Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Prva (i jedina) Subotičanka koja se uspela na vrh Evrope
  Naša Jela na Mon Blanu
  20.10.2016.

  Posle mnogih izleta po bivšoj „Jugi“ i tečajeva na Romaniji i Prenju, naša Jelisaveta Jela Jovančević priključila se 1984.  godine alpinistima u Ljubljani i za dva dana stigla na vrh Evrope

  Nemirni duh, mladost, težnja za avanturizmom i jedna nevešta izjava pred mikrofonom Radio Subotice odveli su službenicu Železničkog čvora u Subotici Jelisavetu Hajnal, verovali ili ne, čak na - Mon Blan. Ne vozom, naravno, ali železnica je uveliko „kumovala“ tom putu. Ona ju je opremila za put na vrh Evrope i polovinom 1984. godine prevezla do Ljubljane.

  4514_1.jpg-Tačno je da sam prva i jedina Subotičanka, bar koliko ja znam, koja se popela na najviši evropski vrh. U toj ekipi su sa mnom bili Muhamed Gafić iz Sarajeva, Lazar Radivojac iz Sente i Ante Šakić iz Zenice. Šakić je bio invalid i uspeo je na štakama (sa protezom) da osvoji Mon Blan.

  Jelisaveta Jovančević (devojačko Hajnal) danas se sa setom priseća onih davnih 80-ih godina prošlog veka kada je prihvatila predlog koleginice s posla Kosovke Đaković da otputuju sa planinarima na Kopaonik.  Bio je to okidač avanturističkog alpinizma, nezaustavljiva putujuća traka po bivšoj zajedničkoj domovini. Ređali su se izleti i manje ili veće ekspedicije, a onda je Jela u jednoj radio-emisiji izjavila kako „mi mladi težimo alpinizmu“.

  -I danas se dobro sećam da sam to izjavila više u šali, ali za moje prijatelje Nestora Stantića i Mariju Fribert koji su, ako se dobro sećam, vodili računa o aktivnosti omladine, to je bilo dosta. Kada su čuli moju želju poslali su me na letnji tečaj penjanja na Romaniju, a zatim i na zimski tečaj na Prenj. Ja se, moram priznati, tome nisam opirala. Naprotiv, prišla sam grupi alpinista okupljenih pri železničkom planinarskom društvu „Spartak“ i nakon toga više nisam mogla bez ovog hobija- priča naša osvajačica Mon Blana.

  Polovinom 1984. godine dve ekspedicije iz „Juge“ krenule su ka Demavantu i Mon Blanu. U drugoj je bila naša Subotičanka kojoj su ovaj „izlet“ donirali „29 Novembar“, „Pionir“ i „J.Ž.“, a vojska obezbedila šator i vreću za spavanje.

  -Nije bilo teško, bar ne u onoj meri kako sam tada sve to zamišljala.  Do vrha smo se uspinjali dva dana. Do 3.700 metara imali smo kraće, a potom pravili učestalije pauze dok nismo stigli do odmarališta Valoa na 4.100 metara odakle smo, posle malo dužeg odmora, u „finišu“ stigli na sami vrh gde smo se zadržali oko pola sata. Taj prizor, taj pogled lepote ostavio je u meni neizbrisiv trag. Ako se dobro sećam bilo je podne, sunce kao na dlanu, oko nas kristali najlepših boja. Nešto što se teško može opisati, što samo planinari i alpinisti mogu delimično dočarati. Čak ni kamena lavina koja se na nas obrušila prilikom povratka i gde na sreću niko nije povređen, nije mogla da nam pokvari raspoloženje.  Nažalost, baš tada je jedna naveza (ekipa) iz Holandije upala u procep lednika.  Priskočili smo im u pomoć i nepovređene ih izvukli.

  4514_2.jpgPrva Subotičanka koja je osvojila Mon Blan dodaje da je cela ekspedicija trajala jedva nedelju dana. Od tada je sve manje i manje bila posvećena planinarenju, a potom je stigao i raspad bivše nam domovine.

  -Danas mi je već oho-ho godina. Imam drugih poslova i obaveza. Ponekada, istina, odem na našu Frušku goru jer ljubav prema planinarenju nikada ne bledi.  Bar ne kod onih koji su i samo jednom doživeli taj osećaj i ta ushićenja u kojima se čovek nađe kada mu je „pod nogama“ ceo jedan kontinent.

  Jela danas živi na periferiji Subotice i radi u firmi „BB Smart Com solutions“ na Otvorenom univerzitetu. Na posao i s posla putuje peške, a do kancelarije na šestom spratu često izbegava lift.

  Kaže da je to zbog kondicije.  Jer, nikad se ne zna, a i Mon Blan nije na kraju sveta.

  Taj nestvarni ljubičasto- plavi pogled, to blještavilo odsjaja ledničkih vrhova koje sam osetila na Mon Blanu, ostaće u meni ceo život

  M. Popadić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja