Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  U mesnoj zajednici Palić dnevno se isporuči oko 66 kuvanih obroka iz Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica
  Korisnici zadovoljni, ali su potrebe duplo veće
  18.10.2016.

  Mesna zajednica Palić jedna je od većih po broju korisnika kuvanih obroka iz Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotice.  Svakog dana kuvano jelo dobije oko 66 korisnika, a potrebe su duplo veće. Korisnici su međutim zadovoljni što imaju i taj jedan kuvani obrok dnevno, saznali smo prilikom obilaska punkta Narodne kuhinje na Paliću.

  4507_1.jpg

  Mesna zajednica Palić sa oko 7.000 stanovnika je od samog početka uključena u rad Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica. U tom naselju svakodnevno 66 sugrađana odlazi po kuvani obrok. Palićki punkt Narodne kuhinje poznat je i po tome što na spisku ima veći broj dece korisnika kuvanih jela.

  — Narodna kuhinja na svojim spiskovima korisnika Narodne kuhinje ima preko 200 dece uzrasta od nula do 12 godina. Palić je mesna zajednica gde ima dosta mališana koji su korisnici naših kuvanih obroka. Povodom 17.  oktobra kada se obeležavaju Svetski dan borbe protiv siromaštva i Svetski dan hrane, pripremili smo pakete za naše najmlađe sugrađane, u kojem će biti dugotrajno mleko, keks, namaz i jabuke.  Takođe će i svi naši korisnici, zahvaljujući donatoru iz Hajdukova sledeće nedelje dobiti jednu jabuku, kako bi se obeležila ta dva značajna datuma — kaže Miodrag Varo, stručni saradnik u Crvenom krstu Subotica, koji vodi Program Narodne kuhinje.

  Broj korisnika - nepromenjen

  U Crvenom krstu dodaju da je broj korisnika Narodne kuhinje ostao isti - 1.100 korisnika, iako je poznato da su potrebe realno daleko veće

  — Iako Subotica ima zaista velika socijalna izdvajanja za razne programe, i dalje postoji veliki broj sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe. Grad je za Program Narodne kuhinje odvojio ove godine sredstva u iznosu od 25 miliona dinara, a Crveni krst Srbije isto toliko daje kroz artikle koje koristimo za pripreme obroka svakog dana. Takođe, važan partner nam je i subotički Centar za socijalni rad koji je tokom naše letnje pauze obavio ažuriranje spiskova naših korisnika, tako da smo početkom septembra krenuli sa „sveže” ažuriranim spiskovima po kojima delimo kuvane obroke — objašnjava Miodrag Varo.

  Korisnici na Paliću - zadovoljni

  Prilikom posete punkta na Paliću gde se dele kuvani obroci Narodne kuhinje, uverili smo se u zadovoljstvo i korisnika i volontera koji rade na podeli hrane.

  Ana Biač, sedamdesetogošinja meštanka mesne zajednice Palić uzima kuvane obroke više od deset godina, kada joj, kako kaže, zdravlje dopusti, jer je srčani bolesnik.  Ana nam je ispričala da joj kuvani obrok mnogo znači, a da je hrana ukusna. -Nisam probirljiva, pojedem uvek što ponesem kući, kazala nam je Ana.

  Na punktu na Paliću zatekli smo i Ivana Virovkića, korisnika Narodne kuhinje oko dve i po godine otkada je, kako kaže, postao invalid.

  — Bubrežni sam bolesnik, idem na hemodijalizu i nažalost, moram da se na ovakav način hranim.  Crvenom krstu sve pohvale, kao i osoblju koje nam daje obroke tu na Paliću.  Moj sin je ove godine preko Crvenog krsta išao na izlet u Vršački breg, i veoma je zadovoljan. Sve aktivnosti Crvenog krsta su zaista samo za pohvalu — kaže Virovkić.

  Na punktu Narodne kuhinje na Paliću obroke dele volonterke Drobina Veronka, i njena koleginica Deak Gizela.  Kažu da nema nikakvih problema, niti gužvi i kako su svi zadovoljni, a posao se obavi za oko sat vremena. Jedino što su istakle je da se dnevno podeli oko 66 obroka, a da realno ima potrebe za bar još 50.

  Na Palićkom punktu Narodne kuhinje zatekli smo i devojčicu koja pohađa treći razred osnovne škole, a koja svakodnevno nosi četiri obroka za svoju porodicu.  Omiljena je među svima u mesnoj zajednici Palić, a zovu je još i „najvećom malom vrednicom”, koja brine o svojoj porodici odnoseći kuvano jelo, što joj nije teško i pored redovnih školskih obaveza.

  Od početka maja migrantima isporučeno oko 40.000 paketa

  Narodna kuhinja Crvenog krsta Subotice funkcioniše svakodnevno i u isporukama kuvanih obroka migrantima u Prihvatnom centru i na graničnom prelazu Kelebija koji su dva distributivna punkta koja pokriva Crveni krst Subotica.  Migrantima se dnevno isporuči oko 800 paketa i gotovih jela, a od 4. maja kako je krenuo talas migranata isporučeno je više od 40.000 paketa, što je za kratko vreme ogroman broj robe i trud zaposlenih i volontera, kažu u Crvenom krstu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja