Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Domu zdravlja Subotica u toku aktivnosti u okviru akcije Pokrenimo srce
  I deca spašavaju živote
  16.10.2016.

  Povodom obeležavanja Evropskog dana „Pokrenimo srce“ koja se ove godine obeležava pod sloganom „Deca spašavaju živote", Dom zdravlja Subotica u saradnji sa Sekcijom urgentne medicine i Resuscitacionim savetom Srbije organizuje tradicionalnu manifestaciju „Pokrenimo srce"“na Gradskom trgu, u utorak, 18. oktobra.  U Domu zdravlja Subotica već su u toku vežbe na trenažerima sa decom iz osnovnih i srednjih škola, gde se učenici edukuju za spašavanje ljudskih života.
  4503_1.jpgIznenadna srčana smrt je javno zdravstveni problem, i jedan je od glavnih problema u globalnom zdravstvu. Iznenadni vanbolnički srčani zastoj sa bezuspešnom kardiopulmonalnom resuscitacijom (KPR) je treći vodeći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama, posle raka i drugih kardiovaskularnih bolesti.

  U subotičkom Domu zdravlja kažu da je potrebno edukovati što veći broj građana za KPR, kako bi se povećalo preživljavanje, ali i naglašavaju da je i dalje teško motivisati građane ako za to ne postoje zakonske obaveze.

  Škole važne u edukaciji

  Edukacija KPR u školama, kao deo redovnog nastavnog programa je najefikasnije rešenje.  Deca su važni potencijalni svedoci za započinjanje KPR, njihovom edukacijom se može ojačati druga karika „lanca za preživljavanje".

  — Iz tog razloga smo u ovogodišnu akciju „Pokrenimo srce”, uključili i đake, kako bi ih obučili uz stručnjake, kako da nekome u slučaju potrebe mogu pomoći i spasiti život. Svakodnevno nam dolazi oko 40 đaka iz 8 razreda subotičkih škola i iz jedne srednje škole. Uz instruktore, mlade lekare i tehničare zaposlene u Službi hitne medicinske pomoći, deca uče kako da sopstvenim rukama pokrenu srce. Odziv škola je dobar, deca su zainteresovana i motivisana, a ono što su savladali će pokazati na centralnoj manifestaciji 18.oktobra u 11 časova na Gradskom trgu— kaže dr Mihaela Budimski, pi-ar subotičkog Doma zdravlja.

  Škole su, tvrde lekari, odlična mesta za KPR trening, jer se deca lako motivišu i sa lakoćom mogu savladati veštine KPR-a, a program se lako može realizovati.

  — Sa malo ulaganja se mogu postići veoma dobri rezultati. Postoji opšta društvena korist od entuzijazma i pozitivnog razmišljanja mladih, školska deca se uče da pomažu drugima. Kontinuiranom edukacijom KPR školske dece povećaće se broj građana koji su spremni za započinanje KPR-a, što će dovesti do povećanja stope preživljavanja. Edukacija KPR u školama, kao deo redovnog nastavnog programa je najefikasnije rešenje — ističe dr Budimski.

  Reakciono vreme često presudno

  U Evropi i SAD-u, najmanje 700.000 ljudi umire svake godine, kao posledica neuspešne KPR u vanbolničkim uslovima, dok iz istih razloga dnevno umire oko 2.000 ljudi. Mnogi od tih života bi mogli biti spašeni započinjanjem KPR-a od strane svedoka/očevidaca odmah posle nastupanja kolapsa, ističu u subotičkom Domu zdravlja.

  — Reakciono vreme hitnih medicinskih pomoći u idealnim uslovima iznosi od 6-12 minuta ili više.  Nakon iznenadnog srčanog zastoja, zbog nedostatka kiseonika nastupa trajno oštećenje mozga već posle 3-5 minuta. Oko 70% vanbolničkih srčanih zastoja se dešavaju pred svedokom, koji su najčešće članovi porodice, prijatelji, kolege sa posla i drugi. Hitne medicinske pomoći, ma kako bile dobro organizovane, ne mogu za 5 minuta stići na mesto incidenta. Zato nam treba aktivno učešće građana da bi se potencijalno smrtonosni vremenski period do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći, prevazišao ranim započinjanjem KPR od strane svedoka/laika. Kompresije grudnog koša od strane laika mogu spasiti stotine hiljada života.  Potrebno je edukovati što veći broj građana za KPR da bi se povećalo preživljavanje, ali je teško motivisati građane ako za to ne postoje zakonske obaveze — navode iz Doma zdravlja Subotica

  Dete već od 12 godina može spasiti ljudski život

  Međunarodne organizacije Evropska fondacija za bezbednost pacijenata (EuPSF), Evropski resuscitacioni savet (ERC), Međunarodni komitet za oživljavanje (ILCOR) i Svetska federacija društava anesteziologa (WFSA) zajednički su razvili Program „Deca spašavaju živote“,odnosno podržali edukaciju školske dece za KPR. Ovaj program prihvatila je i Svetska zdravstvena organizacija (WHO).  Preporuke su da deca već od 12 godina mogu, ukoliko nauče osnovne tehnike oživljavanja i pružanja prve pomoći, spasiti ljudski život.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja