Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca
  Bajić: Diskriminacija i dalje na delu
  13.10.2016.

  Kako je to na konferenciji za medije izneo Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, bunjevačka zajednica u Srbiji i dalje trpi diskriminaciju, te je dodao da je to sve posledica Odluge Narodno-oslobodilačkog odbora Vojvodina iz 1945. godine kada je svima koji se izjašnjavaju kao Bunjevci to izričito onemogućeno, oni su, naime, u svim statistikama vođeni kao Hrvati. Takva odluka, ističe Bajić, mora biti okarakterisana od strane Skupštine AP Vojvodine.

  4487_1.jpg

  – Jedna od najozbiljnijih aktivnosti koje sprovodimo poslednjih nekoliko nedelja, a sa namerom da što skorije bude završena, jeste inicijativa da Skupština Vojvodine odgovarajuće reaguje na akt iz 1945. godine.  U toku izborne kampanje smo proklamovali kao jedan od ciljeva zaštitu prava na lično izjašnjavanje i konačno stavljanje tačke na rasprave da li mi, Bunjevci, imamo ili nemamo pravo da se izjašnjavamo kao autohtona nacionalna manjina – istakao je Bajić i upozorio:

  – Na žalost, i dan-danas trpimo pritiske, čujemo da ne možemo postojati ko autohtona nacionalna manjina, nego da smo grupa koje neće da se izjasni kao deo hrvatskog naroda. Takve izjave i takve inicijative danas ne dolaze iz države Hrvatske direktno, kao akt državnih organa, nego su proizvod inicijativa onih koji su poreklom Bunjevci, a sad se izjašnjavaju kao Hrvati.

  Bajić je kao dokaz te tvrdnje izneo zapažanja sa nedavnog skupa na kojem je vršena analiza sprovođenja bilateralnih sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina. Srbija i Hrvatska imaju takav bilateralni sporazum, a u njemu se ni u jednoj reči ne spominju Bunjevci.

  – U analizi sprovođenja tog sporazuma, čiji je autor Darko Baštovanović, stoji zaključak da uprkos znatnom poboljšanju položaja Hrvata u praksi ima poteškoća, te da odnos izmed dve države opterećuje takozvano bunjevačko pitanje. Odakle ovakve konstatacije, kada međudržavni sporazum ne tretira takvo pitanje. Ovo je dokaz da i danas postoji težnja da nam se ospori pravo izjašnjavanja, a to potiče još iz 1945. godine.

  Takav akt, ističe Bajić, grubo krši sve domaće i međunarodne zakonske i ustavne okvire, međunarodne konvencije koje se tiču prava nacionalnih zajednica.

  – Taj akt je nedvosmislen primer diskriminacije prema jednoj grupi građana koji se izjašnjavaju kao Bunjevci, akt nasilne asimililacije, akt protivan ljudskim pravima i slobodama i ne može ostati, a da se to jednom ne konstatuje – nastavlja Bajić.

  Bajić ističe da će inicijativa uslediti uskoro, te da će ona biti upućena, kako se to očekuje, preko organa Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji.

  – Nemoguće je doneti odluku o stavljanju tog akta van snage, ali se svakako može zaključkom Skupštine AP Vojvodine konstatovati da je takav akt donet, da je jednoj grupi građana naneta ogromna nepravda u pogledu diskriminacije, nasilne asimimilacije i osporavanja prava na lično izjašnjavanje, te da on ne može imati posledica ni danas, ni u budućnosti.

  U drugom delu konferencije, Bajić je prokomentarisao kakav je položaj Saveza bačkih Bunjevaca u lokalnoj vlasti u Subotici.

  – Na odličan način smo uspostavili saradnju sa partnerima, SNS-om i SVM-om, i deo smo lokalne vlasti. Nadam se da ćemo i dalje imati dobru saradnju, a nivo saradnje ne proizilazi iz broja osvojenih mandata, nego se pravi na bazi osvojenih glasova, po čemu je naša snaga duplo veća nego po broju odbornika.  To je poštovano u Skupštini Subotice, pa smo tako, po formiranju stalnih skupštinskih tela, saveta i komisija, dobili mesta u sedam, i to vrlo ozbiljnih – istakao je Bajić i potvrdio da će se i dalje boriti da Bunjevci imaju prava kao i pripadnici drugih nacionalnih zajednica:

  – Ravnopravnost još uvek nije u potpunosti prisutna, ali postoje posledice nastale od ranijih struktura u lokalnoj vlasti.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja