Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Osma samostalna izložba Ivana Šarčevića
  „Sunčana rana jesen”
  17.10.2016.

  Ivan Šarčević Šarac, poznati subotički slikar, po osmi put se predstavio svojim radovima na samostalnoj izložbi. Da je izložba rado dočekana potvrdio je i veliki broj poštovalaca umetnosti, ali i Šarčevog rada, koji su se okupili u Bunjevačkoj matici, na svečanom otvaranju, u utorak, 11.  oktobra.

  4494_1.jpg

  Gosti su mogli da jednako uživaju u trideset slika sa umirujućim tonovima „sunčane jeseni”, te opuštajućom atmosferom ravnice.

  – Motivi na slikama specifični i prepoznatljivi, vidi se moja ravničarska duša. Ima i drugih motiva, ali ravnica preovladava. Ovde nema radova sa kolonija, sve je moje vlasništvo, nekoliko slika tražio na zajam od sadašnjih vlasnika.  Sve ovo je rađeno kod kuće, među ovih 30 slika ima dosta teških koji se ne mogu uraditi na kolonijama.  Ovo je kruna nekog dugogodišnjeg rada, sretan sam što je tu moja porodica, tu je i sve četvoro mojih unuka – kazao je Šarčević i dodao:

  – Inspiracija je duboku u meni, naravno postojeći objekti su tu, ali je sve ostalo plod moje mašte.

  Prisutne je pozdravio i Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice, svojim poetskim zapisima prisutnima su se obratili Snežana Kujundžić, Divna Lulić Jovčić, Geza Babijanović i Gabrijela Diklić, ali i tamburaški orkestar „Hajo”.

  Izložbu je svečano otvorio likovni kritičar Mile Tasić koji je istakao da je Šarčević u svom radu podigao lestvicu visoko, te da stvara svojevrsnu slikarsku bajku.

  „Slikarstvo Ivana Šarčevića nije dramatično, ono je prevashodno toplo i na čudesan način u dosluhu sa Stvoriteljem koji (mada se ne vidi) kao da se nadneo nad oblacima, nad suncem i kao da je svojevrsnim oreolom prekrio sliku okupanu i čisti, sliku spremnu da nas životu nauči.  Na Šarčevićim slikama sve je istinito, a naše zablude slikar ispravlja učeći nas da i mi, kao i on, oko sebe zapažamo lepotu, uočavamo svetlost, družimo se sa toplinom i sačučestvujemo u očiglednoj idiličnosti.  Avantura u koju se slikar svesno upustio pre dve decenije jeste slikanje lepog, što danas čini gotovo incident i likovnom okruženju stvaralaštva ružnog i morbidnog, hladnog i odbojnog, zastrašujućeg i zlom opominjućeg.  Šarčević je svoju misiju, nikako lako, shtavio kao sopstveni usud da život lepotom brani...” (deo teksta kojeg je Mile Tasić pripremio za katalog koji prati izložbu).

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja