Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Novi trofej genetičara Opšte bolnice Subotica
  Amerika traži revizora iz Subotice
  20.10.2016.

  Na odeljenju genetike subotičke Opšte bolnice, beleže se novi uspesi. Krajem septembra stigao je dopis iz Amerike, iz Los Anđelesa od direktora i glavnog urednika američke naučne baze „Research in Health Science, Amelia Yu” u kome se poziva klinički genetičar subotičke bolnice Prim Dr Sci med Jasmina Durković da radi kao njihov revizor, što eksluzivno prve objavljuju „Subotičke novine”. To će biti važan korak u daljnjem usavršavanju populacionog preventivnog Programa za zdravo potomstvo.

  4512_1.jpg
  Prim Dr Sci med Jasmina Durković

  Dr Jasmina Durković, genetičar Opšte bolnice Subotica iznosi detalje dopisa iz Amerike, koje je dobilo i Udruženje genetičara Srbije u Beogradu, američko predstavništvo „Safe Gene Ballkan za Srbiju” i nastavna baza Evropskog farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu.

  — Neprekidno nam stižu čestitke. Ta američka naučna baza radi reviziju kliničkih studija, naučnih istraživanja iz celog sveta, određuje validnost metodologije istraživanja i dobijenih rezultata. Obuhvata oblast javnog zdravlja, populaciona istraživanja, uticaj životne sredine na zdravlje populacije i preventivne programe. Ukoliko revizor ove naučne baze odobri svojim potpisom kvalitet naučnog istraživanja i kliničku validaciju, dobija se naučna referenca koja se stavlja na svetsku SCI listu koju za sva vremena ceo svet može da upotrebljava.  Odobrena klinička studija se objavljuje iz ove naučne baze u štampanom obliku uglednog američkog naučnog časopisa i preko interneta. Za dobijanje na uvid cele kliničke studije često su potrebne uplate ili posebna odobrenja preko ovlašćenih institucija, a preko interneta se sve može videti u skraćenom obliku informativnog sažetka. Ova američka naučna baza ima veoma stroge kriterijume za prihvatanje kliničkih studija. Inače su američki kriterijumi mnogo stroži od evropskih, mnogo sertifikata koji imaju evropski CE MARK nije prošlo kriterijume američkog FDA. Američka naučna baza odabira u svoj tim najveće naučnike za svaku oblast istraživanja — objašnjava dr Durković.

  4512_2.jpgU dopisu iz Amerike piše, tvrdi dr Durković da su tamošnji stručnjaci pratili naučno istraživački rad genetičara subotičke bolnice i odali priznanje da je Prim Dr Sci med Jasmina Durković najveći stručnjak - ekspert iz oblasti kojom se bavi, te da je udovoljila američkim kriterijumima, najstrožim na svetu . Poznato je da je dr Durković prva u ovom delu Evrope počela da radi populacioni genetski skrining u ranoj trudnoći, formirala jedinstveni na svetu populacioni preventivni program za zdravo potomstvo i objavila 50 naučnih radova iz ove oblasti.  Sada je i zvanično pozvana kao genetičar iz Subotice da bude član naučnog tima u Americi i da radi kao revizor kliničkih studija koje se upućuju iz celog sveta.

  — Naravno da sam oduševljena.  Ali želim da istaknem da ovakav uspeh znači ujedno i potpuno poverenje američkog naučnog tima koji ukazuje na kvalitet naučnih istraživanja genetike Opšte bolnice Subotica. Zato se i u dopisu navodi plan da će se svake godine ovakav rad staviti u svetsku naučnu SCI bazu rezultata istraživanja i objavljivati bez revizije. Ovo smatram krunom svog dugogodišnjeg naučnog rada. Veoma je teško danas dobiti naučne rezultate koji su inovacija u brzom razvoju medicine, teško je i moćnim institutima iz bogatih zemalja, a rekli bismo, nemoguće iz Opšte bolnice u Subotici. Malo je imena na svetu kome bi moćni naučni tim Amerike obećao da će svake godine objaviti naučni rad bez revizije, a još je manje onih kojima je uručen poziv da rade kao revizor u američkoj naučnoj bazi. Ovo je velika čast ne samo za mene, već i za subotičku bolnicu i naš grad. Od cele planete na vrh sveta u Ameriku zovu revizora iz Subotice, grada koji je nevidljiv na mapi sveta. Svi naučni radovi koji se nalaze u svetskoj naučnoj bazi sa mojim imenom imaju potpis Grada Subotice, iako je nevidljiv na mapi sveta, dospeo je na vrh svetske piramide — kaže dr Durković.

  Svoje prve korake analize kliničkih studija dr Jasmina Durković započela je od osnivanja malog etičkog odbora Opšte bolnice u Subotici u kome je radila skoro deceniju.  Kako specijalno navodi za „Subotičke novine” moguće je napraviti veliki korak preko okeana i direktno iz malog etičkog odbora subotičke bolnice nastaviti u američkom naučnom timu. Ovaj događaj treba da bude poruka mladima koji počinju da rade u Subotici, a žele da se bave naučnim istraživanjima. Ostanite ovde, radite ovde, a svoje ime sa potpisom grada Subotice stavite na vrh sveta. Moguće je, ja sam uspela.  Čuda se dešavaju na putu običnih ljudi, ali samo onih koji žele to da ostvare svim srcem i velikim radom. Ostajem ovde da svom rodnom gradu Subotici donesem nove trofeje, poručuje dr Jasmina Durković.

  Dr Durković je još jednom napomenula da je naš list početkom ove godine prvi objavio da je bila jedini genetičar iz Srbije koji je pozvan na evropsku konferenciju koju je organizovao Thermo Fisher Scientific u Budimpešti. Tada je predstavljeno savršenstvo genetskog skrininga, TRACE tehnologija koja je bazirana na istraživanju francuskog naučnika, hemičara Jean-Marie Lehn dobitnika Nobelove nagrade. Na toj tehnologiji je formiran nov genetski skrining za potomstvo sa programom koji ima ogromnu širinu primanja bioloških i kliničkih parametara u trudnoći.  Tada je i obećano subotičkom genetičaru, lideru za genetski skrining, da će iz Evropske Unije otvoren FMF program prva u Srbiji dobiti Subotica.  Dr Durković je nedavno dobila informaciju da još uvek nisu završeni svi potrebni sertifikati u Evropskoj Uniji i da je to razlog čekanja, ali da posle mora još šest meseci da prođe za ALIMS registraciju u Srbiji, tako da je sada izvesno da će taj događaj obeležiti narednu 2017. godinu. „Nobelovac“ će uskoro ući u Srbiju kroz kapiju grada Subotice, poručuje dr Jasmina Durković, genetičar Opšte bolnice Subotica.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja