Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Najavljen Festival savremenog pozorišta
  Andraš Urban: „Desire“ je urbana priča
  24.10.2016.

  Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desire Central Station – Borderline“ okupiće u Subotici ove godine glumce i reditelje iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije i Crne Gore.

  Andraš Urban, reditelj, direktor pozorišta „Deže Kostolanji“ i festivala, najavio je program manifestacije koja će se održati od 13. do 20. novembra i rekao da se i dalje bori sa finansijskim problemima.

  4530_1.jpg
  Andraš Urban

  - Već sada bismo trebali da radimo na programu za sledeću godinu, ali to zbog uslova ne možemo. Budžet nam je u odnosu na prošlu godinu manji za 25.000 evra i grad Subotica nam je dao tri miliona dinara, milion manje. To je čudno, jer se sufinansiranje nekih festivalia povećava, dok je „Desire“ uvek na meti političke raspodele sredstava u šta ne bih dublje zalazio. Prvi put posle osam godina Ministarstvo kulture neće sufinansirati festival, dok je Pokrajina izdvojila 550.000 dinara – kaže Andraš Urban.

  Poznati reditelj napominje da je „Desire“ od fondacije „Gabor Betlen“ dobio tri miliona dinara i da bez te pomoći festival ne bi mogao da bude organizovan.

  - „Desire“ je ipak festival koji doprinosi da Subotica bude grad. To je urbana priča i žao mi je kada vidim da takva vrsta programa dođe u pozadinu. Kao da se grad bori da ne bude grad, kao da želi da bude ruralna sredina, da bude provincija – ističe Urban.

  Festival će u Subotici početi predstavom „Gogoland“ Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Andraša Urbana. Slede predstave „Tvoje carstvo“ pozorišne trupe „Forte – Kuća savremene umetnosti“, „Trafo“ iz Budimpešte u režiji Čabe Horvata, „Prosjačka opera“ Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ iz Temišvara u režiji Kokana Mladenovića, „Ja sam savršen“ umetnika iz Segedina, reditelja Zoltana Peroviča, „Balerine“ Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Lutte – Borba“, ansambla Pala Frenaka iz Budimpešte, „Kokoš“ scene MESS rediteljke Selme Spahić. Urban je najavio da će ova rediteljka sledeće godine režirati u „Kostolanjiju“. Na festivalu će, nadalje, nastupiti „Maska“ iz Ljubljane sa predstavom „Mefisto“ u režiji Damira Avdića, kao i budimpeštanski „Latokep“ sa predstavom „Ernelini kod Fakaševih“ u režiji Sabolča Hajdua. Publika će videti i „What is Europe?“ scene „Mess“ u Urbanovoj režiji.

  Najavljujući program Andraš Urban je rekao da Olivera Frljića smatra jednim od najznačajnijih reditelja.

  - „Naše nasilje i vaše nasilje“ je premijerno prikazano u Beču, a predstava je nedavno gostovala u Nemačkoj, Poljskoj i sa nestrpljenjem je očekujemo i na „Desireu“.  U Sarajevu je izazvala specifičan skandal koji je umalo doveo do zabranjivanja predstave, ali se nadam da u Subotici o tome neće biti ni reči. Frljić je veliki reditelj i humanista koji se bavi temama koje se tiču nas, Evrope i stanja u svetu – kaže Urban i dodaje da je ponosan što je uspeo da u program uvrsti predstavu Arpada Šilinga.

  - Predstava „Dokle pogled seže“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja u Šilingovoj režiji je vruća tema i još uvek se radi i dolazi nam sveža –rekao je Urban.

  Za podnaslov „Borderline“ i plakat festivala koji simbolizuje pobunu kaže da imaju kompleksno značenje, ali mogu biti i slogan za razmišljanje o sopstvenom identitetu u tome koliko je teško snaći se u odnosu na lokalna, regionalna i svetska dešavanja.

  - To je ipak priča o frustriranosti u svetu u kome živimo – zaključio je Urban.

  Cena karte je 400 dinara, za đake, penzionere 300 dinara, a komplet karata je 4.300 dinara. Za četiri kupljene karte peta se dobija gratis. Karte se mogu kupiti na blagajnama pozorišta „Deže Kostolanji“ i Narodnog pozorišta.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja