešenje, rekao je Kerekeš.

  Slavko Parać je istakao da su Bajićevi navodi precizni i da Radio Subotica praktično ne postoji od Nove godine, pa znači ni UO, NO, niti druge funkcije.

  -Bili smo protiv gašenja Radija, jer je time narušeno i pravo informisanja manjina. Niko nije našao komercijalni interes da kupi Radio, pa će DS biti uzdržan po ovoj tački, jer Radio još ima frekvenciju i smatram da je gašenje usledilo jer nismo bili dovoljno agilni, rekao je Parać.

  Tomislav Žigmanov je izneo da je izvršena eutanazija uglednog radija, kojim se dičilo više nacija u Subotici, a da bi trebalo pokrenuti i raspravu kako da se supstituiše stanje i nađu novi modeli i rešenje da se nadomesti pravo informisanja manjinama, što pozitivni zakoni Srbije i nalažu.

  Odluka je usvojena, kako zakon i nalaže, a podsetimo, u subotičkoj javnosti se govori da je preduzeće „VTV Comnet doo“, u okviru koga posluje TV Subotica zainteresovano za kupovinu Radio Subotice. Tu informaciju je nedavno potvrdio i Vladan Stefanović, direktor te subotičke televizije.

  - Preduzeće u čijem sklopu je TV Subotica za sada ima još tri televizije u Vojvodini i planira da svoju mrežu proširi na još TV i radio stanica. Sa tog aspekta Radio Subotica nam je interesantan i stupili smo u kontakt sa ljudima koji imaju besplatne akcije. Međutim, menadžment Radija obavestio je akcionare da su obaveze ove medijske kuće za prvih šest meseci ove godine bile oko pet miliona dinara, a do septembra su one najverovatnije još narasle.  To je zaista veliki iznos, prelazi vrednost samog Radija i ništa konkretno ne mogu reći dok ne vidimo stvarnu visinu i strukturu tih dugova. Interesovanje postoji, ali moramo da vidimo kakva je zaista situacija, rekao je Vladan Stefanović na nedavnoj konferenciji za štampu, i zaključio da je potrebno još vremena da se vidi može li se važeća frekvencija iskoristiti, odnosno da li bi vredelo privatizovati Radio sa dugom koji postoji, a teško bi ga bilo u kratkom roku nadoknaditi.  Time je pitanje Radio Subotice ostalo i dalje otvoreno.

  Zna se inače, da je vrednost Radio Subotice, procenjena na 4,85 miliona dinara, odnosno nešto više od 40 hiljada evra. Zainteresovanih kupaca nije bilo.

  JKP „Stadion“

  Opozicija je imala primedbi na planove poslovanja JKP „Stadion“, ocenjujući da bi novac od sponzorstva trebalo da ide klubovima.

  - Oduzmanje prihoda od reklama od klubova i preusmeravanje na račun JKP „Stadion“ je svojevrsno reketiranje, navela je Josipa Ivanković, odbornica Pokreta za građansku Suboticu i predsednica KK „Spartak

  Robert Tot, direktor JKP „Stadion“, je naglasio kako je mnogo toga do sada bilo besplatno, što je i preduzeće odvelo u dug od 40 miliona dinara.  Teretana je u privatnom vlasništvu i zakupac redovno plaća kiriju.

  - Važeći cenovnik je iz 2015.  godine i vidno je da se u objekte ulaže i da oni mnogo lepše izgledaju.  Zahvaljujući prihodima koje ostvarujemo kroz naplatu tih reklama u prilici smo da značajno poboljšamo uslove u Hali sportova, što je svakako u interesu klubova. Ukoliko ponovo budemo išli na to da sve bude besplatno, vrlo brzo ćemo se vratiti na staro, rekao je Tot.

  Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu, istakao je da koristeći nalepnice na parketu, svaki klub može sa strane da postavi reklame svojih sponzora, što oni i koriste.— Hala ima svoje sponzore, klubovi treba da privuku svoje, rekao je Simović.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja