Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Čedo Vujković Lamić, vlasnik radionice „LIM MONT” iz Subotice
  Zanat ne sme da izumre!
  19.10.2016.

  Po zanimanju mašinac, Čedo Vujković Lamić priseća se početaka, kada je njegov otac Grgo, poznati majstor, otvorio radionicu „LIM MONT”, davne 1991. godine.  Dobrom poslovnom politikom, vrhunskim kvalitetom, i svakodnevnim usavršavanjem „LIM MONT” nastavlja dugogodišnju tradiciju uspešne limarske radionice, simbola kvaliteta.

  4508_1.jpgStručan i obučen kadar od šest zaposlenih, osposobljen je za izvođenje najzahtevnijih poslova i omogućava svojim klijentima da svaka njihova zamisao ili ideja budu izvedene u kratkom i dogovorenom roku.

  —Osnovna delatnost naše radionice su prvenstveno limarski i njima srodni radovi.  Najvećim delom se bavimo građevinskom limarijom, nešto malo bravarijom i montažom ventilacionih sistema, izradom različitih ukrasa, tepsija, raznih zanatskih „fazona” kojih više nema. Imamo zaposlenog bravara, limare i pomoćnog radnika, od kojih su neki sa nama već skoro 17 godina, i praktično smo odrasli zajedno. Od većih poslova izdvojio bih građevinsku limariju i ventilaciju na Vinariji Zvonko Bogdan, reprezentativan objakat, gde smo dali svoj maksimum. Zatim, tornjevi na Gradskoj kući u Senti, na Pravoslavnoj crkvi u Đurđinu, toranj u Martonošu, Veliku terasu i Turističko informativni centar na Paliću, objekte kod Jysk-a, fabriku auto kablova u Senti, krov na Žutoj kući, pekare u Novom Sadu, Kanjiži... Imamo odličnu saradnju sa dosta firmi, hotelom Galleria, odnosno firmom Phiwa, Boss picerijom, Vinarijom Zvonko Bogdan, Rotografikom, DG computers, Simensom i mnogim drugima, kaže Vujković Lamić.

  4508_3.jpg
  Čedo Vujković Lamić

  Naš sagovornik ističe da u ovoj profesiji pomladka nažalost nema, i da mladi nisu zainteresovani za zanat.

  —Kada sam počinjao da radim kod oca, bilo nas je puno mladih i kod starijih majstora smo „pekli” zanat. Imam 38 godina i ne mogu da kažem da trenutno bilo koga obučavam. To nam predstavlja veliki problem, mladi nisu zainteresovani za zanat, a i ne bi bilo loše da se ponovo uvede dualno obrazovanje.  Taj problem nije uočljiv samo u našoj profesiji, već kod svih. Izuzetno se potencira takozvana „šrafciger” industrija, gde je prisutna samo jedna operacija zaposlenog, čime on praktično ništa ne nauči, ističe Vujković Lamić.

  Sastavni deo ovog specifičnog zanata su i visinski radovi.

  4508_4.jpg—Svake godine idemo na lekarske preglede. U radionici imam zaposlene koji su nekada mogli, a danas više ne mogu da rade na visini. Tu je izuzetno bitna mladost. Drugo, sa novim pooštrenim zakonima bezbednosti i zdravlja na radu, kaznena politika je visoka, ali i zakonodavci gledaju usko, kako im Zakon dozvoljava, a mi moramo da se prilagođavamo novim uslovima.  Takođe, smatram da su nameti na rad veliki, taj novac bolje da se da radnicima a ne poslodavcima.  Smatram da bi se na taj način podstaklo zapošljavanje.  Najviše bi nam značili povoljni krediti za nabavku mašina i opreme, kaže Čedo Vujković Lamić.

  U „LIM MONT” radionici pažnju prvenstveno poklanjaju naporima da zanat ostane u svom izvornom obliku, da ne bude baziran na gotovom prefabrikovanom proizvodu, već i dalje sebe treniraju, izrađujući unikate po želji i meri klijenata.

  4508_5.jpg
  Radovi na Velikoj terasi na Paliću

  4508_2.jpg
  Vinarija „Zvonko Bogdan”

  Ovu rubriku podržava grad Subotica

  Slobodan Đurikin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja