Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kuća iza duge Gradskog Udruženja Autizam Subotica obeležila 3. oktobar, Evropski Dan autizma
  Nedostaju lični pratioci
  12.10.2016.

  Povodom Evropskog dana autizma, 3. oktobra, Udruženje „Autizam Subotica“, organizovalo akciju „Maštom i prijateljstvom dohvatimo dugu“. Istaknuto da Udruženju i deci i dalje nedostaju lični pratioci.  Grad najavio dalju podršku tom Udruženju.

  „Kuća iza duge“ postoji petu godinu i okuplja 25 porodica. U Udruženju „Autizam Subotica“ kažu da ne znaju koliki je tačno broj dece sa autizmom u Subotici, ali je procena da ih ima oko pedesetak. I pored svakodnevnih aktivnosti i napora da se olakša boravak i život dece sa autizmom, u Udruženju apeluju na gorući problem roditelja - nedostatak ličnih pratilaca.

  4482_1.jpg

  -Nemamo u gradu osobe koje obavljaju usluge ličnih pratilaca, što je nama roditeljima, ali i deci veliki problem u svakodnevnom životu i obavezama. U vezi sa ovim problemom planiramo da održimo Okrugli sto na temu „Problemi u uslugama socijalne zaštite“, gde ćemo prvo staviti akcenat na ličnog pratioca koji je preko potreban roditelju i detetu. Roditelji u praksi nailaze na probleme da ne mogu da rade, a dete moraju da obezbede.  Deca nam borave u školama samo četiri do pet sati dnevno, a za to vreme roditelj teško da može da radi i pruži podršku svom detetu. Usluga ličnog pratioca je veoma bitna roditelju za najmanje osam sati dnevno, te bi trebala da postoji i usluga servisa podrške porodicama - objasnila je Suzana Skenderović, predsednica Udruženja „Autizam Subotica“.

  I školama nedostaje stručna pomoć

  Govoreći o problemima sa kojima se stručni radnici suočavaju u školama u radu sa decom sa autizmom, rečeno je da i tu ima problema, a najveći je nedostatak stručne pomoći.

  4482_2.jpg- Škole se, pa tako i naša, trude maksimalno, ali praksa pokazuje da nedostaje stručna pomoć u i radu sa decom u inkluziji, poput logopeda. U tom smislu smo prošle godine organizovali stručni seminar u našoj školi, gde smo stekli dragocena znanja koja primenjujemo u radu sa decom u inkluziji, ali činjenica je da u školama postoji problem nedostatka stručne pomoći - rekla je Ivana Vukasović, pedagog iz Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice.

  Grad i dalje pomaže Udruženje

  Lokalna samouprava pruža pomoć Udruženju „Autizam Subotica“ jer je „Kuća iza duge“ gradski prostor, a samo Udruženje dobilo je 384 hiljade dinara. Grad učestvuje u sufinansiranju ličnog pratioca sa 8 hiljada dinara, preko Centra za socijalni rad.

  - Grad će i sledeće godine odvojiti dovoljno sredstava za sve organizacije i Udruženja iz ovog delokruga rada. Kao lokalnoj samoupravi, veoma nam je značajno što imamo takva Udruženja koja se bave ovim aktivnostima, i imamo dobru saradnju sa njima - istakao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu.

  4482_3.jpg

  Predstavnici Udruženja „Autizam Subotica“ dodelili su tom prilikom diplome za uspešnu saradnju Iliji Đukanoviću, članu Gradskog veća za socijalnu zaštitu i Nataši Aleksić, članu Gradskog veća za obrazovanje, koji su ih ispred lokalne samouprave tog dana posetili. U „Kući iza duge“ celog dana vladala je pozititivna i srdačna atmosfera između roditelja, dece, stručnih radnika, saradnika i svih koji su želeli da podrže taj značajan datum. U omiljenoj kućici Udruženja okupilo se oko stotinak dece iz tri osnovne škole iz Subotice.

  U toku izrada Nacionalnog registra

  Iako broj osoba sa autizmom ni u Srbiji, pa ni u Subotici još uvek nije poznat, procena je da na svako stoto dete, jedno ima autizam.  Tačan podatak bi uskoro trebalo da bude poznat, kada se završi Nacionalni registar osoba sa autizmom, čija je izrada u toku.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja