Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Izabrani najbolji radovi na Drugom konkursu savremene srpske karikature - Subotica 2016.
  Prva nagrada Đerleku
  20.10.2016.

  Od pristiglih 144 radova od 45 autora na Drugom konkursu savremene srpske karikature - Subotica 2016. godine, žiri je za najbolju karikaturu i Prvu naradu izabrao rad Muhameda Đerleka iz Novog Pazara.  Druga nagrada pripala je našoj sugrađanki Kristini Radojčin a treća Svetlani Ceci Krstić iz Beograda.  Ovogodišnjim laureatima, nagrade će biti uručene 17.  oktobra u 19 sati na svečanom otvaranju izložbe karikatura u foajeu Radničkog univerziteta.

  4513_1.jpg

  Najvrcavije, najoštrije, najduhovitije, najoporije, najsmešnije slike naše gradske stvarnosti od ponedeljka uveče mogu da se vide na Radničkom univerzitetu na izložbi radova drugog konkursa Savremene srpske karikature – Subotica 2016. koju sad već tradicionalno, organizuje magazin „Dani“. Postavka predstavlja izbor najboljih dela među 144 rada od 45 autora pristigla na konkurs.

  Žiri konkursa za Savremenu srpsku kakrikaturu – Subotica 2016. bio je na „slatkim mukama“ da od pristiglih radova izabere najbritkije i najpromoćurnije karikature. Olakšavajuća okolnost je bila, što su se one najbolje, oštrim perom i vrcavim duhom - izabrale same.

  4513_2.jpg

  Jednoglasnom odlukom članova žirija: Ignjata Gatala, predsednika (prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade), Milenka Kosanovića, karikaturiste, Save Halugina, vajara, Milutina Mitrića, novinara, Vladana Stefanovića, glavnog urednika magazina „Dani“, Mila Tasića, likovnog kritičara i Lazarele Marjanov, za najbolju karikaturu na zadatu temu: Grad Subotica - izabran je rad Muhameda Đerleka iz Novog Pazara. On će, pored plakete dobiti i prvu novčanu nagradu od 50.000 dinara. Drugu nagradu i 30.000 dinara, dobila je Kristina Radojčin iz Subotice, a treću i 20.000 dinara Svetlama Ceca Krstić iz Beograda.

  -Na ovaj, drugi po redu konkurs, prijavili su se skoro svi predstavnici same elite srpske karikature, kaže Ignjat Gatalo, predsednik žirija. Svoje radove na konkurs poslali su naši najbolji karikaturisti, što služi na čast i njima i magazinu „Dani“, organizatoru ovogodišnjeg konkursa.  Sve pristigle karikature su jedna autentična, duhovita i, nažalost, tačna slika naše stvarnosti.  One su i dežurni kritičar „bez reči“ naše zbilje. Sve tri nagrađene karikature su na izuzetno aktuelan i majstorski iscrtan način ispričale priču o našim gradskim nevoljama, ljudskim glupostima i zabludama“.

  Dobitnik prve nagrade, Muhamed Đerlek Max, karikaturista i dizajner, rođen je 1954. godine u Novom Pazaru. Imao je desetak samostalnih i na stotine kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik je brojnih vrednih nagrada za karikaturu među kojima su: Zlatni PJER, dve nagrada na Svetskom festivalu karikature 1992, prva nagrada „Foligno“ Italija i „Zlatna kaciga“ Kruševac 2001. Naša velika nada u ovoj vrsti umetnosti, Subotičanka Kristina Radojčin, student je Visoke škole za strukovne studije u Subotici smer likovni pedagog. Do sada je učestvovala na konkursima i dobila nagradu za portret u okviru manifestacije Noć muzeja u Subotici 2012, a dve godine kasnije i nagradu za portret Danila Kiša. Na prošlogodišnjem konkursu „Dani karikature“ dobila je specijalnu nagradu. Svetlana Ceca Krstić iz Beograda, naša je poznata slikarka i autor brojnih nagrađenih karikatura portreta poznatih ličnosti.

  M.Mt.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja