Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Akcija Selu u pohode održana u Verušiću
  Verušićani imaju visok holesterol
  23.10.2016.

  Akcija „Selu u pohode” koja je 19. oktobra održana u mesnoj zajednici Verušić, naišla je na veliki odziv tamošnjih sugrađana.

  Zaposleni Doma zdravlja su kod 29 osoba izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a kod njih 26 zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase). Trećina pregledanih je u dobi do 50 godina, a oko 75% pregledanih je u dobi od 50 do 75 godina.

  4527_1.jpg— Kod 14 osoba su otkrivene povišene vrednosti šećera, a samo jedna ima otkriven i lečen dijabetes. Kod 13 osoba je izmeren visok krvni pritisak. I u ovoj mesnoj zajednici nije mali broj osoba sa povišenim krvnim pritiskom koji imaju propisanu terapiju, ali je ne poštuju ili je tog jutra nisu popili zbog merenja koja su želeli da urade.  Dat je savet o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska i onda kada se odlazi kod lekara ili na vađenje krvi u laboratoriju. Kod 19 osoba je izmeren visok holesterol.  Indeks telesne mase je kod 10 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25-30kg/m2) i kod 10 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/ m2). Ukupno 20 osoba imaju prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (77%) — kaže prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić iz ZZJZ koja vodi tu akciju.

  Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja.

  Kako tvrde u ZZJZ, i u ovoj akciji bilo je novootkrivenih oboljenja, a akcija je ukazala i na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja