Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Simbol Zoo vrta na Paliću izdalo srce
  Uginula slonica Marta
  16.10.2016.

  Najpoznatiji indijski slon u Srbiji, ali i šire, slonica Marta, stanovnica palićkog Zoološkog vrta, uginula je u 41. godini u ponedeljak oko 20 časova.

  U Zoološkom vrtu kažu da iščekuju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku njene smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

  4496_1.jpg

  Marta je rođena 1975. godine, a na Paliću je živela od 31. jula 1980. godine.

  - Oko 16 časova u ponedeljak je legla, što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije mogla da ustane. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio vreme smrti. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – izjavio je Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću.

  Marta je bila jedna od najvećih atrakcija Zoo vrta, učestvovala je u programu hranjenja životinja, deca su uživala u njenoj blizini i često je hranila „gugijem“, čak je imala i svoju „Fejsbuk“ stranicu. Međutim, kako kažu nadležni, Marta je jednom već bila na ivici života i smrti.

  - Pre pet godina je isto legla, ali u dvorištu i tada je verovatno trajno oštetila pluća i srce. Posledice toga nisu bile vidljive, ali zbog takvih oštećenja slonovi mogu još najduže da žive četiri do pet godina.  Njene godine života, 41, su kao oko 70 godina naših, i u tom životnom dobu se već može svašta očekivati. Bila je zaista omiljena i među posetiocima i zaposlenima – kaže Savić.

  Martina kuća je pre nekoliko godina renovinarana i ona je za kratko vreme navikla na novu slonaru sa dvorištem, a 2012.  godine jedan od njenih timaritelja je šest meseci radio sa njom vežbe i naučio je da po komandi podiže nogu na postolje. To je bilo neophodno da bi joj se stopala mazala kremom, a nokti pedikirali.

  Nažalost, Marte više nema, i deo njenih ostataka će, prema ugovoru sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, biti sačuvani u toj ustanovi.

  Marta

  Omogućila si da shvatimo puno toga... ko je želeo da uči uz tebe bogatiji je za nešto što se zove iskustvo...  ispratila i dočekala mnoge, mnoge generacije... žao nam te nije, jer je tvoja vrednost trajna i neprocenjiva...  žaliti za tobom ne smemo, jer se kroz osmeh samo ispraća onaj za kog nije bilo potrebe da opravda svoje postojanje...

  Sadašnji i penzionisani timaritelji ZOO vrta

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja