Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Jednoumlje i višeumlje
  11.10.2016.

  Naša dizajnerka Marija Šabić posvetila je ceo život onome što dobro zna.  Njene modne kreacije zaista su vrhunske.  Prošle nedelje je u Italiji dobila brojne komplimente i aplauze za svoja modna nadahnuća i zasluženo zauzela vrh evropske i svetske modne kreative.

  Marija je jedna od mnogih Subotičanki koja je imala sreće da se bavi onim ume. Na svom putu nije tražila prečice i, kako se to obično kod nas kaže, „političke podrške“. Služila se veštinom znanja što mi mnogi, koje je sudba predodredila da se bavimo i onim o čemu pojma nemamo, nismo mogli.

  Takva sudbina, ili zlehuda sreća, zadesila je dobar deo naših profesionalnonabeđenih politikanata i političara. Šta naše dame i gospoda da rade kada ih, na primer, narod izabere za svoje vođe i kolovođe i ubaci u političku vatru pa oni za nas danonoćno sagorevaju kao kiseonik u plućima. Oni ne mogu, čak i kada nešto izume ili saznaju, ta svoja dostignuća prezentovati pred svetske pozornice kao naša Šabićka. Ne mogu od obaveza koje su im nametnuli glasači, narod, taj opaki sudija koji nikome ne prašta ni greške ni neznanje, a pogotovo ne političarima.

  Događa se ponekada, s mene na uštap, da nam i političari izume, izmisle ili pronađu ponešto epohalno ali ih mi za takve podvige retko kada nagrađujemo. Prošle nedelje, na primer, saznasmo na sednici Gradske skupštine da je prošlo vreme socijalizma i, shodno tome, neće biti više nekadašnjeg jednoumlja u delenju i razbacivanju tuđeg novca. Nema više vremena kada su državne firme ili Opštinski komiteti odlučivali kojem će se sportskom klubu i koliko mesečno uplaćivati na ime finansijske pomoći.

  Dobro se ljudi dosetiše.

  Dosta je bilo više tog fašizma, kokošizma i ostalih izama i nepotizama jednoumlja prilikom davanja novca raznoraznim sportskim klubovima i udruženjima.  Takva praksa se, zahvaljujući našoj bivšoj socijalističkoj bolećivosti, zadržala i u Subotici sve do današnjih dana, a niko se pritom nije pitao od čega će da žive naša JP i JKP. Od čega će i kako da živi, recimo „Stadion“ i njegova Hala sportova ako se i dalje sredstva sponzora budu uplaćivala sportskim klubovima, a ne JP koje (gradsku) sportsku halu daje sportistima, a od posetioca ne naplaćuje ulaznice.

  Čisto jednoumlje iz socijalističkih godina.  U današnje vreme višeumlja klubovima treba da bude sasvim dovoljno što mogu nastupati pred publikom, što će ih ona gledati, zviždati im ili aplaudirati, a sportisti bi za to i sponzorsku lovu da dele.

  E, gospodo sportisti, ne može više tako. Nema više tih fora i fazona. Mi, građani (i glasači dakako), krvavo smo se borili za sveopštu demokratsku ravnopravnost i sada, kada smo saznali da nema više socijalizma i jednoumlja, s pravom tražimo da se i nama vrati novac koji smo svojevremeno morali izdvajati za izgradnju hale sportova. Najpravednije bi bilo, bar tako mnogo nas misli, da se sadašnji sponzorski novac za reklamiranje firmi u hali sportova, uplaćuje javnom preduzeću. To je isto kao da se uplaćuje nama, jer smo svi mi, pošteno govoreći, javnost i nekakvo javno preduzeće.  To što do sada nismo tražili nadoknadu za korišćenje naše hale sportova posledica je zabluda i neznanja da je prošlo vreme socijalizma.

  Ako se kojim slučajem dogodi da se neko od sponzora, zbog ovog našeg zahteva ili odluke gradskih vlasti, uzjoguni zato što će njegov novac otići u kasu JKP, a ne namenjenom klubu, obavestićemo ga da je za njih i dalje vreme onog jednoumlja kada je jedan odlučivao, a svi za njegovu odluku glasali. Sponzori uostalom i znaju da je na snazi višeumlje gde jedan govori i predlaže samo reda radi, a za njegov predlog glasa naša savest koja se gadi onog bivšeg glasačkog jednoumlja.

  To je, eto, ta frka i problem oko uspešnih u svetu i neuspešnih na domaćem terenu.  Ove druge je jednostavno primoralo glasačko telo da rade poslove koje dobro ne razumeju, a moraju da ga rade bar dok ne prođe ovo vreme jednoumnog višeumlja u kome lovu pošalješ Đoki, a ona stigne Joki.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja