Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Iz Bunjevačkog nacionalnog saveta otišao zahtev prema Skupštini AP Vojvodine
  Poguban dokument iz 1945. godine
  16.10.2016.

  Kako je to rečeno na koferenciji za medije, predstavnici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine predali su zahtev Skupštini AP Vojvodine da donese zaključak da se dokument iz 1945. godine kojim se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na lično izjašnjenje, proglasi aktom nasilne asimilacije i aktom protiv ljudskih prava.

  4497_1.jpg
  Nikola Babić, Suzana Kujundžić Ostojić i Mirko Bajić

  – Na prošloj sednici Saveta, održanoj 7. oktobra, doneli smo jednoglasnu odluku da se Skupštini Vojvodine uputi inicijativa oko navedenog zaključka, a naš zahtev je i predat na adresu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Dokument od 14. maja 1945. godine bio je akt nasilne asimilacije, akt diskriminacije prema Bunjevcima, akt protivan ljudskim pravima i slobodama. On je za nas imao katastrofalne posledice, bio je to istorijski presedan prema jednom narodu. Bilo nas je 100.000 1918. godine, a danas, ni vek potom, ima nas neštoviše od 16.000. Ovakva inicijativa postoji od osnivanja Nacionalnog saveta, jednom smo se već i obraćali Skupštini AP Vojvodina, a nadam se da će aktuelni saviz imati više razumevanja.  Posledice ne mogu biti ispravljene, ali će bar Bunjevcima, koji se danas tako i mogu izjašnjavati, biti lakše – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

  Nikola Babić, prvi predsednik BNS-a, danas potpredsednik, podsetio je da je ovakva inicijativa postojala i 2005. i 2006.  godine, zahtev je bio da se pomenuti akt proglasi ništavnim, ali da je tada pokrajinska administracija bila „gluva” za inicijativu Bunjevaca.

  – Pitaju nas šta smo čekali ovolike godine, ali tek nakon konstituisanja Nacionalnog saveta smo mogli redovno da radimo.  Uz pomoć advokata Đure Bošnjaka iz Sombora smo i došli do spornog dokumenta, pa smo već na elektroskoj skupštini taj akt proglasili ništavnim, a uzeli smo na sebe obavezu da završimo i formalnu proceduru pred pokrajinskim organima, da se bar malo ispravi nepravda prema našem narodu.

  Da će ovakva inicijativa biti pokrenuta najavio je prošle nedelje i Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora BNS-a, ali i predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.  On je objasnio da o ovome mora da se izajsni Skupština AP Vojvodine, jer je akt o kojem se govori donet od strane Glavnog narodno- oslobodilačkog odbora Vojvodine, što je 1945. godine bio rang vlasti današnje Skupštine APV.

  – Razlika od inicijative 2005.  godine i danas je u tome što mi ne tražimio da Skupština donese odluko o stavljanju akta van snage u pravnom tumačenju, jer takav akt ne važi od momenta raspada bivše SFRJ. Danas taj akt u Srbiji ne važi, ali su ostale posledice. One nisu samo po pitanju brojnog stanja Bunjevaca, nego i danas imamo pokušaje da se Bunjevcima ospori pravo na lično izjašnjavanje i na organizovanje u skladu sa zakonima.  Zato i predlažemo da Skupština donese zaključak kojim bi se konstatovalo da je pomenuti dokument bio akt nasilne asimilacije i diskriminacije prema Bunjevcima, akt protivan ljudskim pravima i slobodana. Skupština mora da konstatuje šta je učinjeno, ali i da danas ne može da se osporava ni jednoj nacionalnoj zajednici, pa ni nama Bunjevcima, da imaju osnovna ljudska prava – istakao je Bajić, a potom posebno naglasio:

  – Takav zaključak bi imao i daleko širi okvir. Naime, konačno bi se otklonile sve insinuacije oko statusa Bunjevaca u Srbiji, insinuacije da Republika Srbija omogućavanjem Bunjevcima da se lično izjasne o pripadnosti deli hrvatski korpus, insinuacije da postoji tzv. bunjevačko pitanje u odnosima između Srbije i Hrvatske.

  N.Stantić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja