Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma
  17.10.2016.

  Svečanom sednicom Skupštine grada, komemorativnim skupom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleks palim crvenoarmejcima u Subotici je obeleženo 72 godine oslobođenja grada od fašizma.

  4501_1.jpg

  Susretu u čast palih boraca i svih učesnika borbi u Drugom svetskom ratu prisustvovali su predstavnici Ambasade Rusije, Generalnog konzulata Hrvatske, Generalnog konzulata Mađarske, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odborničkih grupa, Gradske uprave, nacionalnih saveta, verskih zajednica, udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i državnih institucija.

  Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, je rekao da je 10. oktobar za njega lično veoma važan datum.

  4501_2.jpg- I sam sam bio uskraćen da odrastem uz dedu sa majčine strane čiju su celu familiju 1942.  godine bez razloga odveli. Nikada nismo saznali gde su odvedeni, šta se sa njima desilo i zašto se to desilo. Ako bismo možda i saznali gde i kada, nikada, u to sam siguran, niko neće moći da nam kaže zašto se to desilo. Zato je današnji dan važan i treba to sve nazvati imenom pod kojim se to radilo, a to je fašizam. Subotica ima nekoliko važnih datuma i ne bih mogao da se opredelim koji mi je najdraži, ali je 10. oktobar najvažniji, jer su toga dana svi građani bili oslobođeni velikog zla – poručio je Ivanišević.

  Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada, je rekao da je fašizam ideologija zla koja je ostavila za sobom najviše žrtava u istoriji ljudske civilizacije.

  - U antifašističkom pokretu u Subotici su bili građani različitih nacionalnih i verskih opredeljenja jedinstveni u borbi za slobodu. Ne smemo nikada zaboraviti njihovo jedinstvo u borbi protiv fašizma na čemu počiva i savremena ujedinjena Evropa kojoj težimo – rekao je Bunford.

  Maksim Bakrač, predsednik subotičkog SUBNOR-a, je podsetio da je Jovan Mikić Spartak, komandat Prvog partizanskog subotičkog odreda, dao svoj život za oslobođenje Subotice i da je u Osmoj vojvođanskoj udarnoj brigadi bilo više od 2.000 Subotičana od kojih je 586 poginulo, a više od 1.000 je ranjeno.

  4501_3.jpg- U naše redove moramo dovesti potomke boraca koji će nastaviti sećanje na teške borbe i sve znane i neznane junake - naglasio je Maksim Bakrač, dok je, prema rečima Bogdana Labana, gradonačelnika Subotice, cena plaćena ljudskim životima, previsoka.

  - Iako je antifašizam u ratnim sukobima odneo pobedu to ne znači da je nestala pretnja od ideologije tog zla i danas, nažalost, postoje pokušaji i nastojanja da se ideologija fašizma i nacizma preobrazi u druge oblike.  Zato je bitno da budemo odlučni u borbi protiv takvih politika – zaključio je Laban.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja