Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Nedostaju subvencije, kažu proizvođači
  15.10.2016.

  U Subotici je, od 12. do 14. oktobra 2016. godine održan 12.  Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST u organizaciji Udruženja „Terra’s“. Festival se održao na Otvorenom univerzitetu pod sloganom „Želim biti 100% organic“. Po tradiciji, dodeljena su priznanja za najbolji bioproizvod i za najboljeg proizvođača.  Nagradu za bioproizvođača godine dobila je Gordana Šokčić, a za najbolji bioproizvod proglašena su organska jaja sa farme iz okoline Bele Crkve u vlasništvu Stevice Kračunjela.

  4493_1.jpg„2011. godine sam pokrenuo organsku proizvodnju jaja na svom salašu na rubu Deliblatske peščare. Sada farma broji 1500 jedinki i proizvede se dnevno oko 400 jaja. Međutim, problem su subvencije, koje se ne dobijaju.  Kada sam pokrenuo farmu, postojala je Uredba o organskoj proizvodnji koja je davala subvenciju po kokoški u iznosu od 700 dinara, a sada je to izmenjeno i za subvenciju je potrebna čista rasa kokošaka. Veoma je teško pronaći 1.500 jedinki iste rase”, objašnjava dobitnik priznanja za bioproizvod, Stevica Kračunjel, vlasnik farme za proizvodnju organskih jaja.

  Posetioci su, već tradicionalno, imali priliku da prisustvuju izložbi organskih proizvoda - poljoprivrednih proizvoda, prerađevina/gotovih proizvoda, kozmetičkih preparata, bio-zaštitnih sredstava, đubriva za organsku poljoprivredu, semenskih i sadnih materijala, opreme i literature za organsku proizvodnju.  Svoje štandove imali su i Zavod za javno zdravlje Subotice, ustanova koja je dobila licencu za analizu 45 vrsta pesticida, kao i DDOR koji su predstavili mogućnosti osiguranja useva i druge usluge poljoprivrednicima.  Postioci su imali priliku da se upoznaju sa prozvođačima organske hrane i njihovim proizvodima, kao i da probaju organsku hranu. Stručnjaci su razgovarali na temu „Izazovi u razvoju organske proizvodnje i moguća rešenja“. Cilj skupa je da odgovori na najaktuelnije izazove: od plasmana organskih proizvoda, posebno u rinfuzi, do liste registrovanih sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta.  Pored toga, bilo je reči i o temi „Žene u organskoj proizvodnji”.  Preduzetnice u organskoj proizvodnji, žene u poljoprivredi, iz civilnog sektora i drugih preduzeća, čija je osnovna delatnost u vezi sa organskom proizvodnjom govorile su o trenutnoj ulozi žena u ovoj oblasti, a cilj je bio da se podstaknu da se uključe u ovaj vid proizvodnje, i da u njemu opstanu.

  Pokrovitelji BIOFEST-a su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Subotica. BIOFEST podržavaju i: GIZ, „M AGRAR-024 BV”, OCS i „Eco Fenix B Team“.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja