Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Pozorište i paori
  24.10.2016.

  Prilikom nedavne posete Subotici predsednik vojvodjanske Vlade reče da naš grad i dalje može ozbiljno da računa na materijalnu pomoć oko završetka pozorišne zgrade. I, bogami, nekoliko sekundi me obradovaše ove reči, ali odmah potom on dodade da se zbog smanjenja troškova mora hitno izvršiti revizija postojećeg projekta, što me dovede skoro do suza.

  Predsednik tada i ne spomenu onu našu bajnu zamisao (i nagoveštaje) iz zlatnih vremena demokratije kada su arhitekte nadanja i srećnije budućnosti predlagali i izgradnju mini tunela od ulice Age Mamužića, ispod Zelene fontane pa do pozorišnog suterena. Kroz njega bi se automobilima, a potom liftom, direktno stizalo do dvorana na predstave.  Izostavljanjem čak i da spomene ovu mogućnost predsednik Mirović je ozbiljno nagovestio da će se jednog dana u naš Nepszinhaz, ipak, morati odlaziti peške što će stvarati dodatne nevolje našim ionako opterećenim umovima koji su se rađali i odrastali u automobilima, a potom preuzeli patnje u ime naroda.

  Ovaj predsednikov „incident“ bi se nekako mogao i oprostiti, ali najavljeno revidiranje projekta po kome će se smanjiti broj planiranih sala za predstave na jezicima sredine je, u svakom slučaju, katastrofalan za subotički suživot, toleranciju i zajedništvo. Zamislite kako će to biti kada se završi gradnja pozorišta, a u njemu ne bude bilo dovoljno dvorana za izvođenja predstava na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Kako li će to podneti neki naši sugrađani? Kako će se oni osećati ako budu gledali predstavu na jednom od govornih jezika, a pritom saznaju da su na istom tom mestu izvođene predstava i na nekim drugim jezicima...

  Jesmo li se to možda izlečili ili samo zalečili od podvajanja i razdvjajanja ili su samo arhitekti naših podela sišli sa životnih pozornica? Dolaze li to nova vremena razmišljanja ili nam je samo okraćao guber pa se više ne možemo pokrivati koliko bismo hteli već samo koliko možemo.

  Ako je, dakle, vreme izlečilo nas u varoši ’ajte sada da pomognemo i naše paore po salašima i zaseocima. Eto, njih oko dve hiljade u opštini već godinu i po dana kukumavči moleći sve i svakoga da se promeni zakon o PIO doprinosima i da se on stavi van snage. Paori tvrde da ih sadašnji propisi na ovu temu vode u direktnu propast s obzirom da nisu u stanju državi isplatiti doprinose po neprihvatljivo visokim stopama što ih, uz ostalo, ostavlja i bez zdravstvene zaštite. Oni su čak angažovali i sudskog veštaka koji je precizno izračunao koliko prosečno rodi žitarica po hektaru, ministarstva nisu pobila tu računicu, ali njihov zahtev nikako da se pretoči u propise.  

  Iz Vlade su još prošle godine odgovorili da će se to pitanje uskoro rešiti, da će nagomilane kamate i doprinosi biti otpisani, ali do dana današnjeg ništa konkretno nije urađeno izuzev, možda, što im sve češće stižu prinudne naplate dugova.

  Verujući da ih niko „ni za suvu šljivu“, paori su se obratili i predsedniku Vlade.  Zatražili su da ih primi kao grupu građana, da ga upoznaju sa svojim, kako navode, poražavajućim stanjem koje je još daleko, daleko od pogodnosti koje imaju njihove evropske kolege. Uz otezanja smanjenja stopa doprinosa paori se plaše da bi dalje državno ćutanje na njihove zahteve moglo značiti i najavu nekog novog oblika nacionalizacije u korist ljudi koji uveče ne ležu s brigom kako sutradan platiti doktora i sve drugo što ide uz životne potrebe.

  Paori se, eto, ne sekiraju što se mi u varoši pojedosmo od jeda što će nam revidirati planove i smanjiti broj pozorišnih sala. Oni bi samo da ONI mogu pristojnije živeti, a kako će mo mi u pozorište, baš ih briga.

  ’Ebi ga, paorska posla.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja